Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Ziekenhuizen beginnen woensdag met vaccinatie

Geplaatst opmaandag 4 januari 2021 - 7:04

In dit liveblog lees je het belangrijkste coronanieuws in Limburg en de rest van de wereld.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 4 januari:

20:33 uur - Vanaf half februari coronaprik voor mensen met medische indicatie
Vlak na de meest kwetsbare mensen die naar verwachting vanaf begin februari als eersten worden gevaccineerd, komen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie aan de beurt. Het zijn naar schatting 1,8 miljoen mensen, die vanaf medio februari worden geprikt. Volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet krijgen zij het AstraZeneca-vaccin, dat nog moet worden goedgekeurd.

Vanaf medio maart volgen thuiswonende senioren tussen de 60 en 75 jaar. Naar schatting zijn dat 3 miljoen mensen. Voor hen is het BioNTech/Pfizer vaccin bedacht. Ongeveer tegelijk beginnen de vaccinaties van thuiswonenden die ouder zijn dan 75 jaar en niet-mobiele thuiswonende mensen tussen de 60 en 75 jaar. Zij krijgen volgens de planning het Moderna-vaccin.

De grote bulk Nederlanders, mensen tussen de 18 en 60 jaar zonder medische klachten, wordt in het tweede en derde kwartaal ingeënt. Het gaat om ruim 7,1 miljoen mensen. Deze inenting (met het AstraZeneca-vaccin of andere beschikbare vaccins) loopt via de huisartsen en GGD'en.

20:02 uur - Toch nog geen besluit over coronavaccin Moderna
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag toch nog geen eindoordeel geveld over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Tijdens een vergadering van het zogeheten geneesmiddelenbeoordelingscomité is nog geen conclusie bereikt. Voorzitter Ton de Boer van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmidelen (CBG) maakte maandagavond bekend dat 'nog niet alle vragen zijn beantwoord'.

Het comité heeft meer tijd nodig om 'zorgvuldig tot een oordeel te komen' en praat woensdag verder, zei De Boer tijdens een persconferentie. "Je hoopt dat het anders is, maar dit kan gebeuren", aldus de CBG-voorzitter. "Dit gebeurt onder grote tijdsdruk", vervolgde hij. "Afgelopen weekend zijn nog vragen gesteld."

De persconferentie was slechts enkele uren eerder ingepland, omdat het CBG verwachtte dat het eindoordeel van de deskundigen er wel zou komen. De Boer zei dat het 'niet gegarandeerd' is dat het comité er woensdag wel zal uitkomen. Inhoudelijk wil hij niet ingaan op de gesprekken. Hij kon niet zeggen welke vragen dan nog beantwoord moeten worden.

20:01 uur - Nederland kan in derde kwartaal zijn gevaccineerd
De inwoners van Nederland kunnen vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd. Dat blijkt uit de vaccinatiestrategie die zorgminister Hugo de Jonge maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "De levering van de vaccins is leidend voor de snelheid van de vaccinaties", benadrukt De Jonge in een toelichting.

Vaccinatie is niet verplicht, dus het kabinet houdt er rekening mee dat een deel van de mensen dit niet zal doen. Er komt meer voorlichting over de vaccins en de verschillen daartussen. Het is niet mogelijk dat mensen zelf een vaccin kiezen, zegt De Jonge. Aan de doelgroepen worden de best passende en beschikbare vaccins gekoppeld.

De Jonge wil de vaccinatiebereidheid verhogen, schrijft hij. Hij wil twijfels over de veiligheid van de vaccins wegnemen en 'desinformatie actief bestrijden'. Daarbij wil hij zich vooral richten op de groep Nederlanders die zich (waarschijnlijk) wel wil laten vaccineren, en de groep die nog twijfelt. Daarbij zal extra aandacht worden besteed aan zorgmedewerkers, 60-plussers, anderstaligen, laagopgeleiden en laaggeletterden, en mensen met een beperking.

Kinderen onder de 18 jaar worden vooralsnog niet ingeënt tegen het coronavirus. Op dit moment is dat volgens de minister niet aan de orde, maar dit kan wel wijzigen als bijvoorbeeld de besmettelijkere coronavariant daartoe zou nopen.

19:47 uur - De Jonge: alleen zorgberoepen als eerste vaccineren
Alleen zorgmedewerkers worden als beroepsgroep als eerste gevaccineerd tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Verzoeken van andere groepen om een snellere inenting krijgt de minister dagelijks binnen, maar hij wil vasthouden aan de hoofdstrategie. Die houdt in dat medewerkers in de frontlinie van de coronabestrijding voorrang krijgen.

Inmiddels hebben andere sectoren zoals leraren, politie en boa's bij het kabinet erop aangedrongen om zo snel mogelijk deze vitale beroepen te vaccineren. "Ik begrijp alle verzoeken. Maar we kunnen nu eenmaal niet met zijn allen vooraan in de bus zitten."

Ook onder zorgmedewerkers is een schifting aangebracht. Vanaf woensdag komen als eerste de medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging in aanmerking én de medewerkers van de acute zorg. Daarna volgen medewerkers van de GGZ-instellingen. Vanaf het tweede kwartaal volgen alle overige zorgmedewerkers.

19:03 uur - Limburgse ziekenhuizen beginnen woensdag met vaccineren
De ziekenhuizen in Limburg beginnen deze week met de vaccinatie van personeel in de acute zorg voor Covid-patiënten. Woensdag arriveren in het MUMC+ in Maastricht bijna 3.000 batches van het vaccin van het landelijk distributiepunt.

Die batches worden naar rato verdeeld over alle Limburgse ziekenhuizen, zo is afgesproken in het Regionaal Overleg Acute Zorg Limburg (het ROAZ Limburg). Het gaat daarbij behalve om het MUMC+ in Maastricht om de ziekenhuizen van Zuyderland in Heerlen en Geleen, het Laurentius-ziekenhuis in Roermond, het Sint Jans Gasthuis in Weert en de ziekenhuizen van VieCuri in Venlo en Venray.

Bij het personeel in de acute zorg gaat het om ambulancemedewerkers, personeel van ic's, covid-afdelingen en spoedeisende hulp. Zodra het vaccin in de ziekenhuizen is aangekomen, kan daar worden begonnen met vaccineren. De ziekenhuizen regelen elk afzonderlijk hoe en wanneer dat gebeurt.

18:52 uur - De Jonge geeft toe dat vaccinatie eerder had kunnen beginnen
Zorgminister Hugo de Jonge geeft toe dat de coronavaccinatie in Nederland waarschijnlijk eerder had kunnen beginnen als hij de GGD's eerder had gevraagd de systemen alvast klaar te maken voor grootschalige vaccinaties. De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer 'dat we onvoldoende wendbaar zijn gebleken om de veranderingen die zich voordeden snel genoeg te kunnen accommoderen. Dat had wellicht anders gekund en gemoeten'.

In een toelichting maandag zegt de minister dat de eerste inentingen dan 'mogelijk enkele dagen eerder' hadden kunnen worden gezet. In het buitenland gebeurde dat wel, eind december. De Jonge hield steeds vast aan 8 januari, onder meer omdat het onderliggende IT-systeem van de GGD's nog niet in orde was. Maandag werd bekend dat de vaccinaties toch iets eerder, op 6 januari beginnen.

Nederland is het laatste land van de Europese Unie dat hiermee begint. Het leverde de minister veel kritiek op, vanuit de Tweede Kamer maar ook van deskundigen.

16:15 uur - Aantal nieuwe coronagevallen opnieuw gedaald
Het afgelopen etmaal zijn 6671 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een daling met 757 ten opzichte van zondag. Dat blijkt uit cijfers over het aantal positieve tests van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zondag ging het aantal nieuwe gevallen ook al flink omlaag, met bijna 1200.

In 24 uur tijd werd het overlijden gemeld van 65 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Zondag waren dat er 47, zaterdag 38 en vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, 98. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven.

In de afgelopen zeven dagen zijn 57.600 mensen positief getest, tegen ruim 69.500 de week ervoor.

De meeste nieuwe besmettingen, 503, werden vastgesteld in de veiligheidsregio Utrecht. In Hollands-Midden werden 403 nieuwe gevallen geturfd, op de voet gevolgd door Rotterdam-Rijnmond (399). Ook in de regio's Midden- en West-Brabant (360) en Gelderland-Midden (337) werden relatief veel mensen positief getest.

15:46 uur - Zorgpersoneel vanaf 6 januari geprikt
De vaccinatie van de eerste groep mensen wordt toch vervroegd. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen worden vanaf woensdagochtend vanaf de GGD-priklocatie in Veghel gevaccineerd, twee dagen eerder dan eerst gedacht. Verleners van acute zorg, zoals ambulancepersoneel en IC-medewerkers worden vanaf woensdag in ziekenhuizen geprikt. Minister Hugo de Jonge heeft dit samen met zorgcoördinator Ernst Kuipers (LNAZ) bekendgemaakt.

14:50 uur - Mogelijk snel oordeel EMA over Modernavaccin
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt mogelijk maandagavond al met een eindoordeel over het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna. Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP bespreekt maandag de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin, zo bevestigt het EMA aan het ANP.

Het is nog niet zeker of maandag al een conclusie wordt bereikt. Als dat wel zo is, dan zal het geneesmiddelenbureau "zo snel mogelijk na de vergadering" de conclusie naar buiten brengen. Kort daarna geeft het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in dat geval een toelichting, zo laat een woordvoerster van het CBG weten.

Als het comité maandag nog niet tot een eindoordeel komt, praten de deskundigen woensdag verder. Het EMA had eerder bekendgemaakt pas woensdag een conclusie te verwachten.

Het laatste woord over toelating van het vaccin is aan de Europese Commissie.

13:27 uur - Brussel 'in gesprek' over meer doses Pfizer-vaccins
De Europese Commissie is "in gesprek" met Pfizer-BioNTech over de mogelijke levering van meer doses van hun coronavaccin. Dat zei een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur.

De commissie heeft tot nu toe 300 miljoen doses namens de lidstaten veiliggesteld bij de Amerikaans-Duitse farmaceutencombinatie. Hun vaccin is momenteel het enige dat is goedgekeurd in de Europese Unie. Vrijdag nog sprak topman Ugur Sahin van BioNTech zijn verbazing uit over het inkoopbeleid van de commissie in een interview met Der Spiegel. Volgens hem verliepen de onderhandelingen niet zo snel en soepel als met andere landen. Zo bestelden de Verenigde Staten in juli al 600 miljoen doses. In november tekende Brussel voor 200 miljoen doses en een optie op 100 miljoen.

13:11 uur - Bild: lockdown Duitsland verlengd tot eind januari
De lockdown in Duitsland wordt verlengd tot 31 januari. Daar zijn de landelijke regering en deelstaten het over eens geworden, bericht de krant Bild op basis van onbekende bronnen.

Een formeel besluit over het verlengen van de lockdown kan dinsdag al worden genomen. Dan overlegt bondskanselier Angela Merkel met de leiders van deelstaten. Er werd al gerekend op verlenging van de lockdownmaatregelen, maar het was nog onduidelijk hoelang die precies moet duren. Daar zou eerder nog onenigheid over zijn geweest.

Duitsland besloot vorige maand in de aanloop naar de feestdagen tot een strengere lockdown. Niet-essentiële ondernemingen en scholen moesten de deuren sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregelen zouden in elk geval tot 10 januari van kracht blijven en lijken nu dus te worden verlengd.

13:03 uur - Ook boa's willen snelle vaccinatie tegen coronavirus
De Nederlandse BOA Bond heeft bij het ministerie van Justitie en Veiligheid gepleit voor een snelle vaccinatie van boa's. Dit zegt vakbondsvoorzitter Ruud Kuin.

"Boa's worden gezien als een vitaal en essentieel beroep. Ze hebben veel contacten met andere mensen en lopen daarom extra risico op besmetting met het coronavirus. Een snelle vaccinatie van boa's is gewenst", zegt Kuin.

"We willen niet vooraan staan", benadrukt Kuin. "Het is logisch dat zorgpersoneel en kwetsbare ouderen voorrang krijgen bij de inentingen, maar daarna verdienen ook boa's een snelle vaccinatie. We hebben dit aan de orde gesteld bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar uiteindelijk gaat het ministerie van Volksgezondheid over de volgorde."

Ook de politiebonden dringen aan op snelle vaccinatie van agenten. De bonden krijgen hierover veel vragen van hun leden, zeggen de bestuurders van de politiebond ACP en de Nederlandse Politiebond.

12:44 uur - Leraren willen voorrang bij vaccineren
Medewerkers in het onderwijs zouden voorrang moeten krijgen bij de inentingen tegen het coronavirus, vindt onderwijsbond AOb.

"We snappen dat we niet tot de kopgroep behoren en dat de zorg eerst moet, maar als we willen dat de boel straks weer volledig gaat draaien dan moeten we ervoor zorgen dat het onderwijspersoneel zo\ snel mogelijk gevaccineerd wordt", zegt een woordvoerster. Daarbij wijst ze erop dat er maandag alweer fysiek les gegeven wordt op scholen.

"Er wordt nu eigenlijk verplicht door de minister om eindexamenklassen fysiek les te geven. Daar zijn heel veel zorgen over", aldus de zegsvrouw. De AOb wil dat er meer ruimte komt om deze lessen voor een deel online te geven.

12:20 uur - 'Ook Duitsland overweegt uitstel tweede inenting coronavaccin'
Het Duitse ministerie van Volksgezondheid kijkt naar de mogelijkheid om mensen hun tweede inenting van een coronavaccin later te geven. Dat bericht persbureau Reuters op basis van een intern overheidsdocument. Door een tweede prik uit te stellen, kunnen meer mensen worden ingeënt met de beperkte vaccinvoorraad.

Het ministerie heeft een onafhankelijke commissie gevraagd om advies over de kwestie. Duitsland vaccineert inwoners momenteel met een middel van BioNTech en Pfizer. Dat moet twee keer worden toegediend om maximale bescherming te bieden. De commissie moet zich uitspreken over de vraag of die tweede inenting langer dan 42 dagen op zich mag laten wachten.

11:59 uur - Exporteurs groente en fruit mijden waar mogelijk Calais
Exporteurs van groente en fruit proberen waar ze kunnen de oversteek bij de Franse haven Calais zoveel als mogelijk te vermijden. Dit vanwege mogelijke extra drukte en vertragingen als gevolg van de nieuwe douaneregels die per 1 januari gelden door het Britse vertrek uit de interne Europese markt.

Daco Sol van belangenbehartiger GroentenFruit Huis merkt dat veel leden de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk momenteel zoveel mogelijk met de veerboten vanuit Nederland willen maken. Ze willen het risico op vertragingen voorkomen. Dan is een oversteek zo dicht mogelijk bij huis volgens hem het meest overzichtelijk.

11:15 uur - Politiebond ACP dringt aan op snel vaccineren van agenten
Politiebond ACP dringt aan op het zo snel mogelijk vaccineren van agenten. "Het kabinet bestempelt de politie als een vitaal beroep, dan is het logisch om deze beroepsgroep ook snel te vaccineren", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de ACP.

"We hebben afgelopen dagen veel vragen van leden gekregen over dit onderwerp. We zijn in gesprek met de korpsleiding en het ministerie of sneller vaccineren mogelijk is en hoe snel dat kan", zegt Van de Kamp. Volgend hem komen agenten veel in contact met mensen die besmet blijken te zijn met het coronavirus.

Politiemedewerkers worden sinds september versneld getest op corona als er capaciteitstekorten dreigen en het werk in de knel dreigt te komen. Deze sneltesten, die worden uitgevoerd door een commercieel bedrijf, zijn vooral bedoeld voor de basispolitiezorg en bijzondere diensten zoals beveiliging en (speciale) interventies. Het werk van deze diensten heeft direct invloed op de veiligheid van de burger en op straat. Van de Kamp: "De volgende stap zou versneld vaccineren zijn. Daar dringen we op aan."

10:30 uur - Passagiersvervoer luchthaven Schiphol gekelderd door coronacrisis
Het passagiersvervoer via luchthaven Schiphol heeft vorig jaar keiharde klappen gekregen van de coronacrisis en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de viruspandemie. Het aantal reizigers dat in 2020 werd verwerkt door Schiphol kelderde met 71 procent tot 20,9 miljoen.

In totaal waren er afgelopen jaar 227.304 vliegbewegingen op Schiphol, een daling van 54 procent ten opzichte van 2019.

10:20 uur - 'Loonstijgingen stuk lager dan verwacht door corona'
De contractlonen stijgen dit jaar gemiddeld met 1,21 procent. Dat blijkt uit een analyse van werkgeversorganisatie AWVN van 26 reeds afgesloten cao's, die heel het jaar van kracht blijven. Begin vorig jaar werd er nog verwacht dat de lonen met 3 procent zouden stijgen, ruim boven de inflatie.

Door de coronacrisis viel die stijging veel lager uit. Volgens voorlopige cijfers van AWVN, een belangrijke adviseur van werkgevers op het gebied van arbeidsvoorwaarden, stegen de cao-lonen over heel 2020 met 2,4 procent. De gemiddelde plus in december kwam nog maar op 1,5 procent uit.

In grotere cao's met veel werknemers stijgen de lonen minder dan in kleinere. Acht van de 26 cao's zitten op de nullijn. AWVN ziet verder een tweedeling: bij bedrijven waar het slecht gaat, blijft de loonstijging laag of uit, maar bedrijven waar het wel goed gaat, komt de loonstijging boven de inflatie uit. Aan de stijging van de cao-lonen is ook af te lezen dat het in de industrie beter gaat dan in de dienstensector.

9:45 uur - Bruno Bruins benoemd tot commissaris vaccininstituut Intravacc
Oud-minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) is benoemd tot lid van de raad van commissarissen bij Intravacc, het Nederlandse overheidsinstituut voor vaccinonderzoek. Bruins is momenteel interim-bestuursvoorzitter van de Haagse vervoerder HTM. In maart vorig jaar trad Bruins af als minister, nadat hij in een coronadebat in de Tweede Kamer onwel was geworden.

Ook Karin Dorrepaal is benoemd tot commissaris bij het vaccininstituut. Zij is bestuurder in de life science- en farmaceutische industrie en voormalig lid van de raad van bestuur van farmaceut Schering AG. Nico Oudendijk wordt de voorzitter van de raad van commissarissen. Hij bekleedde sinds 1991 meerdere functies binnen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Per 1 januari 2021 is Intravacc een zogenoemde beleidsdeelneming, met de Staat als enige aandeelhouder. Daarvoor opereerde Intravacc als afzonderlijke entiteit onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Door het op deze manier op afstand te plaatsen, blijven de publieke belangen geborgd. Daar werd door het ministerie extra naar gekeken vanwege de coronapandemie.

8:35 uur - Duizenden inwoners Peking in de rij voor coronavaccin
Ruim 73.000 mensen in de Chinese hoofdstad Peking zijn de afgelopen dagen ingeënt tegen het coronavirus. Staatsmedia zonden beelden uit van rijen mensen bij lokale ziekenhuizen en andere gezondheidscentra. Daar moeten Chinezen ook hun temperatuur laten meten voordat ze een prik krijgen.

De gezondheidsautoriteiten gaven vorige week groen licht voor het gebruik van een coronavaccin van farmaceut Sinopharm. Er moeten nu miljoenen mensen worden gevaccineerd voor het begin van het Chinees Nieuwjaar in februari. Dan gaan Chinezen doorgaans massaal op reis. Er worden onder meer sporthallen en lege fabrieken omgebouwd tot vaccinatiecentra.

7:44 uur - Evenementenbranche eist in advertentie duidelijkheid van kabinet
De evenementenbranche wil van het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er wel en niet kan worden georganiseerd de komende maanden. In een paginagrote advertentie in verschillende kranten kondigen de organisatoren van festivals, concerten en sportwedstrijden maandag een groot aantal evenementen aan voor dit jaar, waarbij ze weer bezoekers hopen te kunnen ontvangen.

Onder de noemer #happynewyear, naar het gelijknamige nummer van ABBA, voert de sector deze keer actie. "Vrijwel iedereen in onze branche staat reikhalzend klaar om weer aan de slag te gaan. Wij maken er met alle plezier een Happy New Year van, maar we hebben toezeggingen en een garantiefonds, naar Duits model, vanuit de overheid nodig om door te kunnen gaan", zegt Jolanda Jansen namens de Alliantie van Evenementenbouwers.

De branche wil uiterlijk 1 februari van het kabinet weten waar ze aan toe is. Jansen is bang dat er anders niet voldoende tijd is om de evenementen goed te kunnen organiseren. "We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche, die goed is voor 7,4 miljard omzet, compleet op zijn gat. Dan zijn niet alleen die mensen hun baan kwijt, maar de miljoenen bezoekers ook hun evenementen."

7:13 uur - Duitsland meldt minder dan 10.000 nieuwe coronagevallen
De autoriteiten in Duitsland hebben 9847 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Ook steeg het dodental door de pandemie met nog eens 302, maakte het Robert Koch Instituut (RKI) maandag bekend.

Het aantal geregistreerde coronagevallen steeg minder snel dan de afgelopen dagen. Het RKI maakte zondag nog melding van ruim 10.000 nieuwe coronabesmettingen. In totaal zijn volgens officiële cijfers ruim 1,7 miljoen besmettingen vastgesteld sinds het begin van de pandemie. Zeker 1,4 miljoen mensen zijn ook weer hersteld. Er overleden ruim 34.000 coronapatiënten.

7:05 uur - Werknemers wacht mager loonjaar
Voor werknemers is schraalhans dit jaar keukenmeester. Uit reeds afgesloten cao's die heel het jaar van kracht blijven, rolt een gemiddelde stijging van de contractlonen met 1,21 procent, schrijft het FD op basis van een analyse door werkgeversorganisatie AWVN van de 26 reeds gemaakte collectieve afspraken die pas na 2021 vervallen.

Het contrast met de hosannastemming rond de vorige jaarwisseling is scherp. Werknemers maakten zich toen op voor loonstijgingen tot boven de 3 procent, ruim boven de inflatie. Na correctie voor het aantal werknemers dat onder elke cao valt, valt de oogst nog schraler uit. Werknemers moeten het doen met 0,39 procent extra.

6:55 uur - Verenigd Koninkrijk neemt tweede coronavaccin in gebruik
Het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf maandag ook burgers inenten met een tweede coronavaccin. Het middel van de universiteit van Oxford en de farmaceut AstraZeneca wordt volgens gezondheidsdienst NHS eerst geleverd aan een handjevol ziekenhuizen. Later in de week moeten ook honderden andere vaccinatiecentra de beschikking krijgen over het vaccin.

Het Verenigd Koninkrijk begon vorige maand al burgers te vaccineren tegen het coronavirus. Het gaf toen als eerste land groen licht voor het gebruik van het vaccin van Pfizer en BioNtech, dat later ook door de EU is goedgekeurd. De NHS zegt met de ingebruikname van het middel van AstraZeneca weer een wereldprimeur te pakken te hebben.

6:34 uur - Duizenden uitnodigingen voor eerste vaccinaties de deur uit
Duizenden medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen ontvangen vanaf maandag via hun werkgevers een uitnodiging om zich binnenkort te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het inenten begint vrijdag 8 januari in Houten, Veghel en Rotterdam. Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari, de overige GGD-regio's op 15 januari.

De GGD GHOR Nederland opent maandag om 08.00 uur het callcentrum, waar tweeduizend medewerkers klaarstaan om afspraken in te plannen voor de vaccinaties die vanaf vrijdag gezet worden. Het callcentrum is zeven dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur.

6:00 uur - Flinke toename in coronabesmettingen op Bonaire
Het aantal personen op Bonaire dat is besmet met het coronavirus is in de eerste dagen van 2021 flink toegenomen. Op 31 december waren er nog 13 besmette personen, met 61 personen in quarantaine. Op 3 januari was dat gestegen naar 58 personen. Er zijn nu 151 personen in quarantaine. Ook ligt er nu een persoon die besmet is met corona in het ziekenhuis.

Sinds zondag 3 januari gelden nieuwe, strengere coronaregels op het eiland. Zo mogen privébijeenkomsten niet plaatsvinden met meer dan tien personen en mogen restaurants en bars maar maximaal vijftig procent van de capaciteit gebruiken, tot een maximum van vijftig personen. Ook moeten horecagelegenheden om tien uur s avonds dicht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen