Overslaan en naar de inhoud gaan

Theo Hiddema beëdigd als lid van de Eerste Kamer

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 14:42

Theo Hiddema is namens Forum voor Democratie (FvD) beëdigd als senator.

Hiddema, met ook een advocatenkantoor in Maastricht, werd in 2019 al verkozen in de senaat, maar weigerde aanvankelijk zijn zetel.

Lust naar avontuur
Nu de voormalige FvD-senator Nicky Pouw-Verweij overstapt naar de Tweede Kamer, kreeg hij de zetel opnieuw aangeboden. Die heeft hij aanvaard 'uit lust naar avontuur', zei hij voorafgaand aan zijn beëdiging op een bankje op het Binnenhof, pal voor de Ridderzaal waar de Eerste Kamer vanwege het coronavirus tijdelijk vergadert.

Knipperlichtrelatie
Hiddema was vier jaar Tweede Kamerlid namens Forum voor Democratie. Hij trok zich terug uit de partij omdat hij 'politiek depressief' was geworden van de ophef rond antisemitische, seksistische en racistische appjes uit FvD-gelederen. Bovendien had hij kritiek op de coronastandpunten van de partij en stond de vergadercultuur van het parlement hem niet aan. Hij besloot zich daarom naar eigen zeggen weer op zijn advocatenpraktijk te richten.

Lees ook: FVD-leider Baudet 'onthutst' over terugtreden Hiddema

Pluche én toga
"Ik had een wellustig verlangen naar de toga ontwikkeld in de Tweede Kamer. Die kan ik weer aan en houd ik ook aan", aldus Hiddema. De 'getuigenispolitiek en symboolpolitiek' en lange vergaderdagen hoopt hij in de senaat achter zich te kunnen laten. Hij ziet dan ook uit naar zijn nieuwe functie. "Het afkicken was nogal cold turkey, maar de politieke belangstelling is er altijd geweest en gebleven."

Coronabeperking
Hiddema zegt zich niet bezig te zullen houden met de coronaregels, waarin de Eerste Kamer door de coronawet sowieso een beperkte rol speelt. "Ik doe justitie, veiligheid en asielzaken. En als het op één terrein ernstig misloopt, is het daar wel. Maar dat hebben ze dáár aangericht", aldus Hiddema, wijzend naar de Tweede Kamer. "Hier kan ik redden wat er te redden valt."

Hiddema neemt de plaats in van Nicky Pouw-Verweij. Zij werd in de Eerste Kamer verkozen namens de FvD, maar stapte over naar JA21. Ze zit voor die partij in de Tweede Kamer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen