Overslaan en naar de inhoud gaan

Testmaatschappij: 'Daar heb je straks niets meer aan'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 10:08

Een groep ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en artsen, waaronder het Zuyderland Medisch Centrum, heeft een oproep gedaan aan het kabinet om te stoppen met het investeren in de 'testmaatschappij'.

"Het is een beetje raar als je dingen gaat testen waar je straks niets meer aan hebt. Het is hetzelfde als je nu gaat onderzoeken of je op je 30ste nog melktanden kan gebruiken", aldus David Jongen, bestuursvoorzitter van het Zuyderland ziekenhuis met vestigingen in Sittard-Geleen en Heerlen, in de L1 Nieuwsshow.

925 miljoen
Het kabinet wil 925 miljoen euro investeren in coronateststraten, wat burgers toegang tot onder meer evenementen moet geven. "Straks is iedereen gevaccineerd, daar heb ik alle vertrouwen in dat dit gaat gebeuren, dan hoef je ook niet meer te testen", zo zegt Jongen.

Gezonde maatschappij
"Het gaat om 925 miljoen euro die in zes maanden uitgegeven zal worden, voor iets waar je straks niets meer aan hebt. Dus ik begrijp het in alle oprechtheid niet zo goed. We hebben zoveel noden in de gezondheidszorg, ik weet wel betere bestedingen voor die 925 miljoen euro. We kunnen het geld beter besteden in een gezonde maatschappij, bijvoorbeeld aan preventie. Denk aan de gezonde basisscholen waar we hier heel hard aan hebben gewerkt. Geef daar het geld aan uit en rol dat uit in heel Nederland", legt de bestuursvoorzitter uit.

Alle hens aan dek
Ook maakt Jongen zich zorgen over het testevenement 538 Oranjedag in Breda later deze maand. "Ik vind het risicovol om 10.000 mensen daar bij elkaar te zetten, wat test je daar nou? Wat levert dat dan op? Ik snap dat niet zo goed. Ik snap heel goed dat mijn collega’s daar zich zorgen over maken. De intensive care in ons ziekenhuis bijvoorbeeld, ligt nog helemaal vol en dat betekent dat wij deze week nog de helft van onze operatiekamers dicht moeten houden. Ik zie daar ook geen verbetering in op de korte termijn. Het is hier alle hens aan dek en dat zal in Breda niet anders zijn", zegt Jongen.

Ruim 332.000 mensen hebben de petitie ondertekend die chirurg Rogier Crolla zaterdag startte om ervoor te zorgen dat 538 Oranjedag zaterdag 24 april in Breda niet doorgaat. "Ik snap dat het moed vergt om het af te lasten, maar de ziekenhuiscijfers laten nog niet echt zien dat we kunnen versoepelen", aldus de bestuursvoorzitter.

Lees ook: Noodkreet Zuyderland: 'Vaccinatie-zwabberbeleid eist tol'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen