Overslaan en naar de inhoud gaan

'Thijs H. tot twee keer toe afgewezen bij GGZ-instelling'

Geplaatst opzaterdag 16 november 2019 - 8:48

Moordverdachte Thijs H. werd voor de dubbele moord op de Brunssummerheide tot twee keer toe niet opgenomen voor psychotisch gedrag, ondanks verzoek van zijn ouders.

Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdagochtend.

Bezeten
H. stak op 4 mei een vrouw dood in Den Haag en drie dagen later twee anderen op de Brunssummerheide. Uit onderzoek van de krant bleek dat de ouders van H. op zondag en maandag na de eerste moord om hulp vroegen voor hun zoon. Hij zou 'bezeten gedrag' vertonen, gewond zijn, amper slapen en zijn omgeving angst aanjagen.

Bijwerking
Volgens de krant hebben de ouders H. zondags mee naar de spoedeisende psychiatrie genomen voor opname, maar keerden weer huiswaarts nadat twee psychiaters stelden dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, omdat het slechts om bijwerkingen van zijn nieuwe ADHD-medicijn zou gaan.

Niet verbeterd
Omdat de situatie maandag niet verbeterd was, probeerden H's ouders het nogmaals. Bij PsyQ, onderdeel van GGZ Mondriaan, kregen ze wederom te horen dat het gedrag een bijwerking van de medicatie was en werd H. niet opgenomen. Een dag later vermoordde hij een man en vrouw op de Brunssummerheide.

Teleurstellend
Advocaat Serge Weening van Thijs H. wilde zaterdag tegen L1 niet reageren op het verhaal in het AD. "Het verhaal moet in de rechtszaal besproken worden.". Ook Mondriaan wilde niet inhoudelijk reageren in verband met de privacy van hun cliënt.

Lessen leren
De advocaat Phil Boonen van de nabestaanden weten geschokt te zijn door het nieuws. "Als er inderdaad geen hulp kwam, dan is dat zeer zorgwekkend en teleurstellend. Als er fouten zijn gemaakt, dan moet dat duidelijk worden. Daar roepen we toe op. Alleen als er lessen geleerd kunnen worden en herhaling voorkomen kan worden, is het niet voor niets geweest."

Lees ook: Blog: journalistiek dilemma in een moordzaak

Rapport
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een rapport over de gang van zaken de dagen voorafgaand aan de moorden. GGZ-instelling Mondriaan heeft hun eigen handelen onderzocht. Dat moet duidelijkheid geven over wat er zich precies heeft afgespeeld die dagen. Het rapport ligt op dit moment bij de inspectie en zal op 17 december meegenomen worden tijdens de volgende regiezitting in de rechtbank.

Belangrijke rol
Boonen roept op het rapport ook openbaar te maken. “We weten niet of Mondriaan iets fout heeft gedaan. Het kan natuurlijk dat ze juist hebben gehandeld, maar als er fouten zijn gemaakt, is het belangrijk dat daar lessen voor de toekomst uit getrokken worden.” Volgens de advocaat speelt de GGZ-instelling een belangrijke rol om de waarheid in dit verhaal boven water te krijgen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen