Overslaan en naar de inhoud gaan

Theater aan het Vrijthof koerst op tekort van 628.000 af

Geplaatst opzaterdag 21 november 2020 - 17:03

Theater aan het Vrijthof in Maastricht koerst dit jaar af op een negatief resultaat van 628.000 euro. Hoewel dit tekort met coronafondsen en een bijdrage van de gemeente kan worden gedekt, zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis volgend jaar mogelijk nog zichtbaar.

Dat schrijft wethouder Jim Janssen in een brief aan de gemeenteraad.

Tekort
Op basis van cijfers is een prognose gemaakt voor dit jaar. Daaruit blijkt dat het theater het jaar met rode cijfers gaat eindigen: een tekort van 628.000 euro. Dit negatieve resultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door horeca, programmering en nog andere niet gerealiseerde inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Volgens wethouder Janssen kan deze prognose nog afwijken, omdat de laatste annuleringen en verplaatsingen nog afgerond moeten worden. Bovendien zijn de cijfers van het M-Theater, de nieuwe coronaproof theaterzaal in het MECC, nog niet meegenomen.

Steunmaatregelen
Het theater heeft steunmaatregelen aangevraagd. Zo wordt via het Fonds Podiumkunsten een bijdrage van 397.277 euro geleverd. De gemeente Maastricht doet met hetzelfde bedrag ook een duit in het zakje als 'matching'. Voor het horecapersoneel, dat in een aparte stichting is ondergebracht, is een beroep gedaan op de NOW-regelgevingen.

Lees ook: Theater aan het Vrijthof dit jaar niet meer open

Gevolgen 2021
De tekorten voor dit jaar kunnen met de steunmaatregelen worden gedekt, maar gevreesd wordt dat de gevolgen van de coronacrisis volgend jaar nog door zullen dreunen. "Er is door de meest recente aangekondigde maatregelen een nieuwe situatie ontstaan waarvan nog niet alle financiële consequenties in beeld kunnen worden gebracht", schrijft Janssen. "Hierdoor lijkt het alsof 2020 wordt afgesloten met een positief resultaat. Echter, door de tweede coronagolf in het najaar van 2020 en het opnieuw sluiten van het theater schuiven er voorstellingen door naar 2021. Dat betekent dat er ook kosten die al gemaakt zijn doorschuiven naar 2021."

Terugbetalen
Verder is het volgens Janssen nog onduidelijk of Theater aan het Vrijthof een gedeelte van de ontvangen bijdrage uit het noodfonds moet terugbetalen. "Dit is afhankelijk van de vraag of de bijdrage uit het noodfonds en de hieraan gekoppelde gemeentelijke matching worden gezien als inkomsten. Vanuit de culturele sector is een lobby ingezet om de financiële steun uit het noodfonds niet als inkomsten mee te rekenen", licht de wethouder toe. Het Rijk moet hierover nog een besluit nemen.

Voorstellingen
Theater aan het Vrijthof heeft eerder al laten weten dit jaar de deuren niet meer te openen. Het theater voert nu gesprekken met het MECC om de voorstellingen in te halen. Naar verwachting zal dit tussen februari en 18 april volgend jaar gebeuren. Dit is namelijk de uiterste datum waarop het congrescentrum nog beschikbaar is voor het M-Theater. Theater aan het Vrijthof verwacht hier halverwege december duidelijkheid over te kunnen geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen