Overslaan en naar de inhoud gaan

Tiener reed 'extreem te hard' bij dodelijk ongeluk

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 11:09

De jongeman die in juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Horst, heeft volgens de rechter extreem te hard gereden.

Dat zei de rechter donderdagmorgen tegen de inmiddels 20-jarige Kay J. "U reed niet een beetje te hard, niet veel te hard, maar extreem te hard."

Lees ook: Ongeluk Horst: meisje (17) uit Venlo is dodelijk slachtoffer

Vijf maanden rijbewijs
Ten tijde van het fatale ongeluk was Kay nog maar 19 jaar oud. Zijn rijbewijs had hij pas vijf maanden op zak. Hij was die zaterdagnacht met drie vrienden, ook tieners, op stap geweest in een café in Horst. Hoewel hij geen alcohol had gedronken, kwam het op de Venrayseweg toch tot een eenzijdig ongeval.

Meisje overleden
Het enige meisje in de auto kwam bij het ongeluk om het leven. Net als de jongen die naast haar zat op de achterbank, werd ze uit de auto geslingerd. De bijrijder van Kay raakte ook ernstig gewond. Niet geheel verrassend volgens de rechter, want de tiener zou meer dan honderd kilometer per uur hebben gereden op de bochtige weg. De maximumsnelheid op die weg is vijftig kilometer per uur.

Trillende handen
Donderdag werd het ongeval uitgebreid gereconstrueerd tijdens een emotionele zitting. Kay vertelde zijn verhaal met schorre stem en trillende handen, onder toeziend oog van nabestaanden en familie van de andere inzittenden. De tante van het overleden meisje hield snikkend een slachtofferverklaring voor. "Zoveel herinneringen, maar er komen er geen meer bij. Dat vergeef ik de verdachte nooit."

Wakker tegen de boom
"Ik neem de schuld op me", snikte Kay. "We zijn die avond uitgeweest om mijn verjaardag te vieren, we hebben een keigezellige avond gehad. En daarna gebeurde dit... ik heb dit ook nooit zo gewild." Hoe het ongeluk kon gebeuren, weet hij niet precies. De auto raakte een betonnen rand, begon te tollen en eindigde tegen een boom. "Het tollen staat me bij, daarna werd ik wakker tegen de boom."

Voorwaardelijke celstraf
Justitie vindt dat er een straf moet volgen. "Al kan geen enkele straf de gevolgen ongedaan maken." De officier neemt mee dat Kay veel te hard reed in het donker, in een bocht, terwijl hij amper rijervaring had. Hij houdt er ook rekening mee dat de jonge bestuurder het ongeluk niet met opzet veroorzaakte. "Hij komt op mij schuldbewust over." Justitie eist een rijontzegging van drie jaar, een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Alleen verliezers
Advocaat Guus Lina, die de jongen uit Venray bijstaat, spreekt van een horrorscenario. "Kay neemt de volledige verantwoordelijkheid en accepteert iedere straf. Deze zaak kent alleen maar verliezers en slachtoffers. Ook Kay en zijn gezin." Hij noemt de eis van een voorwaardelijke celstraf wel 'aan de hoge kant'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen