Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs H. zocht bewust eigen grens op: 'Zucht naar chaos'

Geplaatst opmaandag 22 juni 2020 - 13:22

Een motorische beperking, pesterijen op school en met name een game- en drugsverslaving: het leven van Thijs H. (28) was als een wervelwind voordat hij drie mensen vermoordde. Naar eigen zeggen zocht hij soms bewust zijn eigen grens op.

Op 4 mei 2019 stak Thijs een vrouw dood in Den Haag, waar hij studeerde. Drie dagen later gebeurde dat opnieuw op de Brunssummerheide; toen waren een man en een vrouw slachtoffer.

Pink afgesneden
Het Haagse slachtoffer, de 56-jarige Etsuko, werd dertig keer gestoken en drie keer gesneden, onder meer in haar hoofd en borst. Ook sneed Thijs haar linkerpink af. Drie dagen later viel het tweede slachtoffer. De twintiger stak de 63-jarige Diny vier keer, sneed haar zesmaal en trof haar twee keer dodelijk in de romp. Niet lang daarna werd Frans (68) drie keer dodelijk in zijn romp gestoken.

Typisch loopje
De rechter begon maandag het proces tegen Thijs met een uitgebreide wandel door het leven van de twintiger. Zo leerden aanwezigen dat Thijs al als kleuter problemen had met zijn motoriek, maar wel een uitmuntende student was op zowel basis- als middelbare school. In die periode op de middelbare school werd hij in periodes gepest, onder andere vanwege zijn typische loopje.

Tegen het einde van het derde schooljaar ontdekte Thijs drugs. Hij blowde naar eigen zeggen af en toe. Niet het drugsgebruik, maar zijn gameverslaving zorgde er volgens Thijs voor dat hij alle interesse in school verloor. Hij begon op het gymnasium en haalde uiteindelijk een havo-diploma.

Lees ook: Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Psychedelische truffels
Later werkte Thijs zich alsnog richting de universiteit en ging hij in Leiden en later Den Haag wonen. Zijn studietijd was echter ook de periode waarin hij intensiever drugs ging gebruiken. De Brunssumse twintiger gebruikte onder andere hasj, xtc en psychedelische truffels. Hij zou later verklaren dat hij bewust op zoek ging naar chaos, terwijl hij juist zo hechtte aan structuur.

L1

Nachten doorgehaald
Thijs is door bekenden omschreven als iemand die zich totaal kan verliezen in een project, een sociale jongen die hard werkt en zichzelf vergeet. Drugs leken een toevlucht, hij haalde geregeld nachten door en een zenuwinzinking volgde. Had hij een burn-out? Wat was er aan de hand? Hij zocht naar antwoorden op internet. Daar vond hij ze niet. In augustus 2018 wordt de geestelijke gezondheidszorg ingeschakeld.

Lees ook: Thijs H. werd maandenlang afgeluisterd in gevangenis

That 70's Show
Er waren steeds meer signalen dat het goed mis was. Thijs hoorde naar eigen zeggen mensen in codetaal spreken. Eerst waren dat mensen op televisie, in goed bekeken series als BoJack Horseman en That 70's Show, maar later sprak ook de vriend van zijn zus in code. Thijs zag een 'systeem'. Zijn ouders stelden in de zomer van 2018 zelfs hun vakantie uit vanwege de zorgen om hun zoon.

Op dat moment vertrouwde hij alleen zijn zus nog. In september 2018 sprak hij tegenover haar zijn zorgen uit: "Je vriend wil mij vermoorden met een mes."

L1

Thijs verdwijnt
Niet veel later waren zijn ouders Thijs kwijt. Na veel bellen en appen kregen ze hem te pakken. Hij wist niet waar hij was. Pas toen hij dingen in zijn omgeving omschreef, wisten zijn ouders dat Thijs bij de C&A in Heerlen stond. Met de kennis van nu zegt de hoofdrolspeler dat hij toen al langere tijd met psychoses kampte. "Dit was geen op zichzelf staande psychose."

Tijdlijn: dit gebeurde er in de zaak Thijs H.

Zelfmoordpoging
Op een later moment sneed hij zijn beide polsen open en sneed hij in zijn voeten en hals. Een zelfmoordpoging, omdat hij dacht dat zijn vrienden hem wilden martelen en vermoorden. "Ik dacht dat zij ook in codetaal gebruikten." Een half jaar later stak hij drie mensen dood. Volgens Thijs deed hij dit ook tijdens een psychose.

Deze psychoses leken hand in hand te gaan met drugsgebruik. Drugs vormen immers een rode draad in zijn leven.

'Waarom ging u door?'
Daar zit de crux in zijn moordzaak. Deskundigen van observatiekliniek Pieter Baan Centrum adviseren hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Justitie is echter kritisch: is hij niet (deels) zelf verantwoordelijk voor zijn psychoses door zijn constante drugsgebruik? Ook de rechter toonde zich maandag kritisch. "U bent geadviseerd te stoppen met cannabis. Waarom ging u door?"

Thijs: "Ik dacht dat ik grotere problemen had dan een verslaving. Het systeem, de codetaal, mensen die me wilden vermoorden. Mijn mentale klachten waren bijzaak." Het proces wordt maandagmiddag en dinsdag voortgezet. Volgende week dinsdag komt justitie met de strafeis tegen de verdachte.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen