Overslaan en naar de inhoud gaan

Tiener reed 'extreem te hard' bij dodelijk ongeluk

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 11:09

De jongeman die in juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Horst, heeft volgens de rechter extreem te hard gereden.

Dat zei de rechter donderdagmorgen tegen de inmiddels 20-jarige Kay J. "U reed niet een beetje te hard, niet veel te hard, maar extreem te hard."

Lees ook: Ongeluk Horst: meisje (17) uit Venlo is dodelijk slachtoffer

Vijf maanden rijbewijs
Ten tijde van het fatale ongeluk was Kay nog maar 19 jaar oud. Zijn rijbewijs had hij pas vijf maanden op zak. Hij was die zaterdagnacht met drie vrienden, ook tieners, op stap geweest in een café in Horst. Hoewel hij geen alcohol had gedronken, kwam het op de Venrayseweg toch tot een eenzijdig ongeval.

Meisje overleden
Het enige meisje in de auto kwam bij het ongeluk om het leven. Net als de jongen die naast haar zat op de achterbank, werd ze uit de auto geslingerd. De bijrijder van Kay raakte ook ernstig gewond. Niet geheel verrassend volgens de rechter, want de tiener zou meer dan honderd kilometer per uur hebben gereden op de bochtige weg. De maximumsnelheid op die weg is vijftig kilometer per uur.

Trillende handen
Donderdag werd het ongeval uitgebreid gereconstrueerd tijdens een emotionele zitting. Kay vertelde zijn verhaal met schorre stem en trillende handen, onder toeziend oog van nabestaanden en familie van de andere inzittenden. De tante van het overleden meisje hield snikkend een slachtofferverklaring voor. "Zoveel herinneringen, maar er komen er geen meer bij. Dat vergeef ik de verdachte nooit."

Wakker tegen de boom
"Ik neem de schuld op me", snikte Kay. "We zijn die avond uitgeweest om mijn verjaardag te vieren, we hebben een keigezellige avond gehad. En daarna gebeurde dit... ik heb dit ook nooit zo gewild." Hoe het ongeluk kon gebeuren, weet hij niet precies. De auto raakte een betonnen rand, begon te tollen en eindigde tegen een boom. "Het tollen staat me bij, daarna werd ik wakker tegen de boom."

Voorwaardelijke celstraf
Justitie vindt dat er een straf moet volgen. "Al kan geen enkele straf de gevolgen ongedaan maken." De officier neemt mee dat Kay veel te hard reed in het donker, in een bocht, terwijl hij amper rijervaring had. Hij houdt er ook rekening mee dat de jonge bestuurder het ongeluk niet met opzet veroorzaakte. "Hij komt op mij schuldbewust over." Justitie eist een rijontzegging van drie jaar, een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Alleen verliezers
Advocaat Guus Lina, die de jongen uit Venray bijstaat, spreekt van een horrorscenario. "Kay neemt de volledige verantwoordelijkheid en accepteert iedere straf. Deze zaak kent alleen maar verliezers en slachtoffers. Ook Kay en zijn gezin." Hij noemt de eis van een voorwaardelijke celstraf wel 'aan de hoge kant'.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen