Overslaan en naar de inhoud gaan

Theaters in Limburg noteren veel meer bezoekers

Geplaatst opmaandag 22 mei 2017 - 8:23

Het aantal bezoeken aan theaters in Limburg is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Dat zeggen drie directeuren van Limburgse theaters tegen L1.

In Venlo kwamen 60 procent meer bezoekers naar De Maaspoort, terwijl het aantal bezoeken aan het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade verviervoudigde.

Opmerkelijk
Directeur Leon
Thommassen van theater De Maaspoort denkt dat hij eind dit jaar 70.000 bezoekers heeft kunnen verwelkomen. In 2010 bezochten nog maar 54.000 mensen het Venlose theater. En dat is best opmerkelijk, concludeert de Thommassen: "Als je kijkt naar de landelijke CBS-cijfers over podiumontwikkelingen dan lopen we gigantisch uit de pas qua ontwikkeling."

Regiotheater
Ook het
Munttheater in Weert kon zich het afgelopen decennium verheugen op meer bezoekers. Directeur Brigitte van Eck denkt dat haar theater vooral meer mensen uit de omgeving trekt. "Het Munttheater was eerst vooral een theater van de stad. Nu is het meer een regiotheater geworden."

Opleven
Bas Schoonderwoerd, directeur van de Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en Kerkrade ziet een soortgelijke ontwikkeling. "In de jaren 90 zat Parkstad op een dieptepunt, ook het culturele leven. Toen heeft het bestuur gezien dat daar een begin moest worden gevonden om de stad te laten opleven."

In Kerkrade noteert Schoonderwoerd een verviervoudiging van het aantal bezoekers, daar komen nu 50.000 mensen. In totaal vinden in Parkstad tussen de 200.000 en 250.000 bezoekers de weg naar een van de theaters. Schoonderwoerd: "Dat is het begin van een route die nog lang niet af is."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

ANP
Finkers toch met oudejaarsconference naar Heerlen
Recordjaar voor Parkstad Limburg Theaters
Wat u komend seizoen móet zien, volgens de theaters zelf
Drama voor Ellen ten Damme, ekster Arie is gevlogen
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen