Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen besmettingen bij vleesverwerker: week dicht

Geplaatst opwoensdag 4 november 2020 - 19:41

Verhey Vlees in Nuth legt de productie een week stil nadat 41 medewerkers positief hebben getest op het coronavirus. Dat meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg woensdagavond.

Het besluit van de directie van Verhey is genomen in overleg met de Veiligheidsregio en GGD Zuid Limburg. De sluiting gaat om middernacht in, van woensdag op donderdag. Bij het vleesbedrijf werken 225 mensen van wie ruim de helft op uitzendbasis.

Uitzendkrachten
Tot half oktober werd slechts één coronabesmetting geconstateerd binnen Verhey Vlees. Op maandag 26 oktober meldden zich 17 uitzendkrachten af, omdat ze in afwachting waren van een coronatest. Diezelfde dag ontvingen 6 van hen de uitslag, alle 6 waren positief.

Bron- en contactonderzoek
In de dagen die volgden liep het aantal besmettingen snel op. Op woensdag 28 oktober telde het bedrijf 14 coronabesmettingen. De GGD Zuid Limburg startte daarop een bron- en contactonderzoek om de risico’s in kaart te brengen en onderzocht of de juiste coronamaatregelen waren genomen. Er werden geen onregelmatigheden vastgesteld. Verhey vlees werkt volgens het landelijk protocol corona in de voedselindustrie en heeft voldoende maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

Steekproef
Op vrijdag 30 oktober telde het bedrijf 17 besmettingen. Uit voorzorg testte GGD Zuid Limburg via een willekeurige steekproef 40 medewerkers. Hiervan bleken 16 medewerkers positief. Het aantal besmette personen liep daarmee op naar 33 personen. De besmette medewerkers zijn grotendeels arbeidsmigranten. De besmettingen hebben waarschijnlijk met name in de privésfeer plaatsgevonden. De besmette medewerkers is geadviseerd direct in thuisisolatie te gaan.

Besmettingspercentage
Op grond van het aantal positieve gevallen heeft GGD Zuid Limburg vervolgens besloten een uitgebreid onderzoek in het bedrijf te starten. Dinsdag en woensdag zijn alle vaste medewerkers en uitzendkrachten van het bedrijf getest. De eerste resultaten tonen het beeld dat het besmettingspercentage binnen het totale bedrijf hoger ligt dan de norm die de GGD Zuid Limburg hanteert.

Projectteam
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een projectteam ingesteld bestaande uit leden van de Veiligheidsregio, leden van GGD Zuid Limburg en de directie van Verhey Vlees. Samen werken zij een plan van aanpak uit om tot een verantwoorde en veilige herstart te komen, hierbij is ook oog voor de huisvestingssituatie van de arbeidsmigranten.

Brandhaarden
Verhey Vlees is niet het eerste bedrijf dat dicht moet vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. In mei en juni gingen onder meer Van Rooi Meat in Helmond en twee vestigingen van Vion in Scherpenzeel en Groenlo op slot. Ook in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten bleken vleesfabrieken ware brandhaarden van coronabesmettingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen