Overslaan en naar de inhoud gaan

Testcapaciteit corona GGD Limburg-Noord fors omhoog

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 18:04

De GGD Limburg-Noord kan vanaf vrijdag 800 coronatesten per dag laten uitvoeren. Nu zijn dat er nog 500.

Vanaf vrijdag is daar ruimte voor in de laboratoria van Sanquin in Amsterdam.

Oplopen
Woordvoerster Anouk Schallenberg van de GGD Limburg-Noord is blij met de uitbreiding. "Het aantal besmettingen loopt hard op. Het is dus fijn dat er meer testcapaciteit vrijkomt."

Of dat betekent dat de wachtlijsten voor een test korter worden weet ze niet zeker. "We verwachten van wel, maar hoeveel precies is lastig te zeggen. Dat hangt ook af van het aantal mensen dat zich meldt. Als er met de uitbreiding ook steeds meer mensen zich melden, dan hoeft de wachttijd per saldo niet veel korter te worden", zegt Schallenberg.

Taak
Het vergroten van de testcapaciteit gaat gepaard met een andere werkwijze bij het bron- en contactonderzoek door de GGD Limburg-Noord. De gezondheidsdienst laat vanaf vrijdag mensen met corona zelf hun contacten informeren. Tot nu werden familie, vrienden en bekenden van de besmette personen door de GGD in kaart gebracht en werd contact met ze opgenomen. Die taak ligt nu bij de besmette persoon zelf. Op deze manier wordt er noodzakelijke capaciteit vrijgemaakt, zegt projectleider Jaap Wijnands van de GGD Limburg-Noord. "Eigenlijk moeten we per dag 18 bron- en contactonderzoeken doen, maar we doen nu al het dubbele. We moeten dus capaciteit vrijmaken."

'Dweilen met de kraan open'
Het is niet zo dat er niemand meer wordt gebeld waarmee een besmet persoon contact heeft gehad. Volgens Wijnands gebeurt dat in sommige gevallen nog wel, als de situatie erom vraagt. Bijvoorbeeld als de besmette persoon contact heeft gehad met iemand die werkzaam is in de zorg. Het belangrijkste vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. "Dat wil zeggen afstand houden, drukte vermijden en krijg je te maken met een bron- en contactonderzoek, hou je dan aan de regels. Anders is het dweilen met de kraan open voor de GGD."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen