Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien jaar cel geëist tegen gewelddadige Mercedes-dief

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 8:45

Tegen een 50-jarige Mercedes-dief uit de Gelderse hanzestad Doesburg heeft justitie in Maastricht tien jaar celstraf geëist.

De verdachte zou in november 2017 de Mercedes van een 52-jarige man uit Geleen hebben gestolen.

Zwaargewond
Bij die diefstal raakte de Gelener zwaargewond. De Gelderse man deed zich voor als geïnteresseerde koper. Hij gaf aan een proefrit te willen maken, maar toen de Geleense verkoper op de bijrijdersstoel wilde gaan zitten, gaf de man uit Doesburg plankgas. Daardoor is de Gelener minstens 75 meter meegesleurd en uiteindelijk zwaargewond tegen een geparkeerde auto gesmakt.

Sterfelijke hindernis
Officier van justitie Georges van den Eshof spreekt van gekwalificeerde doodslag. “Het slachtoffer was voor verdachte maar een sterfelijke hindernis die tussen hem en de winst van een gestolen Mercedes stond”, zegt de officier. “Op het moment dat verdachte gas gaf terwijl hij het slachtoffer aan de auto zag hangen en ook moet hebben horen schreeuwen, heeft hij de dood van de man op de koop toegenomen.” Het mag van Van den Eshof achteraf een wonder heten dat het slachtoffer niet is overleden na de smak tegen de geparkeerde auto.

Geweld
De man uit Doesburg wordt van nog tien Mercedes-diefstallen verdacht. Volgens justitie heeft hij bij twee van die diefstallen geweld gebruikt. Ook zou hij geprobeerd hebben om een medeverdachte te beïnvloeden die een verklaring bij de politie heeft afgelegd.

Camerabeelden
Dat justitie nog tien diefstallen van Mercedessen aan de Doesburgse verdachte heeft kunnen koppelen, is te danken aan camerabeelden van een lijnbus in Geleen. Toen de politie die beelden verspreidde, herkenden rechercheurs in Arnhem de verdachte. Ten tijde van de diefstal in Geleen liep in het oosten van het land ook al een onderzoek naar meerdere Mercedes-diefstallen.

De gedupeerde autobezitters herkenden de verdachte op de lijnbus-beelden. Dankzij een opgenomen telefoongesprek tussen de Gelderlander en een van de gedupeerden wist het Nederlands Forensisch Instituut te bevestigen dat de stem inderdaad die van de man uit Doesburg is.

Veroordeeld
De verdachte is voor soortgelijke diefstallen al eerder tot lange gevangenisstraffen veroordeeld in Nederland en Duitsland. De rechtbank in Maastricht doet op 17 juni uitspraak.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen