Overslaan en naar de inhoud gaan

Thermenmuseum wekt 'dode stenen' tot leven met projectie

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 16:26

Het oudste stenen gebouw van Nederland ligt in Heerlen. Het is een Romeins badhuis waar de afgelopen drie jaar opnieuw onderzoek naar is gedaan. De resultaten daarvan worden dit weekend op een hypermoderne wijze tentoongesteld in het Thermenmuseum.

Een looproute leidt bezoekers langs de Romeinse opgravingen. Door middel van bewegende videoprojecties zien ze niet alleen de overblijfselen van het badhuis, maar ook het vuur dat brandde in de sauna en het water dat in de baden zat. Er is een audiotour die bij de verschillende animaties uitleg geeft en die zogenaamd is ingesproken door Amaca, een medewerkster van het Romeinse Badhuis die werkelijk heeft bestaan.

Film
Naast de beeldprojecties is er ook nog een driedimensionale projectie hoe het badhuis er vermoedelijk van binnen heeft uitgezien. Plus een hypermoderne introfilm waarin Amaca de hoofdrol speelt. Deze projecties zijn gebaseerd op de resultaten uit het onderzoek dat drie jaar lang gedaan is door meer dan dertig specialisten uit binnen-en buitenland. De animaties en videobeelden zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt, zodat de kijker een duidelijk beeld krijgt hoe het gebouw er tot in detail uitzag.

Hyperrealistisch
Conservator Karen Jeneson denkt dat het verhaal van het badhuis zo ook meer gaat leven; "In één beeld kun je iets uitleggen waarvoor normaal een hele lap tekst nodig is." Ook denkt ze dat het museum zo meer aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Die zijn gewend aan hyperrealistische, digitale beelden.

Oudste stenen gebouw
Het badhuis heeft zo'n 400 jaar bestaan en vormde een belangrijk centrum van de stad Coriovallum, de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Uit het onderzoek bleek dat het is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Dat is een halve eeuw eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat maakt het gebouw het oudste stenen gebouw van Nederland en een van de oudste stenen gebouwen in West-Europa. "Wat dat betreft begint de beschaving gewoon in Zuid-Limburg", lacht Jeneson.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen