Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Zuid-Limburg stijgt van zorgelijk naar ernstig

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2020 - 8:34

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste nieuws over het coronavirus van woensdag 28 oktober:

20:30 - Zuid-Limburg treetje hoger op coronakaart
Tot woensdagavond viel Zuid-Limburg op de coronakaart van de overheid nog onder de noemer 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Maar nu hoort Zuid-Limburg bij de afdeling 'ernstig'. Een kwalificatie die gebruikt wordt als in een week tijd meer dan 150 besmettingsgevallen op 100.000 inwoners worden aangetoond.

Noord-Limburg zit al een tijdje op het hoogste risiconiveau, 'zeer ernstig'.

18:06 uur - Ruim 300 nieuwe coronabesmetting gemeld, aantal niet compleet door storing
In Limburg zijn het afgelopen etmaal 313 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD’en. Ook zijn er vijf nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld. En in de afgelopen 24 uur is één nieuw sterfgeval gemeld bij de Limburgse GGD’en. De persoon kwam uit Valkenburg aan de Geul.

Door een technische storing kunnen de cijfers afwijken. De gegevens zijn niet compleet en daarom geven de cijfers een vertekend beeld. Hoeveel meldingen er niet zijn verwerkt, is onbekend.

In Venray raakten relatief de meeste inwoners besmet. Met 57,33 besmettingen per 100.000 inwoners laat de gemeente onder meer Bergen (53,50 besmettingen per 100.000 inwoners), Horst aan de Maas (47,13 besmettingen per 100.000 inwoners), Leudal (41,79 besmettingen per 100.000 inwoners) en Venlo (41,26 besmettingen per 100.000 inwoners) achter zich. In Mook en Middelaar (0,00 besmettingen per 100.000 inwoners) raakte er niemand besmet.

Als er naar de absolute aantallen wordt gekeken, zijn in Venlo de meeste nieuwe besmettingen gemeld: 42. Maastricht (37), Venray (25), Horst aan de Maas en Weert (20), Heerlen (18) en Roermond (17).

17:42 uur - Eerste deelnemers onderzoek antistoffen geprikt
De GGD is woensdag begonnen met een groot bloedonderzoek onder 10.000 Limburgers om te kijken of ze antistoffen van het coronavirus in hun bloed hebben.

Met het onderzoek wil de GGD meer zicht krijgen op de verspreiding van het virus in Limburg.

"Dit onderzoek levert belangrijke inzichten en kennis op die gebruikt kunnen worden in de ondersteuning van het gezondheidsbeleid en maatregelen in Limburg", laat gedeputeerde Robert Housmans van Zorg en Veiligheid weten, die zelf ook meedoet aan het onderzoek. "Voor deelnemers geeft dit onderzoek vaak het antwoord op de vraag waarnaar ze al langer op zoek zijn. Dat zorgt voor voldoende gemoedsrust en vertrouwen om – met inachtneming van alle regels rond corona – weer mee te doen in de samenleving." Lees hier meer.

17:17 uur - Zeven VieCuri-patiënten naar Maastricht en Roermond
Om het VieCuri-ziekenhuis in Venlo te ontlasten, zijn woensdag zeven coronapatienten naar de ziekenhuizen in Maastricht en Roermond gebracht. Van hen wordt er één opgenomen op de intensief care. VieCuri meldt ruimtegebrek door de plotselinge stijging van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. Lees hier meer.

16:40 uur- RIVM meldt 8123 nieuwe besmettingen
Aanzienlijk lager dan in de afgelopen dagen, maar mogelijk is dat te verklaren door een nieuwe storing. De cijfers zijn volgens het RIVM niet compleet. Wel compleet, het aantal in de afgelopen 24 uur geregistreerde sterfgevallen: 54.

16:10 uur - Veiligheidsregio waarschuwt voor desinformatie
Op Twitter waarschuwt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor onbetrouwbare informatie over corona die op allerlei manieren verspreid wordt. Wat is betrouwbaar en wat moet je met een korreltje zout nemen?

15:42 uur - Horeca rekent niet op een vrolijk kerstfeest
De donkere dagen voor kerst zouden met kerst nog wat duisterder kunnen zijn voor de horeca. Het kabinet maakte dinsdag bekend dat de coronamaatregelen nog zeker tot december van kracht zijn.

Restauranthouder Michelle van de Meerakker uit Stramproy legt de kerstmenukaart voorlopig terug in de kast.

"Er hadden zich al tientallen gasten ingeschreven, maar nu is er een hele grote kans dat het niet doorgaat", zegt ze. Dus dreigt een nieuwe strop voor haar restaurant het Nieuwe Vosseven in Stramproy. Van de Meerakker en haar man verzorgen inmiddels afhaalmenu's en diverse drankproeverijen, maar die leveren lang niet genoeg op. "Dan heb je het niet eens over 30 procent van de normale omzet." Lees hier meer.

14:56 uur - Duitse media: Duitsland vanaf maandag weer deels op slot
In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot. Dat melden Duitse media. Bars en restaurants moeten dicht, maar ook bijvoorbeeld fitnessstudio's. Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen.

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten vergaderen nog over een nieuw pakket coronamaatregelen. In regeringskringen wordt gesteld dat een "golfbreker" noodzakelijk is om de vloed nieuwe besmettingen in te dammen. Volgens de media komt er zeker een 'lockdown light'.

14:30 uur - Lerarenopleiding ondanks coronacrisis toch in trek
De opleiding tot leraar in het basisonderwijs is een stuk populairder. Scholenkoepel Fontys meldt woensdag dat het aantal leerlingen dat dit schooljaar in Limburg en Brabant is begonnen aan de Pabo, met 34 procent is gestegen.

De nieuwe studenten zijn ook hard nodig. In het basisonderwijs is er een chronisch tekort aan onderwijzers. Scholen proberen dat op te lossen door gepensioneerde leraren en deeltijders in te zetten, maar dat zijn noodoplossingen. Over enkele jaren zijn er flink wat nieuwe leraren nodig, ook in Limburg.

Fontys startte daarom dit schooljaar met een nieuwe opleiding, de Pabo Kind en Educatie, die onder meer in Venlo en Sittard wordt aangeboden. Samen met de al bestaande opleidingen meldden zich 177 nieuwe studenten aan, ruim 50 meer dan het jaar daarvoor. Volgens Fontys heeft de coronacrisis een gunstig effect op het aantal nieuwe aanmeldingen. Lees hier meer.

12:40 uur - Ernst Kuipers: 'We zitten nog steeds op het verkeerde spoor'
Het nog altijd stijgende aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus laat zien "dat we nog steeds op het verkeerde spoor zitten". Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag in de Tweede Kamer.

De druk op de ziekenhuizen neemt door het nog altijd snel oplopende aantal besmettingen verder toe, waarschuwt Kuipers. In het beste geval wordt de piek voor de ziekenhuizen al volgende week bereikt, maar dan moet de komende dagen echt een afvlakking te zien zijn. De oplopende opnames in de ziekenhuizen, zowel op de intensive care als op verpleegafdelingen, wijzen daar volgens hem nu nog niet op.

Waar het aantal besmettingen dit voorjaar razendsnel steeg, gaat dat nu volgens Kuipers een stuk langzamer. Maar ook de omslag als gevolg van de maatregelen die het kabinet heeft genomen, laat nu langer op zich wachten. Volgens hem móet er nu snel, in november, een afvlakking komen, anders is er "echt een serieus probleem". Dan zouden de ziekenhuizen de hele reguliere zorg moeten afzeggen en is er alleen nog ruimte voor acute zorg, zoals in april het geval was, zegt Kuipers.

12:30 uur - Tóch Slotconcert van Rowwen Hèze, maar zonder publiek
Rowwen Hèze brengt in 2020 toch een Slotconcert op de planken. In verband met het nog altijd rondwarende coronavirus is het een editie zonder publiek. L1 zendt het alternatieve Slotconcert uit op vrijdag 6 november op L1 TV. Dat maken de band en L1 woensdag bekend.

Met het Slotconcert sluit Rowwen Hèze ieder jaar het seizoen af. Dat gebeurt in een grote feesttent, met duizenden fans. Het aanstaande Slotconcert zou de 21ste editie zijn, maar dat grote optreden gaat vanwege het coronavirus niet door. Rowwen Hèze bestaat 35 jaar in 2020.

Op de plek waar in America doorgaans een groot festivalterrein is ingericht, verrijst voor de corona-editie van het Slotconcert een kleine feesttent waarin de formatie van frontman Jack Poels een optreden verzorgt.

Het weekend van vrijdag 6 tot en met zondag 8 november staat bij L1 in het teken van Rowwen Hèze. Op televisie is niet alleen het Slotconcert te zien. De omroep put ook uit het Rowwen Hèze-archief en er zijn diverse interviews met bandleden te zien. Op L1 Radio staat Rowwen Hèze in het programma Plat-eweg centraal.

Het Slotconcert is opgenomen op 26 en 27 oktober.

11:50 uur - VieCuri gaat noodgedwongen coronapatiënten verplaatsen
Het VieCuri Ziekenhuis in Venlo gaat coronapatiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen. Aanleiding is de plotselinge stijging van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis.

Dat meldt het ziekenhuis woensdag. In 24 uur tijd is het aantal patiënten met Covid-19 gestegen van 29 naar 37.

Daarvan liggen er elf op de Intensive Care van het ziekenhuis. Om de reguliere zorg niet verder in de knel te laten komen, heeft de directie besloten patiënten over te gaan plaatsen.

Om hoeveel mensen het gaat en waar ze dan naartoe gaan, moet later duidelijk worden.

10:27 uur - OMT: negatief reisadvies voor kerstvakantie
Wetenschappers van het Outbreak Management Team (OMT) verwachten dat tijdens de kerstvakantie een negatief reisadvies zal gelden voor vakanties in het buitenland.

In het nieuwste advies aan het kabinet stelt het OMT dat in de zomermaanden 'vele honderden' mensen, vooral jongeren, met Covid-19 naar Nederland zijn teruggekomen van een vakantie in het buitenland. Bovendien ging volgens metingen van de GGD slechts een kwart van de reizigers na een reis naar een zogenoemd 'code oranjeland' in quarantaine.

Bij wintersportvakanties zijn er onder meer risico’s door groepsvervoer, uitgaan en plaatsen waar het moeilijk afstand houden is. Denk hierbij aan skiliften.

Ervan uitgaande dat de situatie buiten Nederland deze winter qua risico op coronabesmettingen niet wezenlijk zal veranderen, zullen vakanties in het buitenland worden ontraden, zo verwacht het OMT.

10:14 uur - 'Patiënt verzwijgt Covidklachten uit angst voor uitstel operatie'
Patiënten die reguliere zorg nodig hebben verzwijgen steeds vaker dat zij coronaklachten hebben, stelt de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Reden is dat ze niet willen dat een geplande operatie of behandeling wordt uitgesteld.

"Dit vormt een groot risico voor de patiënt zelf, de zorg en voor andere patiënten", aldus de vereniging. De organisatie roept patiënten en hun bezoekers op om klachten kenbaar te maken.

Volgens de anesthesiologen is de kans op complicaties bij een operatie groter bij patiënten die Covid-19 hebben. Patiënten worden nu bij binnenkomst in het ziekenhuis gevraagd naar coronaklachten. Afhankelijk daarvan kunnen ze getest worden.

De organisatie wijst ook op de grote personeelstekorten in de zorg. "Hoe meer risico zorgverleners lopen, hoe groter het ziekteverzuim wordt en die tekorten oplopen. Daarmee is het niet melden van klachten door patiënten en hun bezoek ook een groot risico voor het op peil houden van de reguliere zorg."

10:00 uur - Open brief: Hou scholen zolang als verantwoord open'
Organisaties uit het onderwijs roepen personeelsleden en leerlingen op er 'met elkaar alles aan te doen de scholen zolang als verantwoord is open te houden'. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt, schrijven de VO-Raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdag in een open brief.

'We, maar vooral jullie, weten als geen ander hoe moeilijk het is om alle regels en voorschriften altijd na te leven', aldus bestuurders van de organisaties. 'Het is soms lastig om in een volle school de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en onderwijspersoneel en tussen personeel onderling te bewaren. Maar laten we er samen alles aan blijven doen om deze afstand te realiseren en laten we elkaar ook steeds weer aan deze afspraak herinneren.'

De organisaties zien met het stijgende aantal coronabesmettingen ook de zorgen onder ouders, leerlingen en het personeel toenemen. Zowel over de gezondheid als over de werkdruk en de kwaliteit van het onderwijs. 'Die zorgen zijn natuurlijk terecht', schrijven ze. 'Onderwijs geven in coronatijd kan niet zorgeloos, maar we moeten er alles aan doen om waar mogelijk die zorgen weg te nemen. Wij, als onderwijsorganisaties, houden continu de vinger aan de pols en vragen hier aandacht voor bij het kabinet.'

stock middelbare school scholieren onderwijs college
Foto: iStock

8:30 uur - Fortuna Sittard wil dat supporters club geen hart onder de riem steken
Voetbalclub Fortuna Sittard heeft de supporters gevraagd om woensdagavond geen sfeeracties te ondernemen, in verband met de geldende coronamaatregelen. De club speelt in de KNVB-beker uit tegen Roda JC. Lees hier meer.

Fortuna Sittard stock (19 mei 2020)
Foto: Orange Pictures

8:00 uur – Nieuw pakket aan coronamaatregelen in Duitsland
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de zestien deelstaatpremiers maken woensdag een nieuw pakket aan verregaande maatregelen bekend om de tweede coronagolf in Duitsland in te dammen.

Volgens het Duitse persagentschap DPA, dat de conceptversie van de plannen heeft ingezien, mogen bars, clubs en cafés geen gasten meer ontvangen, worden hotelovernachtingen alleen nog toegestaan als er een gegronde reden voor is, en moeten theaters, bioscopen en sportfaciliteiten de deuren sluiten.

Onder het nieuwe pakket aan maatregelen, dat van 4 november tot het einde van die maand zal gelden, mag men hooguit nog mensen uit één ander huishouden tegelijkertijd in het openbaar treffen. Scholen en kinderdagverblijven blijven open, maar moeten met nieuwe hygiëneprotocollen gaan werken. Ook moeten de schoonheidsstudio's, massagesalons en tatoeagestudio's in Duitsland komende maand dicht.

De rappe toename van het aantal coronabesmettingen in Duitsland wordt geweten aan samenkomsten en het nachtleven. Sinds het begin van de epidemie zijn er in Duitsland meer dan 450.000 besmettingsgevallen vastgesteld. In het land overleden al meer dan 10.000 personen aan de gevolgen van Covid-19.

duits bier duitsland (28 okt 2020)
Foto: iStock

7:45 uur – Rutte en De Jonge woensdag in debat met kritische Tweede Kamer
Een dag nadat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hadden gezegd dat de gedeeltelijke lockdown nog tot in december gaat voortduren, gaan beide bewindslieden in debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis.

De Kamer is de afgelopen tijd steeds kritischer geworden over het coronabeleid van het kabinet. Partijen vinden onder meer dat het kabinet te lang heeft gewacht met nieuwe maatregelen om het groeiend aantal besmettingen te stoppen.

7:30 uur – Kabinet zet in op forse uitbreiding om op corona te testen
Het kabinet wil het aantal mogelijkheden om op corona te testen flink verruimen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Er komen onder meer 25 testlocaties voor sneltesten. De eerste locaties moeten eind volgende maand worden geopend.

Verder komen er zeven extra grote testlocaties waar naast de gewone test ook verscheidene soorten sneltesten worden aangeboden. Daarover wordt gesproken met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven.

Ook gaat de GGD onderzoeken of er ook wijkgericht getest kan gaan worden. "Hierbij kunnen mobiele units helpen, door deze in te zetten op plekken waar de prevalentie hoog is en/of bij uitbraken", schrijft de minister.

"Het opschalen van de basis testinfrastructuur moet er zo snel mogelijk toe leiden dat we voor alle mensen met klachten een doorlooptijd behalen van maximaal 2x 24 uur tussen het maken van een testafspraak en het ontvangen van de uitslag", aldus De Jonge.

Er worden op dit moment gemiddeld ruim 62.700 coronatest per dag afgenomen. De Jonge verwacht dat voor het einde van november 90.000 tests per dag worden gedaan. Voor begin 2021 is het streven om 100.000 tot 130.000 testen per dag af te kunnen nemen.

coronatest test corona (28 okt 2020)
Foto: iStock
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen