Overslaan en naar de inhoud gaan

Theo Hiddema: 'Verplicht dna afstaan kan helemaal niet'

Geplaatst opdonderdag 23 augustus 2018 - 5:57

Politicus en advocaat Theo Hiddema heeft geen goed woord over voor het idee van minister Grapperhaus om te discussiëren over het verplicht afstaan van dna na een oproep.

"Ongepast, onsmakelijk, van de zotte en een gotspe", zo brengt hij zijn mening onder woorden.

Weigering
Aanleiding voor de oproep van Grapperhaus is de zaak Nicky Verstappen. Daar heeft de mogelijke dader diverse keren geweigerd om dna af te staan. Pas nadat hij door zijn familie als vermist was opgegeven, kon er dna worden verzameld van achtergebleven spullen. En daaruit kwam een 100 procent match naar voren.

Lees ook: Mega dna-onderzoek in zaak Nicky Verstappen levert doorbraak op

Onbenullige soort
Hiddema heeft ook kritiek op het feit dat de minister niet met een plan komt maar met de oproep om te discussiëren. "Daar ben je geen minister voor, als je dat wilt, kom je met een plan en dan kan je de ins- en outs bespreken. Dit is politiek van de meest onbenullige soort waar ik misselijk van word, bedacht door een spindoctor die vond dat de minister zijn moment moest pakken."

Lees ook: Minister: discussie over verplicht afstaan DNA

Niet verplichten
Het verplicht afstaan van
dna kan volgens Hiddema niet, omdat dat op basis van vrijwilligheid gebeurt. "Net als in de zaak van Marianne Vaatstra zijn de mensen in de zaak van Nicky Verstappen opgeroepen, omdat ze in de buurt woonden van het plaats delict. Zeker niet omdat ze verdacht waren. Je kunt mensen die nergens van verdacht worden dan ook niet verplichten. Dat is idioot, dat kan helemaal niet en zal ook nooit gebeuren."

Afwijzend
Ook de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) staat afwijzend tegenover de suggestie van minister Ferd Grapperhaus om dna-afname bij onderzoek naar bepaalde misdrijven verplicht te stellen. "Wat de NOvA betreft voert het te ver om mensen die níet verdacht zijn ook te verplichten hun dna af te staan", stelt de orde, die wijst op principes als onschuldpresumptie (onschuldig tot het tegendeel is bewezen) en het recht op privacy.

Praktisch probleem
De orde ziet ook een praktisch probleem. "Ga je iedereen die om wat voor reden dan ook geen gehoor geeft aan de oproep fysiek dwingen mee te werken? Kan dat überhaupt? Wat ons betreft zouden we niet die kant op moeten gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen