Overslaan en naar de inhoud gaan

Tiener reed 'extreem te hard' bij dodelijk ongeluk

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 11:09

De jongeman die in juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Horst, heeft volgens de rechter extreem te hard gereden.

Dat zei de rechter donderdagmorgen tegen de inmiddels 20-jarige Kay J. "U reed niet een beetje te hard, niet veel te hard, maar extreem te hard."

Lees ook: Ongeluk Horst: meisje (17) uit Venlo is dodelijk slachtoffer

Vijf maanden rijbewijs
Ten tijde van het fatale ongeluk was Kay nog maar 19 jaar oud. Zijn rijbewijs had hij pas vijf maanden op zak. Hij was die zaterdagnacht met drie vrienden, ook tieners, op stap geweest in een café in Horst. Hoewel hij geen alcohol had gedronken, kwam het op de Venrayseweg toch tot een eenzijdig ongeval.

Meisje overleden
Het enige meisje in de auto kwam bij het ongeluk om het leven. Net als de jongen die naast haar zat op de achterbank, werd ze uit de auto geslingerd. De bijrijder van Kay raakte ook ernstig gewond. Niet geheel verrassend volgens de rechter, want de tiener zou meer dan honderd kilometer per uur hebben gereden op de bochtige weg. De maximumsnelheid op die weg is vijftig kilometer per uur.

Trillende handen
Donderdag werd het ongeval uitgebreid gereconstrueerd tijdens een emotionele zitting. Kay vertelde zijn verhaal met schorre stem en trillende handen, onder toeziend oog van nabestaanden en familie van de andere inzittenden. De tante van het overleden meisje hield snikkend een slachtofferverklaring voor. "Zoveel herinneringen, maar er komen er geen meer bij. Dat vergeef ik de verdachte nooit."

Wakker tegen de boom
"Ik neem de schuld op me", snikte Kay. "We zijn die avond uitgeweest om mijn verjaardag te vieren, we hebben een keigezellige avond gehad. En daarna gebeurde dit... ik heb dit ook nooit zo gewild." Hoe het ongeluk kon gebeuren, weet hij niet precies. De auto raakte een betonnen rand, begon te tollen en eindigde tegen een boom. "Het tollen staat me bij, daarna werd ik wakker tegen de boom."

Voorwaardelijke celstraf
Justitie vindt dat er een straf moet volgen. "Al kan geen enkele straf de gevolgen ongedaan maken." De officier neemt mee dat Kay veel te hard reed in het donker, in een bocht, terwijl hij amper rijervaring had. Hij houdt er ook rekening mee dat de jonge bestuurder het ongeluk niet met opzet veroorzaakte. "Hij komt op mij schuldbewust over." Justitie eist een rijontzegging van drie jaar, een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Alleen verliezers
Advocaat Guus Lina, die de jongen uit Venray bijstaat, spreekt van een horrorscenario. "Kay neemt de volledige verantwoordelijkheid en accepteert iedere straf. Deze zaak kent alleen maar verliezers en slachtoffers. Ook Kay en zijn gezin." Hij noemt de eis van een voorwaardelijke celstraf wel 'aan de hoge kant'.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen