Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerken is niet zo populair in Limburg

Geplaatst opdonderdag 19 december 2019 - 7:29

Thuiswerken neemt in populariteit toe. Toch blijft het aantal mensen dat in Limburg wel eens vanuit huis werkt, enigszins achter bij de rest van Nederland.

Vooral in Noord-Limburg werken relatief weinig mensen vanuit huis. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een nieuw rapport.

Gebruikelijker
Landelijk nam het aantal werknemers dat wel eens vanuit huis werkt toe; van 2,8 miljoen in 2013 naar 3,3 miljoen in 2018. Dat betekent dat zo'n 37 procent van de werkzame beroepsbevolking vorig jaar (af en toe) thuis werkte.

Noord-Limburg
In Limburg ligt dat percentage lager. Met name Noord-Limburg blijft met 28 procent flink achter. Alleen in Zuidoost-Drenthe (25 procent) en Oost-Groningen (26 procent) ligt het percentage thuiswerkers nog lager.

Ook Midden-Limburg en Zuid-Limburg scoren lager dan het landelijk gemiddelde, met respectievelijk 32 en 34 procent.

Populairst
Amsterdam, de Gooi- en Vechtstreek en de provincie Utrecht lopen qua thuiswerken voorop. Hier werkt bijna de helft van de arbeidskrachten wel eens thuis. Hoogopgeleiden zijn hier oververtegenwoordigd, en die werken vaker thuis.

Bovendien werken veel mensen in de Randstad in sectoren waar thuiswerken gebruikelijk is, zoals de bankensector en het onderwijs. In Limburg, dat veel maakindustrie heeft, is thuiswerken vaak simpelweg niet mogelijk.

Thuiswerkers
Volgens het CBS zijn er twee soorten thuiswerkers: mensen die vrijwel altijd vanuit huis werken, bijvoorbeeld doordat ze een kantoor aan huis hebben, en werkenden die normaal gesproken vanuit een werklocatie werken en zo nu en dan een dagje thuiswerken. Die laatste groep is het grootst: dat zijn landelijk zo'n 2 miljoen mensen.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen