Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht

Geplaatst opwoensdag 4 november 2020 - 19:41

Verhey Vlees in Nuth legt de productie een week stil nadat 41 medewerkers positief hebben getest op het coronavirus. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg woensdagavond.

Het besluit van de directie van Verhey is genomen in overleg met de Veiligheidsregio en GGD Zuid Limburg. De sluiting gaat om middernacht in, van woensdag op donderdag. Bij het vleesbedrijf werken 225 mensen van wie ruim de helft op uitzendbasis.

Uitzendkrachten
Tot half oktober werd slechts één coronabesmetting geconstateerd binnen Verhey Vlees. Op maandag 26 oktober meldden zich 17 uitzendkrachten af, omdat ze in afwachting waren van een coronatest. Diezelfde dag ontvingen 6 van hen de uitslag, alle 6 waren positief.

Bron- en contactonderzoek
In de dagen die volgden liep het aantal besmettingen snel op. Op woensdag 28 oktober telde het bedrijf 14 coronabesmettingen. De GGD Zuid Limburg startte daarop een bron- en contactonderzoek om de risico’s in kaart te brengen en onderzocht of de juiste coronamaatregelen waren genomen. Er werden geen onregelmatigheden vastgesteld. Verhey vlees werkt volgens het landelijk protocol corona in de voedselindustrie en heeft voldoende maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

Steekproef
Op vrijdag 30 oktober telde het bedrijf 17 besmettingen. Uit voorzorg testte GGD Zuid Limburg via een willekeurige steekproef 40 medewerkers. Hiervan bleken 16 medewerkers positief. Het aantal besmette personen liep daarmee op naar 33 personen. De besmette medewerkers zijn grotendeels arbeidsmigranten. De besmettingen hebben waarschijnlijk met name in de privésfeer plaatsgevonden. De besmette medewerkers is geadviseerd direct in thuisisolatie te gaan.

Besmettingspercentage
Op grond van het aantal positieve gevallen heeft GGD Zuid Limburg vervolgens besloten een uitgebreid onderzoek in het bedrijf te starten. Dinsdag en woensdag zijn alle vaste medewerkers en uitzendkrachten van het bedrijf getest. De eerste resultaten tonen het beeld dat het besmettingspercentage binnen het totale bedrijf hoger ligt dan de norm die de GGD Zuid Limburg hanteert.

Projectteam
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een projectteam ingesteld bestaande uit leden van de Veiligheidsregio, leden van GGD Zuid Limburg en de directie van Verhey Vlees. Samen werken zij een plan van aanpak uit om tot een verantwoorde en veilige herstart te komen, hierbij is ook oog voor de huisvestingssituatie van de arbeidsmigranten.

Brandhaarden
Verhey Vlees is niet het eerste bedrijf dat dicht moet vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. In mei en juni gingen onder meer Van Rooi Meat in Helmond en twee vestigingen van Vion in Scherpenzeel en Groenlo op slot. Ook in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten bleken vleesfabrieken ware brandhaarden van coronabesmettingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen