Overslaan en naar de inhoud gaan

Testcapaciteit corona GGD Limburg-Noord fors omhoog

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 18:04

De GGD Limburg-Noord kan vanaf vrijdag 800 coronatesten per dag laten uitvoeren. Nu zijn dat er nog 500.

Vanaf vrijdag is daar ruimte voor in de laboratoria van Sanquin in Amsterdam.

Oplopen
Woordvoerster Anouk Schallenberg van de GGD Limburg-Noord is blij met de uitbreiding. "Het aantal besmettingen loopt hard op. Het is dus fijn dat er meer testcapaciteit vrijkomt."

Of dat betekent dat de wachtlijsten voor een test korter worden weet ze niet zeker. "We verwachten van wel, maar hoeveel precies is lastig te zeggen. Dat hangt ook af van het aantal mensen dat zich meldt. Als er met de uitbreiding ook steeds meer mensen zich melden, dan hoeft de wachttijd per saldo niet veel korter te worden", zegt Schallenberg.

Taak
Het vergroten van de testcapaciteit gaat gepaard met een andere werkwijze bij het bron- en contactonderzoek door de GGD Limburg-Noord. De gezondheidsdienst laat vanaf vrijdag mensen met corona zelf hun contacten informeren. Tot nu werden familie, vrienden en bekenden van de besmette personen door de GGD in kaart gebracht en werd contact met ze opgenomen. Die taak ligt nu bij de besmette persoon zelf. Op deze manier wordt er noodzakelijke capaciteit vrijgemaakt, zegt projectleider Jaap Wijnands van de GGD Limburg-Noord. "Eigenlijk moeten we per dag 18 bron- en contactonderzoeken doen, maar we doen nu al het dubbele. We moeten dus capaciteit vrijmaken."

'Dweilen met de kraan open'
Het is niet zo dat er niemand meer wordt gebeld waarmee een besmet persoon contact heeft gehad. Volgens Wijnands gebeurt dat in sommige gevallen nog wel, als de situatie erom vraagt. Bijvoorbeeld als de besmette persoon contact heeft gehad met iemand die werkzaam is in de zorg. Het belangrijkste vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "Dat wil zeggen afstand houden, drukte vermijden en krijg je te maken met een bron- en contactonderzoek, hou je dan aan de regels. Anders is het dweilen met de kraan open voor de GGD."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen