Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs H. ontkent moorden, sporen mogelijk gewist

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 13:50

Thijs H. ontkent dat hij verantwoordelijk is voor de dood van twee mensen op de Brunssummerheide en een vrouw in Den Haag, drie weken geleden.

Dat meldt de rechtbank in haar beslissing om de bewakingsbeelden van zorginstelling Mondriaan ook te vorderen voor het onderzoek naar H.

Bebloede handen
Wel is duidelijk dat H. zich na de moorden in Heerlen met bebloede handen en kleding vrijwillig meldde om opgenomen te worden bij Vijverdal. Volgens de behandelend arts had H. daarbij ook gezegd dat hij op de Brunssummerheide was geweest. Daarbij had de psychiater 'geen goed gevoel', staat te lezen in de beslissing van de rechter-commissaris. 'Verder zou erover gesproken zijn dat Thijs H. met een mes liep.'

Lees ook: Mondriaan moet beelden delen voor onderzoek Thijs H.

Stapel stoelen
Nog dezelfde dinsdagavond vertrok H. weer uit de kliniek, door via een stapel stoelen over de muur van de binnentuin te klimmen. Later op de avond werd hij door zijn ouders teruggebracht. De volgende ochtend was H. opnieuw vertrokken. Op woensdagavond werd hij door de politie aangehouden.

Gewassen kleren​
Behalve dat er geen getuigen zijn, zou er op dit moment geen bewijs meer zijn. Daarom is het van belang dat duidelijk wordt welke kleren de verdachte aanhad toen hij op de avond na de moorden werd teruggebracht naar Mondriaan, en welke kleding hij aan had toen de verdachte voor de tweede maal bij Mondriaan ontsnapte.

Ontkenning
In de beslissing van de rechter-commissaris staat 'dat er geen andere mogelijkheid is om achter deze belangrijke gegevens te komen, nu de kleren van de verdachte zijn gewassen'. Behalve dat de verdachte ontkent, 'lijken direct betrokkenen niet erg bereid om te verklaren'. Uit het proces-verbaal van de politie blijkt namelijk dat de medewerkers van Mondriaan geen verdere verklaring bij de politie willen afleggen.

Besluit
Mondriaan kan zich vinden in het besluit. "Aan de beslissing van de rechter-commissaris ligt een uitgebreide en goed te volgen motivering ten grondslag", laat de instelling weten.

Mondriaan laat dinsdag weten onafhankelijk onderzoek te doen naar de ontsnappingen van Thijs H.

De bestuursvoorzitter van Mondriaan legt uit waarom niet meteen de politie werd gebeld
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen