Overslaan en naar de inhoud gaan

'Thijs H. tot twee keer toe afgewezen bij GGZ-instelling'

Geplaatst opzaterdag 16 november 2019 - 8:48

Moordverdachte Thijs H. werd voor de dubbele moord op de Brunssummerheide tot twee keer toe niet opgenomen voor psychotisch gedrag, ondanks verzoek van zijn ouders.

Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdagochtend.

Bezeten
H. stak op 4 mei een vrouw dood in Den Haag en drie dagen later twee anderen op de Brunssummerheide. Uit onderzoek van de krant bleek dat de ouders van H. op zondag en maandag na de eerste moord om hulp vroegen voor hun zoon. Hij zou 'bezeten gedrag' vertonen, gewond zijn, amper slapen en zijn omgeving angst aanjagen.

Bijwerking
Volgens de krant hebben de ouders H. zondags mee naar de spoedeisende psychiatrie genomen voor opname, maar keerden weer huiswaarts nadat twee psychiaters stelden dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, omdat het slechts om bijwerkingen van zijn nieuwe ADHD-medicijn zou gaan.

Niet verbeterd
Omdat de situatie maandag niet verbeterd was, probeerden H's ouders het nogmaals. Bij PsyQ, onderdeel van GGZ Mondriaan, kregen ze wederom te horen dat het gedrag een bijwerking van de medicatie was en werd H. niet opgenomen. Een dag later vermoordde hij een man en vrouw op de Brunssummerheide.

Teleurstellend
Advocaat Serge Weening van Thijs H. wilde zaterdag tegen L1 niet reageren op het verhaal in het AD. "Het verhaal moet in de rechtszaal besproken worden.". Ook Mondriaan wilde niet inhoudelijk reageren in verband met de privacy van hun cliënt.

Lessen leren
De advocaat Phil Boonen van de nabestaanden weten geschokt te zijn door het nieuws. "Als er inderdaad geen hulp kwam, dan is dat zeer zorgwekkend en teleurstellend. Als er fouten zijn gemaakt, dan moet dat duidelijk worden. Daar roepen we toe op. Alleen als er lessen geleerd kunnen worden en herhaling voorkomen kan worden, is het niet voor niets geweest."

Lees ook: Blog: journalistiek dilemma in een moordzaak

Rapport
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een rapport over de gang van zaken de dagen voorafgaand aan de moorden. GGZ-instelling Mondriaan heeft hun eigen handelen onderzocht. Dat moet duidelijkheid geven over wat er zich precies heeft afgespeeld die dagen. Het rapport ligt op dit moment bij de inspectie en zal op 17 december meegenomen worden tijdens de volgende regiezitting in de rechtbank.

Belangrijke rol
Boonen roept op het rapport ook openbaar te maken. “We weten niet of Mondriaan iets fout heeft gedaan. Het kan natuurlijk dat ze juist hebben gehandeld, maar als er fouten zijn gemaakt, is het belangrijk dat daar lessen voor de toekomst uit getrokken worden.” Volgens de advocaat speelt de GGZ-instelling een belangrijke rol om de waarheid in dit verhaal boven water te krijgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen