Overslaan en naar de inhoud gaan

Theo Hiddema vertrekt per direct uit Tweede Kamer

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 15:37

Theo Hiddema verlaat per direct de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib las dinsdagmiddag een brief voor waarin de strafpleiter, die onder meer een kantoor in Maastricht heeft, zijn vertrek aankondigt.

Hiddema schrijft in zijn brief aan de Kamervoorzitter dat hij zichzelf politiek arbeidsongeschikt heeft verklaard. "Dit vanwege recent opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met zaken als goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde."

Video: NOS

Baudet
Het vertrek van Hiddema als Kamerlid namens Forum voor Democratie (FvD) volgt na het vertrek van fractie- en partijvoorzitter Thierry Baudet. Die kondigde maandagavond onverwacht zijn afscheid aan, al blijft hij wel in de Tweede Kamer tot en met de verkiezingen in maart 2021. Ook wil Baudet eventueel als lijstduwer op de kandidatenlijst van FvD voor de Tweede Kamerverkiezingen komen. Hiddema stond op de tweede plaats op de kandidatenlijst van FvD.

Homofobe en antisemitische teksten
Baudet gaat weg na aanhoudende kritiek op berichten in groepsapps van de jongerentak van FvD. Daarin worden onder meer homofobe en antisemitische teksten rondgestuurd.

Op afstand
De partijtop van FvD nam afstand van die teksten en de jongerenclub is inmiddels voor onbepaalde tijd op afstand gezet. Baudet zei in een boodschap via Twitter zijn verantwoordelijkheid te nemen en te vertrekken als partijleider van Forum. JFvD heeft ook een jongerentak in Limburg, maar die is nauwelijks actief.

Niet helemaal een verrassing
Het vertrek van Theo Hiddema komt niet helemaal als een verrassing. Medio november liet hij in het Algemeen Dagblad al doorschemeren dat hij zijn lot aan dat van Baudet zou verbinden. Al was er toen nog geen vuiltje aan de lucht. In het interview zei Hiddema dat hij zou vertrekken als Baudet vertrekt. Aan die uitspraak lijkt Hiddema dinsdag gevolg te hebben gegeven.

Hiddema is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen