Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs H.: Brunssumer, student én moordverdachte

Geplaatst opdonderdag 9 mei 2019 - 16:45

Sinds de politie zijn identiteit woensdag bekendmaakte, gonst het van de geruchten en verhalen over moordverdachte Thijs H. (27). Hij wordt ervan verdacht twee mensen te hebben doodgestoken op de Brunssummerheide én een vrouw te hebben gedood in Den Haag.

Wat weten we op dit moment over deze verdachte, wiens naam en foto woensdagavond urenlang op de website van de politie stonden?

Lees ook: Politie zwijgt over opgepakte moordverdachte Thijs H.

Wie is Thijs H.?
De verdachte is een 27-jarige student, die sinds kort in Den Haag op kamers zat. Zijn ouders wonen in de Brunssumse wijk Treebeek. Thijs woonde daar tot voor kort ook, omdat hij nog geen nieuwe woonruimte had gevonden in de omgeving van Den Haag. Hij studeerde volgens informatie op zijn social media-accounts één jaar social work op Zuyd Hogeschool in Heerlen. Toen hij daar zijn propedeuse haalde in 2012, zou hij naar het westen van het land zijn verkast. Thijs studeerde onder meer culturele antropologie in Leiden (bachelor) en was nu bezig met zijn master industriële ecologie in Delft.

Waarvan wordt hij precies verdacht?
Justitie heeft nog niet laten weten waarvan hij officieel wordt verdacht. Dat kan moord of doodslag worden, afhankelijk van het motief. Hij zou een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man hebben doodgestoken op de Brunssummerheide. Hun lichamen werden dinsdag gevonden. Afgelopen zaterdag zou hij een Japanse vrouw (56) om het leven hebben gebracht in Den Haag. Zijn advocaat Serge Weening wil helemaal nergens op reageren.

Kenden de slachtoffers elkaar?
Dat is nog altijd onduidelijk. Op dit moment hebben we nog geen verband gevonden tussen de drie slachtoffers. De enige overeenkomsten zijn vooralsnog dat ze allemaal in een wandelgebied zijn gevonden en dat ze allemaal met een hond op pad waren. Van de slachtoffers in Heerlen is bij onze redactie bekend dat ze allebei een partner nalaten.

Tijdlijn

Bekijk hier de tijdlijn op volledig scherm.

Hoe heeft de politie het verband kunnen leggen tussen de moord in Den Haag en de doden op de Brunssummerheide?
In het tv-programma Opsporing Verzocht dinsdagavond werd zowel de Haagse zaak als de Heerlense behandeld. Afzonderlijk van elkaar. Maar op woensdagavond, 24 uur later, koppelde de politie opeens beide moordzaken. Mogelijk hebben tips ertoe geleid dat de politie het verband zag. Of wellicht heeft de politie de man zowel op Haagse als Heerlense videobeelden herkend.

Waarom doet de politie zo geheimzinnig over de plek van de arrestatie?
Normaliter wordt op zijn minst bekend gemaakt in welke gemeente een verdachte is opgepakt. De politie wil op dit moment niet toelichten waarom de plek van arrestatie geheim wordt gehouden. Er is alleen gemeld dat hij 'op de openbare weg in Zuid-Limburg' is opgepakt. De toevoeging 'openbare weg' zegt dat hij niet in een woning, bijvoorbeeld bij zijn ouders, of in een instelling, bijvoorbeeld een psychiatrische kliniek, is gearresteerd.

Zat deze verdachte in een psychiatrische instelling?
Bronnen vertellen ons dat hij in behandeling was bij Mondriaan, maar dat wil de instelling niet bevestigen. "We zijn geschrokken van het nieuws", laat een woordvoerder weten. "Zolang het politie-onderzoek bezig is, kunnen wij geen mededelingen doen." Inmiddels heeft justitie bevestigd dat Thijs inderdaad bij Mondriaan in behandeling was. Woensdagmorgen was er een steekpartij in een Mondriaan-kliniek in Maastricht. Daarbij raakten vijf mensen gewond, onder wie de dader. Dat was niet Thijs. Het is niet bekend of hij op enige manier betrokken was bij het incident.

Wie beslist om de volledige naam en foto van een verdachte te publiceren?
Het bekend maken van naam en foto van een verdachte gebeurt onder (eind)verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder van de landelijke politie heeft niet het idee dat het tegenwoordig vaker gebeurt dan vroeger. "Toen had je het klassieke opsporingsbericht na het journaal. Dat politiebericht wordt tegenwoordig via internet gecommuniceerd." Zodra een verdachte is opgepakt, verandert de politie de achternaam weer in een initiaal. "Maar we zijn natuurlijk niet blind voor het feit dat een volledige naam op social media en op internet niet zomaar overal verdwijnt. Dat nemen we mee in onze besluitvorming. De redenen moeten buitengewoon zwaarwegend zijn."

Lees ook: Buren moordverdachte: 'Dit zagen we totaal niet aankomen'

Waarom noemde L1 eerst de volledige naam van de verdachte en nu niet meer?
Woensdagavond publiceerde de politie de oproep om uit te kijken naar de verdachte. Tevens werd een foto vrijgegeven. Op dat moment heeft L1 besloten om naam en foto ook te publiceren, omdat er een groot opsporingsbelang was. De man wordt immers verdacht van drie brute moorden. Toen de man binnen een uur werd gearresteerd, was het opsporingsbelang niet meer aan de orde. Daarom spreekt L1 vanaf dat moment over Thijs H. In de zaak Nicky Verstappen deed zich eenzelfde situatie voor, waarbij de politie naam en foto van verdachte Jos Brech publiceerde. Dagenlang stond zijn naam in verschillende media. Toen hij werd opgepakt was het – naar de mening van L1 – niet meer geloofwaardig om na tientallen berichten de naam niet meer te noemen. De verdachte was inmiddels een 'bekende' persoon geworden. Dat geldt niet voor Thijs H.

Tips over deze zaak? Stuur dan een WhatsApp-bericht naar 06-83541920 of mail naar bas.dingemanse@l1.nl.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen