Overslaan en naar de inhoud gaan

Testgat Einsteintelescooop wacht op gevoelige sensoren

Geplaatst opdonderdag 4 april 2019 - 16:01

Na vier maanden boren is in Terziet een diepte bereikt van 260 meter. Diep genoeg om sensoren te plaatsen die duidelijk moeten maken of de bodem er geschikt is voor de Einstein Telescoop.

Technici uit Texas plaatsen begin mei twee sensoren plaatsen. Een op grote diepte en een dichtbij het oppervlak. Zo kan berekend worden hoe diep trillingen doordringen in de ondergrond.

Druppel in het IJsselmeer
Om uit te leggen hoe gevoelig de toekomstige metingen van zwaartekrachtgolven zijn, maakt hoogleraar Frank Linde van de Universiteit van Amsterdam een vergelijking met het laten vallen van één druppel water in het IJsselmeer. "En dan het verschil in waterpeil van het IJsselmeer meten nadat je die druppel hebt laten vallen, zó gevoelig is ook onze apparatuur in dit boorgat. Zelfs trillingen veroorzaakt door regendruppels, ja zelfs wolken, kunnen wij nog detecteren op 260 meter onder de grond."

Einstein Telescoop
De Einstein Telescoop is een project van een Europees consortium van onderzoeksinstituten. In diep onder de oppervlakte geboorde tunnels gaan wetenschappers op zoek naar zwaartekracht golven. Twee plekken in Europa lijken bijzonder geschikt voor de bouw van zo’n onderzoekscentrum. Het Italiaanse eiland Sardinië en het gebied rondom het Drielandenpunt in Vaals.

Universiteiten
"In Sardinië hebben ze al kunnen meten omdat daar al diepe mijnen zijn. Wij moeten hier nog onderzoek doen", zegt Frank Linde. "Sardinië heeft als voordeel dat het daar heel rustig is. Ons voordeel hier is de nabijheid van universiteiten in Maastricht en Aken, maar ook die van Luik, Leuven en Eindhoven." Ook belangrijk is het geld dat regeringen en overheden bereid zijn bij te passen voor de Limburgse locatie.

Lange weg te gaan
Het Einstein project moet eerst op de Europese prestigelijst van grote projecten komen. Daarvoor wordt volgend jaar een aanvraag ingediend. Daarna moeten de gegadigden voor het project hun bidbook aanbieden. Op regeringsniveau moet dan beslist worden waar het project zal worden uitgevoerd. "A;s alles heel gunstig is kunnen we in 2025 beginnen met het tunnelen, en moet in Aken of Maastricht het onderzoekscentrum gebouwd worden. Ik verwacht dat we dan in 2035 kunnen beginnen met onze zoektocht naar zwaartekrachtgolven", aldus Frank Linde.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen