Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Zo verliep het bezoek van de koning en koningin

Geplaatst opdonderdag 27 mei 2021 - 10:04

Koninklijk bezoek in Noord-Limburg: koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten donderdag een bezoek aan de gemeenten Venlo, Bergen en Venray.

Het bezoek stond in het teken van gezondheid. Het koningspaar heeft dan ook stilgestaan bij de invloed van corona op de regio.

14:50 uur - Bezoek beëindigd
Na afloop van een gesprek met leerlingen over mentale weerbaarheid is het bezoek in Venlo officieel afgesloten door waarnemend gouverneur Johan Remkes, waarna het koninklijk paar weer in de auto stapte.

Gesprek koninklijk paar met jongeren in Venray over mentale weerbaarheid (27 mei 2021)
Foto: L1 (Suna Soysüren)

14:00 uur - Mentale weerbaarheid in Venray
De laatste etappe van het koninklijk bezoek speelt zich af in Venray, waar Willem-Alexander en Máxima worden bijgepraat over de mentale gezondheid bij jongeren.

Ze praten onder meer met youtuber Dylan Haegens. Hij houdt zich samen met zijn verloofde Marit Brugman al langer bezig met dit onderwerp. Ook zijn er sessies met een pedagoog van Vincent van Gogh, en met politica en bestuurder Carla Brugman (tevens moeder van Marit) in haar hoedanigheid als voorzitter Stichting Durf te Vragen.

12:45 uur - Aankomst bij Landgoed De Hamert
Omstreeks 12:30 uur vertrokken koning Willem-Alexander en koningin Máxima per bus naar Landgoed De Hamert in Nationaal Park De Maasduinen. Daar zijn ze rond 12:45 uur welkom geheten door burgemeester Manon Pelzer van Bergen, directeur Wilfred Alblas van de stichting Het Limburgs Landschap en projectdirecteur Theo Reinders van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Op het programma staat een wandeling door het natuurgebied.

koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de Passiespelen in Tegelen (27 mei 2021)
Foto: L1 (Maurice de Heus)

11:30 uur - Passiespelen Tegelen
Rond half elf arriveerde het koningspaar met gevolg in Tegelen, waar het decor van de Passiespelen in ogenschouw wordt genomen. De koning en de koningin krijgen uitleg over het religieuze toneelstuk waarvoor nu drukke repetities worden gehouden. Ook krijgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima alvast een voorproefje, want ze wonen een repetitie van 'Het laatste avondmaal' bij, onder leiding van regisseur Cees Rullens. De gespeelde scenes waren Herodesscene en Geseling.

Vorig jaar gingen de Passiespelen niet door vanwege corona; dit jaar is de première op 3 juli in openluchttheater De Doolhof. Ook staan er nog ontmoetingen met de regisseur, acteurs en het artistieke team op het programma.

Lees ook: Driemaal is scheepsrecht: Passiespelen Tegelen gaan door

Koninklijk bezoek 27 mei 2021
Foto: L1 (Maurice de Heus)

11:00 uur - Gezonde voeding
Bij Greenport Venlo is het koninklijk paar bijgepraat over het belang van gezonde voeding. Aan een rijkelijk met paprika's en komkommers versierde tafel kregen Willem-Alexander en Máxima tekst en uitleg van student Luca van den Homberg. Hij is bezig met een project over gezond eten op scholen. Verder was er een sessie bij pluimveehouder Peter Janssen uit Ysselsteyn, die zijn 'Blei' presenteerde.

Willem-Alexander Maxima koninklijk bezoek 27 mei 2021
Foto: L1 (Maurice de Heus)

10:00 uur - GroenLinks voert actie tijdens bezoek koning en koningin in Venlo
De afdelingen GroenLinks Venlo, Horst aan de Maas en Venray grijpen het bezoek van het koningspaar aan voor het voeren van actie. Langs snelweg A73 zijn spandoeken geplaatst en in de regio zijn op diverse plekken posters opgehangen. Met deze actie wil GroenLinks burgers, lokale en provinciale overheden bewust maken van de impact van de veehouderij en de gevolgen daarvan op omgeving, gezondheid en economie.

Schema
Het bezoek begint om 10:00 uur in Venlo, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren samen met een stoet media. Ook doen ze onder andere Bergen aan, waar ze een wandeling maken om de aandacht te vestigen op het belang van ontspanning en natuur. Het bezoek wordt afgesloten in Venray waar de koning en de koningin praten met jongeren en hulpverleners over de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren.

Lees ook: Koning en koningin bezoeken Noord-Limburg

Door de coronacrisis kon Koningsdag 2020 in Maastricht niet doorgaan. Desondanks weet het koningspaar de weg naar onze provincie goed te vinden: sinds de troonswisseling in 2013 bezoeken de koning en de koningin Limburg regelmatig, kijk even mee:

Video: L1

Lees ook: Zo vaak waren Willem-Alexander en Máxima al in Limburg

10:00 uur - Wandelen door de natuur met het koningspaar
Iemand die het koninklijk paar donderdag mag ontvangen is Wilfred Alblas, directeur van het Limburgs Landschap. Hij gaat samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima een wandeling maken door de natuur. "De schoenen staan al gepoetst. Het komt helemaal in orde", grapt hij.

Volgens Alblas is natuur belangrijk voor de gezondheid. "Zo'n koninklijk bezoek is een hele drukke dag met veel gesprekken en binnen zitten. Daarom leek het ons gepast om een wandeling te maken. Even ontspannen en genieten van de geluiden van de natuur", vertelt Alblas op L1 Radio.

Tijdens de wandeling komt het thema gezondheid natuurlijk aan bod. De betekenis van natuur is hierbij onmisbaar, stelt Alblas. "Maar de natuur is zelf niet zo gezond op dit moment. Denk aan de klimaatverandering en de stikstofdepositie in Noord-Limburg. We laten de schoonheid en de problemen van de natuur zien."

Waar en hoe laat de wandeling plaatsvindt, is nu nog niet bekend. Er moet namelijk voorkomen worden dat mensen zich gaan verzamelen om een glimp van het koningspaar op te vangen. "De pandemie is nog niet over."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen