Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien jaar cel geëist tegen gewelddadige Mercedes-dief

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 8:45

Tegen een 50-jarige Mercedes-dief uit de Gelderse hanzestad Doesburg heeft justitie in Maastricht tien jaar celstraf geëist.

De verdachte zou in november 2017 de Mercedes van een 52-jarige man uit Geleen hebben gestolen.

Zwaargewond
Bij die diefstal raakte de Gelener zwaargewond. De Gelderse man deed zich voor als geïnteresseerde koper. Hij gaf aan een proefrit te willen maken, maar toen de Geleense verkoper op de bijrijdersstoel wilde gaan zitten, gaf de man uit Doesburg plankgas. Daardoor is de Gelener minstens 75 meter meegesleurd en uiteindelijk zwaargewond tegen een geparkeerde auto gesmakt.

Sterfelijke hindernis
Officier van justitie Georges van den Eshof spreekt van gekwalificeerde doodslag. “Het slachtoffer was voor verdachte maar een sterfelijke hindernis die tussen hem en de winst van een gestolen Mercedes stond”, zegt de officier. “Op het moment dat verdachte gas gaf terwijl hij het slachtoffer aan de auto zag hangen en ook moet hebben horen schreeuwen, heeft hij de dood van de man op de koop toegenomen.” Het mag van Van den Eshof achteraf een wonder heten dat het slachtoffer niet is overleden na de smak tegen de geparkeerde auto.

Geweld
De man uit Doesburg wordt van nog tien Mercedes-diefstallen verdacht. Volgens justitie heeft hij bij twee van die diefstallen geweld gebruikt. Ook zou hij geprobeerd hebben om een medeverdachte te beïnvloeden die een verklaring bij de politie heeft afgelegd.

Camerabeelden
Dat justitie nog tien diefstallen van Mercedessen aan de Doesburgse verdachte heeft kunnen koppelen, is te danken aan camerabeelden van een lijnbus in Geleen. Toen de politie die beelden verspreidde, herkenden rechercheurs in Arnhem de verdachte. Ten tijde van de diefstal in Geleen liep in het oosten van het land ook al een onderzoek naar meerdere Mercedes-diefstallen.

De gedupeerde autobezitters herkenden de verdachte op de lijnbus-beelden. Dankzij een opgenomen telefoongesprek tussen de Gelderlander en een van de gedupeerden wist het Nederlands Forensisch Instituut te bevestigen dat de stem inderdaad die van de man uit Doesburg is.

Veroordeeld
De verdachte is voor soortgelijke diefstallen al eerder tot lange gevangenisstraffen veroordeeld in Nederland en Duitsland. De rechtbank in Maastricht doet op 17 juni uitspraak.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen