Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs H. tweede keer voor rechter: dit is wat we weten

Geplaatst opmaandag 4 november 2019 - 6:04

Thijs H., die verdacht wordt van het doden van een vrouw in Den Haag en het doden van een vrouw en man op de Brunssummerheide, staat maandag weer voor de rechter.

"H. zal hierbij aanwezig zijn, dat heeft de rechtbank ons laten weten", bevestigt het Openbaar Ministerie.

Pieter Baan Centrum
Afgelopen augustus was de eerste pro-formazitting en daar kwamen al opvallend veel details over de zaak aan het licht.

Ook werd duidelijk dat H. onderzocht zou gaan worden in het Pieter Baan Centrum.

Uitkomsten
En dat is inmiddels gebeurd. "Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Alleen de uitkomsten van het onderzoek zijn bij deze zitting nog niet bekend", vertelt de woordvoerder van het OM. H. gaf tijdens de eerste zitting aan volledig mee te zullen werken aan het onderzoek.

Tijdlijn: Bekijk hier wat er allemaal speelde in de zaak Thijs H.

Moorden gepleegd
De 28-jarige Thijs H. heeft tijdens de eerste zitting meteen bekend. "Ik beken dat ik deze moorden heb gepleegd”, zei hij in augustus. Volgens Thijs kreeg hij 'opdrachten of berichten door' en is hij met het doel om te moorden op pad gegaan.

Vraagtekens
Toch zette het OM op dat moment vraagtekens bij de verklaring van H. Op zijn computer werden namelijk zoektermen gevonden die erop wijzen dat H. de onderzoekers om de tuin zou willen leiden. Volgens officier Joan Holthuis had H. onder meer gegoogled op termen als 'Hoe gedraag je je als psychopaat' en 'Hoe kun je een rechter voor de gek houden’.

Drugs
Ook werd duidelijk dat H. medicijnen en drugs gebruikte. De verdachte slikte dextro-amfetamine voor zijn ADHD. Dit medicijn is vergelijkbaar met speed. Het OM sprak over 'veelvuldig drugsgebruik', al werd dat niet verder toegelicht.

De rol van de ouders van Thijs H. werd in augustus ook besproken. Justitie twijfelt of ze mogelijk sporen hebben gewist. "Zijn kleding is gewassen, de rugzak waarin hij naar eigen zeggen zijn mes had gestopt, is gewassen. En dat mes zelf is ook schoongemaakt", aldus de officier.

Lees ook: Justitie twijfelt over rol ouders Thijs H: 'Sporen gewist'

Eind vorige maand werd duidelijk dat de nabestaanden van de drie mensen die door Thijs H. zouden zijn gedood, niet een brief van zijn hand willen lezen. Ze denken dat hij met de brief publiekelijke sympathie wil opwekken, zei hun advocaat tegen het AD.

De zaak Thijs H. houdt Nederland begin mei in de ban. Lees hieronder terug wat er allemaal is gebeurd:

Opgepakt
Thijs H. is op woensdag 8 mei aan het einde van avond opgepakt, nadat er eerder die avond door de politie een opsporingsbericht met foto's en de volledige naam van H. naar buiten werd gebracht. Maar voordat Thijs H. wordt ingerekend, is er veel gebeurd.

Den Haag: 4 mei
Hij wordt ervan verdacht op 4 mei in Den Haag, waar hij een kamer huurde, een 56-jarige vrouw om het leven te hebben gebracht toen zij haar honden uitliet in de Scheveningse Bosjes. Op dat moment is het nog een raadsel wie de van oorsprong Japanse vrouw omgebracht heeft.

Brunssummerheide: 7 mei
Drie dagen later zou H. op de Brunssummerheide twee Heerlenaren, van 63 en 68 jaar oud, hebben gedood. De twee worden op dinsdag 7 mei, iets na het middaguur, door een wandelaar op de Brunssummerheide gevonden. In eerste instantie zou het gaan om een steekincident, maar de politie geeft diezelfde dag nog aan dit te onderzoeken.

Tast in het donker
De politie tast op dat moment nog in het duister over wie de man en vrouw heeft omgebracht. Nadat er aandacht is besteed aan deze zaak in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, krijgt de politie zestien tips binnen.

Mondriaan
Ondertussen meldt H. zich vrijwillig, na de moorden op de Brunssummerheide, met bebloede handen en kleding bij GGZ-instelling Mondriaan in Maastricht. Hij wordt vervolgens opgenomen. Aan de behandelend arts geeft H. aan dat hij op de Brunssummerheide is geweest. De psychiater heeft hier 'geen goed gevoel' over. Er zou ook zijn gesproken over het feit dat Thijs H. met een mes liep.

Weglopen: 7 en 8 mei
Nog diezelfde dinsdagavond vertrekt H. weer uit de kliniek, door via een stapel stoelen over de muur van de binnentuin te klimmen. Later op de avond wordt hij door zijn ouders teruggebracht. De volgende ochtend vertrekt H. opnieuw uit Mondriaan.

Steekpartij
In de ochtend van woensdag 8 mei is er een steekincident bij Mondriaan in Maastricht. Bij de steekpartij in de GGZ-instelling raken vijf mensen, waaronder de verdachte, gewond. Onder de gewonden zijn twee medewerkers van de instelling. De verdachte (51) wordt diezelfde dag nog opgepakt. Justitie laat later in mei weten dat H. niet betrokken was bij het steekincident. Wel lijkt het erop dat hij van de chaos, die na het incident ontstond, gebruik heeft gemaakt en zo Mondriaan weer heeft kunnen verlaten.

Opgepakt: 8 mei
Uiteindelijk wordt Thijs H. woensdagavond 8 mei opgepakt door de politie. Ook wordt duidelijk dat H. verdacht wordt van de drie moorden.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen