Het oudste stenen gebouw van Nederland ligt in Heerlen. Het is een Romeins badhuis waar de afgelopen drie jaar opnieuw onderzoek naar is gedaan. De resultaten daarvan worden dit weekend op een hypermoderne wijze tentoongesteld in het Thermenmuseum.
Een looproute leidt bezoekers langs de Romeinse opgravingen. Door middel van bewegende videoprojecties zien ze niet alleen de overblijfselen van het badhuis, maar ook het vuur dat brandde in de sauna en het water dat in de baden zat. Er is een audiotour die bij de verschillende animaties uitleg geeft en die zogenaamd is ingesproken door Amaca, een medewerkster van het Romeinse Badhuis die werkelijk heeft bestaan.
Film
Naast de beeldprojecties is er ook nog een driedimensionale projectie hoe het badhuis er vermoedelijk van binnen heeft uitgezien. Plus een hypermoderne introfilm waarin Amaca de hoofdrol speelt. Deze projecties zijn gebaseerd op de resultaten uit het onderzoek dat drie jaar lang gedaan is door meer dan dertig specialisten uit binnen-en buitenland. De animaties en videobeelden zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt, zodat de kijker een duidelijk beeld krijgt hoe het gebouw er tot in detail uitzag.
Hyperrealistisch
Conservator Karen Jeneson denkt dat het verhaal van het badhuis zo ook meer gaat leven; "In één beeld kun je iets uitleggen waarvoor normaal een hele lap tekst nodig is." Ook denkt ze dat het museum zo meer aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Die zijn gewend aan hyperrealistische, digitale beelden.
Oudste stenen gebouw
Het badhuis heeft zo'n 400 jaar bestaan en vormde een belangrijk centrum van de stad Coriovallum, de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Uit het onderzoek bleek dat het is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Dat is een halve eeuw eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat maakt het gebouw het oudste stenen gebouw van Nederland en een van de oudste stenen gebouwen in West-Europa. "Wat dat betreft begint de beschaving gewoon in Zuid-Limburg", lacht Jeneson.