Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien kilo worst brengen: oude vastelaovestraditie

Geplaatst opzaterdag 26 januari 2019 - 16:40

Een groep Venlonaren heeft zaterdag een wandeling gemaakt van thuisbasis Venlo naar buurdorp Velden om tien kilo worst te overhandigen. Deze worst moet Velden verzekeren van goed weer komende gekke maondaag.

De Venlose vastelaovesclub De Waus maakte de wandeling voor het eerst na de herindeling van 2001.

Worst voor Clara
Toen werden Velden, Arcen en Lomm onderdeel van de gemeente Venlo "Daarna zijn we begonnen met het aanbieden van de
Wôrs veur Clara aan de Veldense vastelaovesvereniging de Wuilus", zegt organisator Herm Pollux. Onder gelovigen wordt al sinds mensenheugenis worst aangeboden aan de volgers van de heilige Clara om voor goed weer te bidden. De prins van Velden moet de aangeboden worst volgens Pollux verdelen onder de armen in het dorp.

Wuiluskösse
De wandeling is een traditie die nu al heel wat jaren achter elkaar gevierd wordt, maar kent ook een historische basis. Pollux: "Uit oude Veldense stukken bleek dat er begin 1900 al Venlonaren naar Velden trokken om de Wuilus te kussen. Onze wandeling sluit dus aan bij een oude traditie. Sinds we dat weten noemen we ons evenement ook Wuiluskösse."

Ring
Waar vroeger een ring werd gekust bij het
Wuiluskösse kiezen de vrouwen er nu voor om de Veldense prins een zoen te geven. "Hij draagt nog wel een Wuilusring, maar de kussen gaan naar hemzelf. Hij wordt flink ondergesmeerd met lipstick door de Venlose dames", zegt Wuilus-voorzitter Hans Derix.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen