Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien kilo worst brengen: oude vastelaovestraditie

Geplaatst opzaterdag 26 januari 2019 - 16:40

Een groep Venlonaren heeft zaterdag een wandeling gemaakt van thuisbasis Venlo naar buurdorp Velden om tien kilo worst te overhandigen. Deze worst moet Velden verzekeren van goed weer komende gekke maondaag.

De Venlose vastelaovesclub De Waus maakte de wandeling voor het eerst na de herindeling van 2001.

Worst voor Clara
Toen werden Velden, Arcen en Lomm onderdeel van de gemeente Venlo "Daarna zijn we begonnen met het aanbieden van de
Wôrs veur Clara aan de Veldense vastelaovesvereniging de Wuilus", zegt organisator Herm Pollux. Onder gelovigen wordt al sinds mensenheugenis worst aangeboden aan de volgers van de heilige Clara om voor goed weer te bidden. De prins van Velden moet de aangeboden worst volgens Pollux verdelen onder de armen in het dorp.

Wuiluskösse
De wandeling is een traditie die nu al heel wat jaren achter elkaar gevierd wordt, maar kent ook een historische basis. Pollux: "Uit oude Veldense stukken bleek dat er begin 1900 al Venlonaren naar Velden trokken om de Wuilus te kussen. Onze wandeling sluit dus aan bij een oude traditie. Sinds we dat weten noemen we ons evenement ook Wuiluskösse."

Ring
Waar vroeger een ring werd gekust bij het
Wuiluskösse kiezen de vrouwen er nu voor om de Veldense prins een zoen te geven. "Hij draagt nog wel een Wuilusring, maar de kussen gaan naar hemzelf. Hij wordt flink ondergesmeerd met lipstick door de Venlose dames", zegt Wuilus-voorzitter Hans Derix.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen