Overslaan en naar de inhoud gaan

Testmaatwerk met Duitsland: 'In grensregio is geen grens'

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 13:28

Een aantal gemeenten in Limburg is in overleg met de Duitse grensgemeenten om de regels rondom de testverplichting minder streng te maken.

Daarvoor pleit onder meer burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade. Ook de Veiligheidsregio is hierbij betrokken.

Verwevenheid
Nederlanders die de Duitse grens over willen, moeten een negatieve test kunnen overleggen. "In Duitsland en Dan Haag realiseren mensen zich niet goed genoeg dat er in de grensregio eigenlijk geen grens is", zegt ze. "Omdat de samenleving hier zo verweven is, zou er een uitzondering moeten worden gemaakt op de testverplichting." Dassen wijst daarbij op het dorpje Dinxperlo in de Achterhoek. Daar is wél een uitzondering gemaakt. "Dat zou Herzogenrath met Kerkrade kunnen doen en Vaals met Aken."

Lees ook: Testmaatwerk met Duitsland: 'In grensregio is geen grens'

Noodzakelijke reizen
Ze vindt dat het testen makkelijker of zelfs gratis moet worden gemaakt voor mensen die in Duitsland werken. "Dat geldt ook voor kinderen die daar naar school gaan. Elke twee dagen een testbewijs, is heel kostbaar. Een particuliere test kost al gauw 70 euro per keer. Dat is onbegonnen werk", zegt Dassen. "We proberen de uitzondering te maken voor noodzakelijke reizen. We springen niet direct op de bres om te tanken in Duitsland."

Uitzondering
Uiteindelijk hoopt Dassen niet alleen de noodzakelijke reizen makkelijker te maken, maar ook het kleine grensverkeer weer op gang te helpen zodat mensen ook weer bij onze Oosterburen kunnen tanken of boodschappen gaan doen. "Dat moet gefaseerd gebruiken. We kaarten deze zaken aan bij Stedenregio Aken, maar ik weet natuurlijk niet of het lukt. Er is een uitzondering gemaakt. Maar als de hele oostgrens van Nederland dat gaat eisen, gaat Duitsland daar niet in mee. De regels zijn natuurlijk niet voor niks gemaakt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen