Overslaan en naar de inhoud gaan

Testgat Einsteintelescooop wacht op gevoelige sensoren

Geplaatst opdonderdag 4 april 2019 - 16:01

Na vier maanden boren is in Terziet een diepte bereikt van 260 meter. Diep genoeg om sensoren te plaatsen die duidelijk moeten maken of de bodem er geschikt is voor de Einstein Telescoop.

Technici uit Texas plaatsen begin mei twee sensoren plaatsen. Een op grote diepte en een dichtbij het oppervlak. Zo kan berekend worden hoe diep trillingen doordringen in de ondergrond.

Druppel in het IJsselmeer
Om uit te leggen hoe gevoelig de toekomstige metingen van zwaartekrachtgolven zijn, maakt hoogleraar Frank Linde van de Universiteit van Amsterdam een vergelijking met het laten vallen van één druppel water in het IJsselmeer. "En dan het verschil in waterpeil van het IJsselmeer meten nadat je die druppel hebt laten vallen, zó gevoelig is ook onze apparatuur in dit boorgat. Zelfs trillingen veroorzaakt door regendruppels, ja zelfs wolken, kunnen wij nog detecteren op 260 meter onder de grond."

Einstein Telescoop
De Einstein Telescoop is een project van een Europees consortium van onderzoeksinstituten. In diep onder de oppervlakte geboorde tunnels gaan wetenschappers op zoek naar zwaartekracht golven. Twee plekken in Europa lijken bijzonder geschikt voor de bouw van zo’n onderzoekscentrum. Het Italiaanse eiland Sardinië en het gebied rondom het Drielandenpunt in Vaals.

Universiteiten
"In Sardinië hebben ze al kunnen meten omdat daar al diepe mijnen zijn. Wij moeten hier nog onderzoek doen", zegt Frank Linde. "Sardinië heeft als voordeel dat het daar heel rustig is. Ons voordeel hier is de nabijheid van universiteiten in Maastricht en Aken, maar ook die van Luik, Leuven en Eindhoven." Ook belangrijk is het geld dat regeringen en overheden bereid zijn bij te passen voor de Limburgse locatie.

Lange weg te gaan
Het Einstein project moet eerst op de Europese prestigelijst van grote projecten komen. Daarvoor wordt volgend jaar een aanvraag ingediend. Daarna moeten de gegadigden voor het project hun bidbook aanbieden. Op regeringsniveau moet dan beslist worden waar het project zal worden uitgevoerd. "A;s alles heel gunstig is kunnen we in 2025 beginnen met het tunnelen, en moet in Aken of Maastricht het onderzoekscentrum gebouwd worden. Ik verwacht dat we dan in 2035 kunnen beginnen met onze zoektocht naar zwaartekrachtgolven", aldus Frank Linde.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen