Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerken wordt het nieuwe normaal

Geplaatst opzaterdag 27 juni 2020 - 21:17

Steeds meer bedrijven laten medewerkers ook na de coronacrisis thuis werken. De crisis heeft laten zien dat thuiswerken niet nadelig hoeft te zijn. Het heeft zelfs voordelen. Niet alleen voor werknemers maar ook voor werkgevers.

Bij bedrijven als DSM en APG zijn ze er al uit. Bij deze organisaties krijgt het thuiswerken ook in de toekomst een vaste plek. En ook ICT dienstverlener Valid met vestigingen in Eindhoven en Maastricht, is helemaal om. “Onze collega’s zijn flexibeler als ze thuiswerken. Dat is handig als ze bijvoorbeeld kinderen hebben of als ze mantelzorger zijn”, heeft HR-manager Michel Robbert geleerd. “Maar voor Valid zelf heeft het ook voordelen. "We hebben lagere reiskosten en de productiviteit neemt toe.” Zelfs het ziekteverzuim is teruggelopen. “Mensen die thuiswerken, melden zich niet zo snel ziek”, weet Robberts. “Zelfs niet in coronatijd. Als ze zich niet zo goed voelen, dan passen ze hun werkzaamheden aan of ze doen het iets rustiger aan.”


Goede werkplek
Ondanks deze voordelen zijn er nog altijd bedrijven die sceptisch zijn over thuiswerken. Doen de mensen daadwerkelijk hun werk? Lopen ze de kantjes er niet vanaf? Maar ook organisatorisch is het niet altijd makkelijk. “Bedrijven zijn verantwoordelijk voor een veilige en goede werkplek voor hun medewerkers. Ook als ze thuis werken”, zegt advocaat Hayat Barrahmun van Boels-Zanders. “Ze moeten erop toezien dat de medewerkers thuis onder andere een goed bureau, stoel, muis en beeldscherm hebben.”

Airco van de zaak
Maar wat als iemand boven op een zoldertje werkt zonder frisse lucht? Moet de werkgever dan meebetalen aan een verbouwing? Of is het bedrijf verplicht airco’s te regelen voor thuiswerkers in deze tropische tijden? “Nee, zover hoeven bedrijven niet te gaan. Mensen kunnen bijvoorbeeld in een korte broek werken. Of een raam openzetten”, zegt de advocaat. En daar is Valid het mee eens. “Ik kan wel een airco, misschien zelfs een zwembad aanbieden”, lacht Robberts. “Maar dat gaat te ver. Het gaat erom dat mensen bijvoorbeeld een goede stoel hebben zodat ze geen nekklachten krijgen.” Daarnaast is er nog altijd de mogelijkheid om gewoon op kantoor te werken. “Daar is wel airco.”

Gezondheid
Het naleven van de Arbo-regels thuis is vaak lastig. “We mogen niet bij mensen thuis gaan kijken of hun werkplek voldoet”, geeft Robberts aan. “Maar we zijn wel verantwoordelijk voor die plek als werkgever. En moeten opdraaien voor de kosten als iemand bijvoorbeeld rsi-klachten krijgt.” De gezondheid van de mensen is ook een grote bron van zorg. “Mensen zitten thuis en bewegen bijna niet. Zitten misschien naast de pot met koekjes.” Om aandacht te vragen voor de gezondheid, heeft het bedrijf onder andere online seminars aangeboden over gezondheid.

Reistijd
Medewerker Cindy Courage van Valid werkte al een dag per week thuis. “Toch was het even wennen toen ik opeens alleen maar thuis moest werken.” Maar nu ziet ze vooral de voordelen. “Ik werk in de vestigingen in Eindhoven en Maastricht. Daar hoef ik nu niet meer naartoe. Dat scheelt me veel reistijd.” Daardoor geeft het thuiswerken haar ook meer rust.

Hybride
Bewegen doet ze genoeg. Daar zorgt haar hond Noa wel voor. “Ik moet wel pauze nemen als hij naar buiten wil.” Wel mist ze de sociale contacten op het werk. “Even een kopje koffiedrinken met je collega’s bij de koffieautomaat. Dat mis ik wel.” Daarom gaan bedrijven ook een tussenvorm invoeren van thuiswerken. Bij Valid willen ze mensen een of twee dagen in de week op kantoor laten werken. Ook bij DSM gaan ze een ‘hybride’ versie van thuiswerken invoeren. “We gaan het werk anders inrichten”, laat woordvoerder André van der Elsen weten, “We gaan de voordelen van het thuiswerken combineren met interactiemogelijkheden op kantoor.” Volgens hoogleraar Didier Fouarge van de Universiteit van Maastricht is het ook belangrijk dat mensen elkaar blijven zien. “Je moet inderdaad zoeken naar slimme combinaties”, zegt Fouarge. “Sociale contacten blijven belangrijk. Veel werk in Nederland vindt plaats in teams, in groepjes. Ze leren ook van elkaar.”


Goede afspraken
De vakbonden zijn blij dat veel bedrijven het thuiswerken gaan integreren of uitbreiden. “Veel bedrijven wilden daar lang niet aan”, zegt Ron van Baden van FNV. “Maar de coronacrisis heeft laten zien dat het wel mogelijk is.” De vakbondsbestuurder wil wel dat er goede afspraken worden gemaakt tussen werkgevers en werknemers. “Krijgen ze bijvoorbeeld de kosten voor de internetprovider en elektriciteit gedeeltelijk vergoed?” Ook wijst hij erop dat het thuiswerken nadelen heeft. “Zo nemen mensen vaak geen pauzes en werken langer door.” Ook vervaagt de grens tussen privé en werk. Dat kan weer tot extra stress leiden.

Clubhuis
Het thuiswerken zal ook grote gevolgen hebben voor de kantoren. Volgens Robberts worden de kantoren van Valid in de toekomst meer clubhuizen dan kantoortuinen. “De mensen komen hier naartoe omdat ze afspraken hebben, een vergadering of een brainstormsessie. Daar gaan we onze kantoren in Maastricht en Eindhoven op aanpassen.” Ook DSM en APG geven aan dat de kantoren vooral plekken worden waar mensen elkaar ontmoeten. Daarom sluit DSM zijn hoofdkantoor in Sittard en gaat een groot deel van de 2000 Limburgse medewerkers naar Heerlen. “Dat is om de nodige interactie optimaal te ondersteunen”, aldus Van der Elsen van DSM. “De aanpassingen zijn erop gericht om meer mensen op een plek samen te brengen. Dat brengt nieuwe energie.”

APG
Ook de kantoren van APG moeten de ruim 2000 medewerkers samenbrengen. “Kantoor krijgt de rol van een ontmoetingsplek”, zegt woordvoerder Dick Kors van APG, ‘’en niet noodzakelijkerwijs een werkplek.” Dat heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor de kantoorpanden. Omdat bedrijven minder plek nodig hebben, zal de leegstand toenemen, zo is de verwachting.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen