Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Zes nieuwe coronadoden gemeld in Limburg

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 18:00

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 24 oktober.

20:03 uur - Wegblijven Duitse klanten 'zware aderlating' voor Limburgse ondernemers
Het wegblijven van de Duitse klanten is een zware klap voor Limburgse ondernemers. Binnensteden zoals Venlo leunen zwaar op hun Duitse klanten. Uit een onderzoek van de provincie Limburg bleek dat de Duitse klanten in Venlo vorig jaar verantwoordelijk waren voor ruim de helft van de winkelomzet, zo'n 157 miljoen euro.

En de Limburgse winkeliers merken dat ook in hun zaak. "We zitten nu op 39 klanten en het is bijna 14:00 uur. Normaal zijn dat er tussen de 400 en 450 op een hele zaterdag", zegt Frans Seuren van een Venlose drogisterij. Ook op de markt is het gemis van Duitse klanten groot. Lees hier meer.

Binnenstad Venlo_HD
Foto: iStock

18:46 uur - Ict-probleem bij GGD zorgt voor vertraging in cijfers
Het ict-probleem dat ervoor gezorgd heeft dat de coronacijfers van vandaag niet helemaal volledig zijn, lag in de systemen van de GGD'en. Zij voeren het testwerk uit en leveren de cijfers bij het RIVM aan. "Het was een storing tussen twee systemen die met elkaar moeten communiceren. Daardoor ontstond een achterstand. Het RIVM kan hier niks aan doen", benadrukt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

Volgens de woordvoerster is het mogelijk lastig om morgen alle achterstanden in te lopen. "We verwachten dat het morgen helemaal is opgelost, maar het kan zijn dat er nog wat overloopt naar de maandag", houdt ze een slag om de arm. "Het zal in elk geval geregeld zijn voordat de weekcijfers dinsdag naar buiten komen."

GGD GHOR hoopt dat het een eenmalig probleem was.

18:04 uur - Zes nieuwe coronadoden gemeld in Limburg
In de meldingen die door het RIVM al wel verwerkt zijn, staan zes sterfgevallen in Limburg vanmensen die besmet waren met het virus. Dat aantal ligt beduidend hoger dan de afgelopen weken. Het wil overigens niet zeggen dat al deze mensen in één etmaal zijn overleden. Meldingen over sterfgevallen worden vaak iets later pas doorgegeven.

In de mogelijk incomplete cijfers staan vandaag verder 347 nieuwe besmettingen in Limburg vermeld. Het is mogelijk dat deze cijfers niet compleet zijn door ict-problemen bij het RIVM. Het aantal ligt in ieder geval een stuk lager de afgelopen twee dagen.

Ook zijn er vijf nieuwe opnames in Limburgse ziekenhuizen gemeld.

17:42 uur - Honderden mensen bij demonstratie tegen coronawet
Op het Malieveld in Den Haag hebben honderden mensen zich vandaag verzameld om te demonstreren tegen de tijdelijke coronaspoedwet. De organisatie riep de betogers op onderling afstand te houden. Daar werd door sommige mensen gehoor aan gegeven. Mondkapjes waren niet te zien.

Eerste Kamerleden werden opgeroepen tegen ‘’de meest draconische wet ooit’’ te stemmen. De senaat buigt zich komende week over de coronawet die de plaatselijke noodverordeningen vervangt. De wet geeft de coronamaatregelen een juridische basis.

Op en rond het Malieveld is veel politie aanwezig.

ANP-424362334
De demonstranten kwamen bijeen na een oproep van Viruswaarheid (voorheen Viruswaanzin).
Foto: ANP

17:25 uur - Cijfers over coronavirus RIVM incompleet door ict-probleem
Het RIVM heeft vandaag incomplete coronacijfers gepubliceerd. Het instituut kampt met een ict-probleem, waardoor een deel van de gegevens over het aantal nieuwe besmettingen ontbrak, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Het probleem is inmiddels verholpen, maar het is nog onduidelijk hoeveel meldingen missen in de dagcijfers van vandaag.

Tot nu toe heeft het RIVM landelijk 8.669 meldingen verwerkt van positieve testuitslagen. Dat getal geeft dus een vertekend beeld. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de ontbrekende cijfers worden verwerkt in de cijfers die morgen naar buiten komen. Dan zal het aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen hoogstwaarschijnlijk dus een stuk hoger zijn. "Het gemiddelde van de cijfers van vandaag en morgen geeft straks een getrouwer beeld", aldus het ministerie.

De regionale cijfers zijn helemaal nog niet bijgewerkt in het dashboard. Het is dus de vraag of we de Limburgse cijfers vandaag nog wel kunnen melden.

16:30 uur - Publicatie coronacijfers RIVM loopt vertraging op
De publicatie van de dagelijkse cijfers over het coronavirus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag flinke vertraging. Normaal publiceert het instituut rond 14:15 uur de ruwe data, op basis waarvan diverse nieuwsmedia steevast de stand van zaken melden. Die waren er rond 16:30 uur nog niet. Ook het zogeheten coronadashboard van de Rijksoverheid was op dat tijdstip nog niet ververst.

De woordvoering van het RIVM was niet bereikbaar voor een toelichting. De NOS heeft van een woordvoerder vernomen dat nog niet alle cijfers binnen zijn en het daarom langer duurt dan gebruikelijk.

14:14 uur: Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nu 2115
Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal 42 coronapatiënten opgenomen. Daarmee is het totaal aantal besmette mensen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld opgelopen tot 2115, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Hiervan liggen er 501 op de intensive care, 29 meer dan vrijdag.

13:38 uur - Teststraat Breda doelwit van vernielingen
De teststraat in Breda is het doelwit geworden van vernielingen en intimidaties. Volgens burgemeester Paul Depla zijn bij de teststraat van de GGD borden vernield en is de teststraat beklad. Ook zijn er mensen uitgescholden door lieden die corona een sprookje vinden, aldus Depla. Volgens de GGD zorgt een aantal mensen zaterdag voor overlast. De politie is ingeschakeld. De GGD maakt excuses voor de overlast en vertraging. "Te triest voor woorden", laat Depla zaterdag weten. "Toon respect voor onze mensen in de zorg en bij de GGD." De burgemeester spreekt van "agressie tegen mensen die zich inzetten voor onze gezondheid".

12:52 - Defensie helpt in verzorgingstehuis na corona-uitbraak en doden
Medisch personeel van Defensie helpt de komende weken bij een zorgcentrum in Bergen, vanwege een corona-uitbraak. Volgens NH Nieuws zouden vijftig van de negentig bewoners van zorgcentrum Oudtburgh zijn besmet met het virus en twintig personeelsleden. Defensie kan geen uitspraken doen over de hoeveelheid besmettingen. Wel zegt een woordvoerder dat defensie alleen komt helpen "als de nood heel hoog is".

11:12 uur - Kunnen we samen Kerst vieren?
Kunnen we dit jaar een onbezorgde Kerst vieren? De NOS probeerde het te bereken via een wiskundig model. De wetten van de exponentiële krimp, om precies te zijn.

10:42 uur - Binnenkort meer duidelijkheid over werking vaccins
Zes vaccins zijn er inmiddels gereserveerd door de Europese Unie. Een zevende deal is in de maak. Of de vaccins voldoende werken is nu nog een raadsel, maar dat gaat binnenkort duidelijk worden. "Het wordt de lakmoesproef voor het coronavaccin", zegt de Utrechtse hoogleraar Cécile van Els, werkzaam bij het RIVM en lid van het panel dat het kabinet adviseert.

9:59 uur - Brabants ziekenhuis communiceert via babyfoons
Het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal zet sinds deze week babyfoons in op de longafdeling om snel te communiceren met coronapatiënten. Dat meldt Omroep Brabant. "Het bespaart veel tijd en middelen", zegt manager Ouke Hoedemaker van de zorgeenheid Longgeneeskunde. De introductie van babyfoons werd tijdens de evaluatie van de eerste coronagolf in het West-Brabantse ziekenhuis geopperd. "Patiënten die bewezen of mogelijk besmet zijn met het coronavirus liggen in isolatie achter gesloten deuren. De verpleegkundigen kunnen de patiënten dus niet horen of zien. Daarvoor moeten zij de kamer betreden en beschermende kleding aantrekken", vertelt Hoedemaker. Dankzij de babyfoon kan de verpleegkundige meteen zien hoe het met de patiënt is en een gesprek voeren.

8:48 uur - Ook Belgisch-Limburg naar hoogste alarmfase
Sinds vrijdag bevindt Belgisch-Limburg zich in alarmniveau 4 van de Belgische coronabarometer. Het aantal nieuwe besmettingen is er gestegen tot boven 400 per 100.000 inwoners. De Veiligheidsregio Zuid deed vrijdag nog een oproep aan Limburgers om niet de grens over te steken om te gaan tanken of te gaan winkelen.

8:45 uur - Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland richting de 15.000
Opnieuw is in Duitsland een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Zaterdag meldde het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, 14.714 nieuwe gevallen. Het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van Covid-19 is gestegen tot 10.003. Het is de derde dag op rij dat het aantal nieuwe coronagevallen in 24 uur tijd de grens van 10.000 overschrijdt. Donderdag kwam het aantal uit op 11.287 en vrijdag ging het om 11.242 besmettingsgevallen.

8:30 uur - 'Mondkapjesregels ziekenhuizen zijn verwarrend en onveilig'
Terwijl het kabinet werkt aan een landelijke mondkapjesplicht voor openbare gebouwen, ontbreekt het in ziekenhuizen nog altijd aan eenduidige regels. Dat is "verwarrend en onveilig", vinden zorgbonden, beroepsorganisaties van zorgverleners en de Patiëntenfederatie. Ze roepen ziekenhuisbestuurders op de richtlijnen voor het gebruik van medische mondneusmaskers aan te scherpen. In principe moeten die voortdurend worden gebruikt door ziekenhuismedewerkers, vinden de organisaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen