Overslaan en naar de inhoud gaan

Thijs H: briljante manipulator of verwarde moordenaar?

Geplaatst opmaandag 22 juni 2020 - 6:01

Had Thijs H. (28) invloed op zijn eigen handelen toen hij ruim een jaar geleden drie mensen doodstak, of dwongen psychoses hem tot drie moorden? Daarover buigt de rechter zich deze week.

Op maandag en dinsdag loopt de rechter met Thijs door het strafdossier. Volgende week komt justitie met een strafeis.

Lees ook: Thijs H. werd maandenlang afgeluisterd in gevangenis

Moordsignalen
Het verhaal van de Brunssumse twintiger is helder; hij zegt met psychische problemen te kampen. Rondom de moorden in Den Haag en op de Brunssummerheide zou hij signalen hebben gekregen, bijvoorbeeld via kentekens, om mensen om het leven te brengen. De stem in zijn hoofd was sterker dan hijzelf.

Psychische hulp
Dat verhaal lijkt te worden onderstreept door deskundigen van observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Zij vinden dat Thijs volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard, omdat hij inderdaad psychotisch zou zijn geweest. Hij heeft intensieve professionele hulp nodig, geen celstraf, zo is de lezing.

Briljante manipulator
Daar plaatste justitie vraagtekens bij. Gebruikte Thijs middelen die niet voorgeschreven werden, en was hij daarmee mede verantwoordelijk voor zijn psychische klachten? En zoekopdrachten als 'hoe veins ik een psychose' in zijn internetgeschiedenis, wat betekenen die? Betekent het iets dat er tegenstrijdigheden zijn gevonden in zijn verklaringen?

Justitie stuurde meermaals in de richting van het verhaal van Thijs als briljante manipulator, een jongeman die zelfs deskundigen liet denken dat hij met psychoses kampt.

Lees ook: Mogelijk geen cel: Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar

Bekijk de tijdlijn hier.

Nabestaanden spreken
De rechter zal maandag en dinsdag dus alles met de student uit Brunssum doornemen. Het zal dan onder meer gaan over telefoongesprekken van Thijs met zijn familie die zijn getapt door justitie. Daarnaast worden er deskundigen van het Pieter Baan Centrum gehoord en krijgen nabestaanden de kans om iets over de zaak te zeggen. Die kans grijpen zij aan, liet advocaat Phil Boonen al eerder weten. Volgende week dinsdag komt justitie uitgebreid aan het woord en volgt de eis.

Serge Weening, advocaat van Thijs, sluit de reeks zittingen op 1 juli af met zijn pleidooi.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen