Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Winkels open, horeca en cultuur blijven dicht

Geplaatst opvrijdag 14 januari 2022 - 7:57

Oversterfte in eerste week van januari, omikron dominant in Duitsland en vanavond eerste persconferentie van het nieuwe kabinet.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 14 januari:

21:55 uur - Drogisterijen werken tekort aan type 2-mondkapjes weg
Drogisterijen zeggen dat ze het type medische mondkapjes dat het kabinet adviseert snel in de winkel hebben. Kruidvat en Trekpleister verkopen deze mondkapjes al online en hebben ze maandag in de winkel. Etos zegt ook zeker maandag dit type mondkapje beschikbaar te hebben en in sommige winkels zaterdag al.

Het kabinet adviseert geen stoffen mondkapjes meer te dragen, maar medische mondkapjes van type 2, die beter beschermen dan type 1. Het OMT had dit eerder ook geadviseerd. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen beter type 2R dragen, dat nog een extra beschermend laagje heeft.

21:08 uur - Sportbonden gaan mogelijke hervatting competities voorbereiden
Heel wat Nederlandse sportbonden hopen eind januari hun competities te kunnen hervatten. Met ingang van zaterdag kan in zowel de buiten- als binnensport weer vrijwel zonder restricties worden getraind, maar de competities blijven stilliggen om zo het aantal reisbewegingen beperkt te houden.

Het kabinet neemt op dinsdag 25 januari weer een besluit over de coronamaatregelen. Voetbalbond KNVB en volleybalbond Nevobo laten weten vooruitlopend op dat 'weegmoment' alvast de mogelijke hervatting van hun competities te gaan voorbereiden. De Nevobo gaat komende week diverse scenario's uitwerken en wedstrijdschema's opstellen.

20:38 uur - Definitieve streep door De Vrienden van Amstel Live 2022
De concertreeks De Vrienden van Amstel Live 2022 gaat definitief niet door. Vrijdag werd tijdens de coronapersconferentie aangekondigd dat de evenementen- en cultuursector voorlopig nog niet open mogen. "We voelen ons verdoofd", aldus organisator Machiel Hofman van Tribe Company tegen het ANP. "Je ziet en voelt het aankomen, maar toch ben ik enorm boos."

De organisatoren hadden al wel het podium opgebouwd en de repetities gedaan voor het geval dat de concertreeks zaterdag toch van start zou mogen gaan. Dat is dus niet het geval.

20:34 uur - Staatssecretaris Uslu: teleurstellend dat cultuur dicht blijft
Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vindt het "teleurstellend" dat de musea, podia en theaters hun deuren gesloten moeten houden. Op Twitter schrijft ze wel blij te zijn dat toneel-, muziek- en danslessen weer mogelijk zijn.

20:26 uur - Cultuursector blijft hameren bij kabinet op meer perspectief
De taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, herhaalt de oproep aan het kabinet voor meer perspectief. Premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maakten vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat theaters, bioscopen, musea en popzalen gesloten blijven.

"Dit is natuurlijk weer ontzettend balen", zegt Jeroen Bartelse namens de taskforce. "Het moet natuurlijk geen wedstrijd tussen sectoren worden en het is fijn dat de kids weer naar school kunnen en dat de winkels open zijn, maar ook wij snakken ernaar weer open te kunnen. We hadden hoop voor de musea toen we hoorden dat winkels toch open mochten, maar helaas."

20:17 uur - GGD'en overvallen door wijziging regels quarantaine
GGD'en voelen zich overvallen door het besluit van het kabinet dat het quarantainebeleid wordt versoepeld en hebben een week de tijd nodig om dat door te voeren. "Helaas zijn de GGDen pas kort voor de persconferentie op de hoogte gebracht van deze beleidswijzigingen", stelt de koepelorganisatie GGD GHOR.

"De 25 regionale GGDen zullen de huidige quarantaineadviezen zo spoedig mogelijk aanpassen aan het nieuwe beleid. De vroegst haalbare en afgestemde invoerdatum is 21 januari", aldus de organisatie.

19:35 uur - Totaaloverzicht versoepelingen
Lees hier een totaaloverzicht van de aangekondigde versoepelingen.

19:32 uur - Musea vinden nieuwe maatregelen 'ronduit teleurstellend'
Musea vinden het "ronduit teleurstellend" dat de culturele sector voorlopig nog dicht blijft. "Het gemaakte verschil tussen commerciële en culturele doorstroomlocaties is onuitlegbaar", reageert de Museumvereniging op de nieuwe coronamaatregelen.

19:26 uur - CNV: goed dat kabinet eerste stappen zet om samenleving te openen
Het is goed dat het kabinet de eerste stappen zet om de samenleving weer te openen, vindt CNV. Volgens de vakbond kan Nederland niet veel meer aan.

CNV pleit voor "maximale overheidssteun" voor getroffen ondernemers en hun werknemers. "De kans is anders te groot dat veel werkenden in de retail, horeca en schoonheidsbranche hun baan verliezen", stelt de vakbond in een toelichting.

19:21 uur - Universiteiten opgelucht dat onderwijs weer fysiek mag
De universiteiten zijn verheugd dat er weer fysiek onderwijs mag worden gegeven, zegt Pieter Duisenberg, voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland, in reactie op het besluit van het kabinet om enkele coronamaatregelen te versoepelen.

Voor universiteiten geldt opnieuw een maximale groepsgrootte van 75 personen, zoals dat ook het geval was tussen 13 november en 17 december 2021.

19:17 uur - Rutte: dagelijks aantal besmettingen kan oplopen tot 80.000
Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag aankondigt, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. "Dat zijn enorme aantallen", erkent premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over corona. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld.

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.

19:17 uur - Sport binnen en buiten weer mogelijk, CTB verplicht vanaf 18 jaar
Vanaf aanstaande zaterdag is het weer mogelijk om "op ieder moment van de dag" binnen en buiten te sporten, zegt premier Mark Rutte. Ook onderlinge wedstrijden binnen een club zijn weer mogelijk, maar er mag geen publiek aanwezig zijn. Voor binnensport moet iedereen vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (CTB) laten zien.

Muziek-, dans- en theaterlessen mogen weer doorgaan. "Net als sport, niet met publiek", zegt Rutte, maar oefenen met de band mag wel weer.

19:16 uur - Bijna negen op tien 60-plussers hebben booster gehad
Ongeveer de helft van de mensen die in aanmerking komen voor een boostervaccinatie tegen het coronavirus, heeft die inmiddels gehaald. Maar bij de 60-plussers is dat al bijna 90 procent, zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Kuipers noemt de boosterprik "echt belangrijk, omdat hij de kans op infectie vermindert en ervoor zorgt dat je minder ziek wordt als je besmet raakt". Op veel plekken is het al mogelijk om zonder afspraak binnen te lopen om er een te halen, aldus de bewindsman.

19:12 uur - Kuipers: samenleving moet zich aanpassen aan nieuwe fase pandemie
Na twee jaar zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland, aldus zorgminister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste persconferentie. Daardoor moeten we leren leven met het virus, en moeten "alle verschillende partijen in de maatschappij" nadenken over een manier om op lange termijn het overdragen van het virus te beperken.

De bewindsman benadrukt wel dat het virus steeds verandert, en dat het onduidelijk is of corona uiteindelijk echt zoals een griepje wordt. Mogelijk komen er varianten die juist ziekmakender zijn. Daarbij benadrukte Kuipers nog eens het belang van boosters.

19:12 uur - Ook buiten en op werk mondkapje, liever niet van stof
Ook buiten en op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat is het nieuwe advies, meldt zorgminister Ernst Kuipers op de persconferentie.

Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.

19:07 uur - Rutte: druk neemt toe om te versoepelen, maar kan niet overal
"Van alle kanten" neemt de druk toe om de coronamaatregelen te versoepelen, zegt premier Mark Rutte. Dat begrijpt hij. Naar aanleiding van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) ziet het kabinet ook ruimte om regels los te laten, maar dat biedt nog niet voor alle sectoren soelaas.

De horeca, de evenementensector en de culturele sector moeten nog even dicht blijven van het kabinet. Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen verder kunnen worden versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie. "En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters."

19:06 uur - Weer vier gasten thuis welkom, maximaal 1 bezoek per dag
Vanaf zaterdag mag men weer vier mensen thuis ontvangen, in plaats van twee. Dat zegt premier Mark Rutte op een persconferentie over corona. Wel benadrukt hij dat men niet meer dan een huishouden per dag moet bezoeken.

18:34 uur - Geen quarantaine nodig na booster of herstel van corona
Mensen die een booster hebben gehad of dit jaar zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. Dat melden bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. De maatregel gaat per 21 januari in.

Mensen met een cruciaal beroep die geen booster hebben gehad, hoeven ook niet in quarantaine. Zij moeten zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen.

18:07 uur - Coronahulp van militairen in ziekenhuizen niet meer nodig
De hulp van militairen bij de coronazorg in ziekenhuizen is niet langer nodig. De 25 militairen die hielpen bij VieCuri in Venlo hadden daar vrijdag hun laatste werkdag, meldt het ministerie van Defensie. Militairen helpen wel nog bij coronatesten en -vaccinaties.

De krijgsmacht stuurde artsen, verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel met bijvoorbeeld kennis van logistiek of administratie. Zo konden de ziekenhuizen patiënten overnemen van andere ziekenhuizen die de coronadrukte niet aankonden. In december werkten ook acht militairen in vestigingen van het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard-Geleen, maar die waren met kerst al niet meer nodig.

16:55 uur - Restaurants Van der Valk gaan open als perspectief uitblijft
Hotel- en restaurantketen Van der Valk gooit mogelijk al zijn restaurants open als er "geen passend perspectief" wordt geboden. Dat zegt de keten, die meerdere Limburgse locaties heeft, in een brandbrief aan het kabinet. "Wij respecteren de regels tot nog toe, maar kunnen niet garanderen dat wij ons daaraan blijven houden zonder dit perspectief."

Een aantal restaurants zal zaterdag bij wijze van protest al opengaan.

16:35 uur - Veiligheidsberaad benadrukt dat van gedoogbeleid geen sprake is
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio benadrukt vrijdag dat er zaterdag geen sprake is van "een algemeen gedoogbeleid" voor de horeca- en cultuursector.

Het beraad meldt dat in een reactie op de vele gemeenten en regio's die oogluikend zeggen toe te staan dat ondernemers hun deuren gaan openen, terwijl dat vanwege de geldende coronaregels niet mag.

15:39 uur - Minder dan 1000 coronapatiënten op de verpleegafdelingen


15:37 uur - KHN-voorzitter bestempelt kabinetsbeleid als stompzinnig


15:22 uur - Niet-essentiële winkels toch open zonder afspraak


15:08 uur - Grote steden staan openen horeca en cultuur niet toe


Zuid-Limburgse burgemeesters lieten eerder vandaag nog weten het openen van winkels en culturele instellingen wel te gedogen. Lees hier meer.

13:58 uur - Tientallen meldingen per dag over opgezette lymfeklieren na boosterprik


Bij het Bijwerkingencentrum Lareb komen elke dag tientallen meldingen binnen van opgezette lymfeklieren na het krijgen van de boosterprik. En dat is opvallend, vertelt directeur Agnes Kant aan

RTL Nieuws

Wat wel valt te concluderen: er wordt opvallend vaak melding gedaan van opgezette lymfeklieren na het krijgen van de boosterprik. "Dit valt echt op ja", vertelt directeur Agnes Kant. "We moeten al die meldingen nog verwerken, maar we krijgen hier zeker tientallen meldingen per dag over op dit moment. Voor ons is het daarom volstrekt helder dat deze bijwerking op dit moment meer speelt dan tijdens andere vaccinatierondes."

13:20 uur - Volle terrassen in Valkenburg op protestdag tegen lockdown
Uit protest gingen winkels en horeca in Valkenburg vrijdagochtend gewoon open. In de ochtenduren bleef het rustig, maar in het begin van de middag raakten de terrassen aardig vol. Lees hier meer.

Lockdownprotest Valkenburg horeca en winkels (14 januari 2022)
Op de protestdag tegen de lockdown in Valkenburg zaten de terrassen rond 13:00 uur aardig vol.
Foto: L1

12:08 uur - Burgemeesters: 'Horeca en cultuur mogen zaterdag open'

hier

meer.

11:00 uur - Kuipers linkt zelfdodingen jongeren aan schoolsluitingen
Volgens zorgminister Ernst Kuipers ligt het toegenomen aantal zelfdodingen onder jongeren ook aan het sluiten van scholen waartoe het kabinet de afgelopen twee jaar enkele keren besloot om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Kuipers noemt het "vreselijk, echt vreselijk" dat er bij mensen onder de 30 jaar meer zelfdodingen zijn geregistreerd.

"Dat heeft natuurlijk ook te maken met het sluiten, herhaald, van onderwijs", zegt de kersverse bewindsman. "En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is." Ook andere maatregelen raken jongeren hard, zegt hij.

De Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie meldde vrijdag dat het aantal zelfdodingen onder Nederlanders onder de 30 jaar vorig jaar 15 procent hoger lag dan in andere jaren. De commissie zegt niet met zekerheid dat de coronamaatregelen hierop invloed hebben gehad. Wel zou het voor de hand liggen, omdat de maatregelen raken aan contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief en het vormen van vriendschappen. Dat zijn belangrijke aspecten voor 30-minners.

Volgens Kuipers zijn sommige maatregelen beter te incasseren voor de oudere generaties. "Als je 62 bent zoals ik en je mag met twee mensen thuis... Ja, mijn echtgenote en ik komen prima het weekend door." Voor jongeren is dat lastiger. "Ik merk het echt bij mijn jongste: dat is echt anders", zei Kuipers voorafgaand aan overleg over de coronamaatregelen.

Vrijdagavond geeft de bewindsman zijn eerste persconferentie als coronaminister. Verwacht wordt dat een aantal maatregelen wordt versoepeld.

8:20 uur - Een op zes scholen moest klas wegsturen
In de eerste week na de kerstvakantie heeft op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisgezeten, in vrijwel alle gevallen doordat een leraar afwezig was. Dat laat de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) weten op basis van een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren.

Toch is het ondanks de oprukkende omikronvariant van het coronavirus volgens de AVS deze week nog goed verlopen op scholen. In totaal was gemiddeld 92 procent van de leerlingen op school en 91 procent van de leraren. Geen enkele directeur heeft de school deze week helemaal hoeven sluiten.

Deze cijfers gaan over de start van het onderwijs na de kerstvakantie en zeggen nog niets over de besmettingen die op scholen plaatsvinden, aldus de AVS. Om het onderwijs de komende tijd open te kunnen houden is het noodzakelijk om coronagevallen onder leraren te voorkomen, stelt de vereniging.

Precies daarover maken schoolleiders zich volgens de peiling dan ook de meeste zorgen. De helft van de scholen kan momenteel geen vervanging regelen als er personeel uitvalt. "De verwachting is dat er de komende tijd steeds vaker klassen naar huis moeten worden gestuurd, want er is nauwelijks personeel te vinden", aldus AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. "We roepen het nieuwe kabinet op om het schrijnende personeelstekort en het ventilatievraagstuk snel op te pakken."

7:50 uur - Kabinet komt met aankondiging om harde lockdown te versoepelen
Het nieuwe kabinet zal op zijn eerste coronapersconferentie aankondigen dat de harde lockdown wordt versoepeld. Het wordt het eerste gezamenlijke optreden van premier Mark Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.

Donderdag lekten zoals gebruikelijk al vroegtijdig de hoofdlijnen van het nieuws uit waarmee het kabinet komt. De coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport worden vanaf zaterdag versoepeld.

De druk vanuit de samenleving om te versoepelen neemt steeds verder toe. Vrijdag wordt in de eerste reguliere ministerraad een besluit genomen over het afschalen van de coronamaatregelen. Om 19.00 uur is dan de persconferentie van Rutte en Kuipers.

Er is sinds 19 december een harde lockdown van kracht. Die werd ingesteld omdat het aantal ziekenhuisopnames en besmettingen snel steeg door de omikronvariant. Het aantal besmettingen is inmiddels ongekend hoog, maar het aantal ziekenhuisopnames en de ic-bezetting nemen juist af.

De persconferentie zal wel anders zijn dan in het verleden. Kuipers zal een scherm gebruiken om met onder meer grafieken zijn verhaal te ondersteunen. De gebarentolken zijn er niet meer bij. Zij zitten in een andere kamer en worden via een kleiner schermpje in beeld gebracht.

7:15 uur - WHO keurt twee nieuwe behandelingen Covid-19 goed
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag twee nieuwe behandelingen goedgekeurd voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Experts van de organisatie schrijven in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal dat een combinatie van corticosteroïden en het middel baricitinib, dat bij reumatoïde artritis wordt voorgeschreven, de overlevingskansen van ernstig zieke mensen helpt verbeteren. Ook hebben ze dan minder lang beademing nodig, waardoor de druk op ic's verlicht wordt.

Mensen die niet ernstig ziek zijn maar wel een hoog risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, zijn volgens de WHO gebaat bij een behandeling met het medicijn sotrovimab, dat afkomstig is van de farmaceut GlaxoSmithKline. In december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit middel ook al goed.

Of de beide behandelingen effectief zijn bij de omikronvariant van het coronavirus, die inmiddels in veel landen de dominante variant is, is volgens de WHO nog onzeker. Tot nu toe heeft de organisatie aan drie andere behandelwijzen haar goedkeuring gegeven.

6:00 uur - Iets meer sterfgevallen dan normaal in eerste week van nieuwe jaar
In de eerste week van het nieuwe jaar overleden naar schatting 3450 mensen, bijna 150 meer dan verwacht voor deze tijd van het jaar. Het zijn er wel minder dan in de week ervoor, toen 3621 mensen stierven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal overlijdens sinds de laatste week van december niet meer zo hoog dat er sprake is van oversterfte.

Statistici spreken van oversterfte als veel meer mensen overlijden dan te verklaren valt door gebruikelijke schommelingen in de sterftecijfers. Het gemiddelde is nu weer op een normaal niveau vanwege een daling van de sterftecijfers onder de oudste groep Nederlanders. "Er was vooral een daling bij 80-plussers, hier is geen oversterfte meer. Onder mensen jonger dan 80 jaar is er wel oversterfte", aldus het statistiekbureau.

Volgens het CBS zijn er sinds begin augustus veel meer mensen overleden dan normaal, zonder duidelijke aanleiding. In de laatste week van december was er overigens net geen sprake van oversterfte.

5:50 uur - Omikronvariant is dominant in Duitsland
De omikronvariant is de dominante variant van het coronavirus geworden in Duitsland. Het Robert Koch Instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dat momenteel 73,3 procent van coronabesmettingen met omikron is. Een week eerder was dat percentage nog 44,3 procent.

Voorheen gold delta als de dominante virusvariant in Duitsland. Delta is nu nog goed voor 25,9 procent van de besmettingen. Het RKI verwacht in de komende weken een grote stijging van besmettingen met omikron te zien. Duitsland ziet het aantal coronagevallen snel oplopen en maakte donderdag melding van 81.000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen