Overslaan en naar de inhoud gaan

Tiener reed 'extreem te hard' bij dodelijk ongeluk

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 11:09

De jongeman die in juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Horst, heeft volgens de rechter extreem te hard gereden.

Dat zei de rechter donderdagmorgen tegen de inmiddels 20-jarige Kay J. "U reed niet een beetje te hard, niet veel te hard, maar extreem te hard."

Lees ook: Ongeluk Horst: meisje (17) uit Venlo is dodelijk slachtoffer

Vijf maanden rijbewijs
Ten tijde van het fatale ongeluk was Kay nog maar 19 jaar oud. Zijn rijbewijs had hij pas vijf maanden op zak. Hij was die zaterdagnacht met drie vrienden, ook tieners, op stap geweest in een café in Horst. Hoewel hij geen alcohol had gedronken, kwam het op de Venrayseweg toch tot een eenzijdig ongeval.

Meisje overleden
Het enige meisje in de auto kwam bij het ongeluk om het leven. Net als de jongen die naast haar zat op de achterbank, werd ze uit de auto geslingerd. De bijrijder van Kay raakte ook ernstig gewond. Niet geheel verrassend volgens de rechter, want de tiener zou meer dan honderd kilometer per uur hebben gereden op de bochtige weg. De maximumsnelheid op die weg is vijftig kilometer per uur.

Trillende handen
Donderdag werd het ongeval uitgebreid gereconstrueerd tijdens een emotionele zitting. Kay vertelde zijn verhaal met schorre stem en trillende handen, onder toeziend oog van nabestaanden en familie van de andere inzittenden. De tante van het overleden meisje hield snikkend een slachtofferverklaring voor. "Zoveel herinneringen, maar er komen er geen meer bij. Dat vergeef ik de verdachte nooit."

Wakker tegen de boom
"Ik neem de schuld op me", snikte Kay. "We zijn die avond uitgeweest om mijn verjaardag te vieren, we hebben een keigezellige avond gehad. En daarna gebeurde dit... ik heb dit ook nooit zo gewild." Hoe het ongeluk kon gebeuren, weet hij niet precies. De auto raakte een betonnen rand, begon te tollen en eindigde tegen een boom. "Het tollen staat me bij, daarna werd ik wakker tegen de boom."

Voorwaardelijke celstraf
Justitie vindt dat er een straf moet volgen. "Al kan geen enkele straf de gevolgen ongedaan maken." De officier neemt mee dat Kay veel te hard reed in het donker, in een bocht, terwijl hij amper rijervaring had. Hij houdt er ook rekening mee dat de jonge bestuurder het ongeluk niet met opzet veroorzaakte. "Hij komt op mij schuldbewust over." Justitie eist een rijontzegging van drie jaar, een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Alleen verliezers
Advocaat Guus Lina, die de jongen uit Venray bijstaat, spreekt van een horrorscenario. "Kay neemt de volledige verantwoordelijkheid en accepteert iedere straf. Deze zaak kent alleen maar verliezers en slachtoffers. Ook Kay en zijn gezin." Hij noemt de eis van een voorwaardelijke celstraf wel 'aan de hoge kant'.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen