Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs H. ontdaan: 'Ouders geschoffeerd door de rechtbank'

Geplaatst opvrijdag 26 maart 2021 - 11:52

Thijs H. gaat in beroep tegen zijn straf, onder meer omdat hij vindt dat zijn ouders geschoffeerd zijn door de rechters in Maastricht. Dat zei de veroordeelde Brunssumer vrijdag tijdens een regiezitting bij het gerechtshof in Den Bosch.

De rechtbank legde Thijs vorig jaar achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging op voor drie moorden, waarvan twee op de Brunssummerheide.

Bekend
De verdachte heeft de moorden bekend, maar zegt dat hij op dat moment een psychose had. "Het vonnis is gebaseerd op aannames die niet kloppen en er is bewijs over het hoofd gezien. Daarnaast kan ik maar moeilijk verkroppen dat de rechtbank mijn ouders en vrienden heeft geschoffeerd", zo verklaarde Thijs tijdens zijn hoger beroep.

In Den Bosch was vrijdag een regiezitting, dat is ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling van een zaak. Daar konden justitie en advocaten aanvullende onderzoekwensen doen.

Ontoerekeningsvatbaar
Zo willen advocaten Job Knoester en Serge Weening opnieuw aantonen dat hun cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. "Er is geen ander motief dan de psychose, hij is geen psychopaat en er is geen andere verklaring voor de feiten", zei Knoester. Hij wil nader toxicologisch onderzoek laten uitvoeren om meer duidelijkheid te krijgen wat de invloed van bepaalde medicijnen op de psychose is geweest. "Er zijn door de rechtbank verkeerde aannames gedaan, daarom moeten deskundigen opnieuw worden verhoord", aldus de advocaat van Thijs.

Lees ook: Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 18 jaar cel en tbs

Deskundigen
Of Thijs wel of niet volledig toerekeningsvatbaar was tijdens de moorden, was bij de rechtbank in eerste aanleg het belangrijkste discussiepunt. Deskundigen vonden van wel, maar de rechters gingen daar niet volledig in mee. Omdat ze vonden dat de Brunssumer zijn onderzoekers heeft misleid, achtten ze hem deels toerekeningsvatbaar. Daarom kreeg hij niet alleen tbs met dwangverpleging, maar ook achttien jaar cel. Justitie eiste destijds 24 jaar gevangenisstraf.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen