Overslaan en naar de inhoud gaan

Theo Hiddema vertrekt per direct uit Tweede Kamer

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 15:37

Theo Hiddema verlaat per direct de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib las dinsdagmiddag een brief voor waarin de strafpleiter, die onder meer een kantoor in Maastricht heeft, zijn vertrek aankondigt.

Hiddema schrijft in zijn brief aan de Kamervoorzitter dat hij zichzelf politiek arbeidsongeschikt heeft verklaard. "Dit vanwege recent opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met zaken als goede smaak, eigendunk en arbeidsvreugde."

Video: NOS

Baudet
Het vertrek van Hiddema als Kamerlid namens Forum voor Democratie (FvD) volgt na het vertrek van fractie- en partijvoorzitter Thierry Baudet. Die kondigde maandagavond onverwacht zijn afscheid aan, al blijft hij wel in de Tweede Kamer tot en met de verkiezingen in maart 2021. Ook wil Baudet eventueel als lijstduwer op de kandidatenlijst van FvD voor de Tweede Kamerverkiezingen komen. Hiddema stond op de tweede plaats op de kandidatenlijst van FvD.

Homofobe en antisemitische teksten
Baudet gaat weg na aanhoudende kritiek op berichten in groepsapps van de jongerentak van FvD. Daarin worden onder meer homofobe en antisemitische teksten rondgestuurd.

Op afstand
De partijtop van FvD nam afstand van die teksten en de jongerenclub is inmiddels voor onbepaalde tijd op afstand gezet. Baudet zei in een boodschap via Twitter zijn verantwoordelijkheid te nemen en te vertrekken als partijleider van Forum. JFvD heeft ook een jongerentak in Limburg, maar die is nauwelijks actief.

Niet helemaal een verrassing
Het vertrek van Theo Hiddema komt niet helemaal als een verrassing. Medio november liet hij in het Algemeen Dagblad al doorschemeren dat hij zijn lot aan dat van Baudet zou verbinden. Al was er toen nog geen vuiltje aan de lucht. In het interview zei Hiddema dat hij zou vertrekken als Baudet vertrekt. Aan die uitspraak lijkt Hiddema dinsdag gevolg te hebben gegeven.

Hiddema is vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen