Overslaan en naar de inhoud gaan

Teststraat voor mondkapjes op Chemelot

Geplaatst opwoensdag 16 december 2020 - 10:34

Er geldt vanaf deze week een kwaliteitsnorm voor niet-medische mondkapjes. Die moet duidelijkheid geven of een mondkapje wel of niet voldoet aan de eisen die de overheid stelt.

Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen gaat mondkapjes testen en beoordelen. Dat gebeurt in een 'kapjesteststraat' die is opgezet door de universiteiten van Maastricht en Aken.

Keurmerk
Producenten van mondkapjes die voldoen aan de eisen krijgen een keurmerk. Mensen kunnen dan op de verpakking van mondkapjes zien of ze voldoende beschermen en of ze gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Ook laat het zien of er giftige stoffen in zitten.

"We testen al sinds het begin van de pandemie medische maskers", zegt directeur Richard Ramakers in een gesprek waar ook wetenschappelijk directeur Stefan Jockenhövel van AMIMB bij is. "Steeds vaker kregen we ook de vraag om publieksmaskers te testen, hoewel eigenlijk niemand wist waaraan ze moesten voldoen. Er zitten enorme kwaliteitsverschillen in de maskers op de markt. Het is goed dat daar nu een norm voor bestaat en de klant nu meteen kan zien of een mondkapje daadwerkelijk bescherming biedt."

70 procent bescherming
Er zijn volgens Ramakers veel redenen te bedenken waarom een mondkapje niet werkt of zo onaangenaam is dat mensen het niet meer fijn vinden om te dragen en het niet goed gebruiken. "Een mondkapje moet volgens de nieuwe norm 70 procent van alle druppels tegenhouden. Ook moet je er goed door kunnen ademen."

Duurzaamheid
Naast het testen van mondkapjes, wordt er op Chemelot ook gewerkt aan de ontwikkeling van duurzame maskers. De meeste mondkapjes hebben een plastic filter, vertelt Jockenhövel. "Dit is een instituut voor duurzame materialen. Daarom kijken we ook naar materiaal dat biologisch afbreekbaar is om een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en aan het afvalprobleem dat mogelijk een gevolg is van het dragen van mondmaskers."

Feedback
De vraag naar mondkapjes is wereldwijd enorm gestegen. Daarom is ook de behoefte ze te testen gegroeid. "De laboratoria die dat doen zijn overbelast. De markt is blij dat de Universiteit Maastricht ook kan testen. Soms is er een maandenlange wachttijd om een mondkapje te laten testen. Het is goed dat we met korte slagen feedback kunnen geven aan de fabrikanten", zegt Ramakers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen