Overslaan en naar de inhoud gaan

Thermenmuseum wekt 'dode stenen' tot leven met projectie

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2020 - 16:26

Het oudste stenen gebouw van Nederland ligt in Heerlen. Het is een Romeins badhuis waar de afgelopen drie jaar opnieuw onderzoek naar is gedaan. De resultaten daarvan worden dit weekend op een hypermoderne wijze tentoongesteld in het Thermenmuseum.

Een looproute leidt bezoekers langs de Romeinse opgravingen. Door middel van bewegende videoprojecties zien ze niet alleen de overblijfselen van het badhuis, maar ook het vuur dat brandde in de sauna en het water dat in de baden zat. Er is een audiotour die bij de verschillende animaties uitleg geeft en die zogenaamd is ingesproken door Amaca, een medewerkster van het Romeinse Badhuis die werkelijk heeft bestaan.

Film
Naast de beeldprojecties is er ook nog een driedimensionale projectie hoe het badhuis er vermoedelijk van binnen heeft uitgezien. Plus een hypermoderne introfilm waarin Amaca de hoofdrol speelt. Deze projecties zijn gebaseerd op de resultaten uit het onderzoek dat drie jaar lang gedaan is door meer dan dertig specialisten uit binnen-en buitenland. De animaties en videobeelden zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt, zodat de kijker een duidelijk beeld krijgt hoe het gebouw er tot in detail uitzag.

Hyperrealistisch
Conservator Karen Jeneson denkt dat het verhaal van het badhuis zo ook meer gaat leven; "In één beeld kun je iets uitleggen waarvoor normaal een hele lap tekst nodig is." Ook denkt ze dat het museum zo meer aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Die zijn gewend aan hyperrealistische, digitale beelden.

Oudste stenen gebouw
Het badhuis heeft zo'n 400 jaar bestaan en vormde een belangrijk centrum van de stad Coriovallum, de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Uit het onderzoek bleek dat het is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Dat is een halve eeuw eerder dan tot nu toe werd aangenomen. Dat maakt het gebouw het oudste stenen gebouw van Nederland en een van de oudste stenen gebouwen in West-Europa. "Wat dat betreft begint de beschaving gewoon in Zuid-Limburg", lacht Jeneson.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen