Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Winkels, kapsalons en sportscholen weer open

Geplaatst opzaterdag 15 januari 2022 - 7:29

Door de omikronvariant lopen de besmettingen weer razendsnel op. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 15 januari:

20:50 uur - 1 miljard vaccinaties voor arme landen
Het internationale vaccinatieprogramma voor arme landen, Covax, heeft de miljardste dosis van het coronavaccin geleverd.

Eigenlijk hadden er alleen al vorig jaar 2 miljard doses moeten worden verspreid, maar het streven werd teruggebracht tot 800 miljoen doses.

Covax moest ambities verlagen door trage leveringen van fabrikanten, exportstops, het hamsteren van vaccins door rijke landen en door problemen met de distributie in de armere landen. Ook worden er soms voorraden aangeboden die nog maar heel kort houdbaar zijn en daarom door de ontvangers worden geweigerd.

18:50 uur - Doven onaangenaam verrast door nieuwe persconferentie
Het Dovenschap is niet blij met de nieuwe vorm waarin vrijdagavond de coronapersconferentie werd gehouden. De doventolk was dit keer "in een postzegel" rechtsonder in het beeld te zien in plaats van zoals eerder tussen de premier en de minister van Volksgezondheid in. Daardoor konden veel dove mensen de gebarentolk in deze nieuwe opzet niet volgen, meent de belangenorganisatie.

Ze baseert zich op "diverse reacties uit de verschillende lagen van de Dovengemeenschap". De tolk is volgens de organisatie te klein weergegeven om details, zoals mimiek en houding, te kunnen zien.

Daardoor wordt "essentiële informatie niet of nauwelijks meegegeven". Ook is met de nieuwe opzet niet te zien wie wanneer praat, waardoor de bron van de informatie onduidelijk is.

Nog een manco is dat de ondertiteling overlapt met 'de postzegel', waardoor de doventolk minder goed te zien is. Dit vraagt extra inspanning om de tolk te kunnen volgen, iets dat "niet de bedoeling is in een crisissituatie waarbij het essentieel is dat alle informatie duidelijk wordt weergegeven voor dove mensen".

Het Dovenschap zegt vooraf door de overheid niet geconsulteerd te zijn over de veranderingen. De organisatie wil samen met partners bekijken wat er nodig is om dit soort ontwikkelingen in crisissituaties te voorkomen en te verbeteren.

17:25 uur - EenVandaag-opiniepanel wil meer versoepelingen
Een meerderheid van 62 procent uit het Opiniepanel van EenVandaag is blij met de versoepelingen in het coronabeleid van het kabinet, maar vindt dat ze niet ver genoeg gaan. Van hen mogen de culturele sector en de horeca open.

Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder bijna 20.000 leden van dat Opiniepanel, dat is gehouden na de persconferentie van het kabinet op vrijdagavond.

Van de ondervraagden vindt 88 procent het "een goede zaak" dat er buiten gesport mag worden. 77 procent is blij dat er met een coronapas binnen weer gesport kan worden. Ook voor het onder voorwaarden openen van niet-essentiële winkels (81 procent) en contactberoepen zoals kappers (87 procent) is veel steun, aldus EenVandaag.

15:55 uur - Minder dan 32.000 besmettingen
Het afgelopen etmaal zijn er net iets minder dan 32.000 coronabesmettingen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontdekt. Een dag eerder werd met een inmiddels gecorrigeerd aantal van 35.489 positieve testen nog een nieuw record gehaald. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend kwamen 31.963 besmettingen aan het licht.

15:09 uur - Minder dan 900 coronapatiënten op de verpleegafdelingen
Voor het eerst sinds oktober vorig jaar is het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen gedaald tot onder de 900. In totaal houden zaterdag nog 898 mensen met het virus onder de leden een bed op een verpleegafdeling bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dat is een daling van 56 patiënten ten opzichte van een etmaal geleden. Op de intensive cares liggen momenteel nog 321 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ook dat zijn er minder dan vrijdag, toen nog 334 coronapatiënten werden verzorgd op een ic.

14:05 uur - Paar horecazaken gaan open ondanks waarschuwing gemeente Utrecht
Een aantal horecazaken in Utrecht gaat toch open, ondanks waarschuwingen van de gemeente dat er gehandhaafd wordt bij het overtreden van coronamaatregelen. "Het is genoeg geweest", zegt Kim Tielemans, mede-eigenaar van Grand Café Lebowski, vlak bij de Dom in Utrecht.

Ook restaurants Sanju Ramen en Gys op de Voorstraat zijn geopend. De horecaondernemers riskeren 4000 euro boete.

13:40 uur - Personeel geniet op gezellig drukke terrassen in Roermond
In Roermond is het - nu de winkels heropend zijn - gezellig druk. Ook de horeca ging zaterdag openen. Getuige de drukte op de terrasjes heeft het publiek daar behoefte aan. Ook het personeel heeft uitgekeken naar het moment waarop het weer aan de slag kon. "Fantastisch dat ik hier weer kan werken! Ik heb dit heel erg gemist!", zegt medewerker Sebi van Brownies & Downies aan het Munsterplein in Roermond.

Zaterdag mocht hij weer gasten helpen in de zaak na wekenlang vooral dagbesteding gedaan te hebben. Nu kan hij die weer afwisselen met werk in de horeca. Sebi werkt er al sinds de opening van de zaak, zeven jaar geleden. Zaterdag rond de middag was het er nog rustig. "Ik hoop dat de mensen verstandig zijn en niet en masse komen", zegt Sebis begeleider, bedrijfsleider Ton Walraven.

13:05 uur - Tempeleers werkt aan aangepast programma voor vastelaovend
Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers werkt aan een aangepast programma voor vastelaovend in Maastricht. Een aantal grotere (binnen) evenementen schrapt de vereniging, maar verder is nog alles mogelijk.

Ook het uitroepen van een stadsprins is nog een optie, al zal Zienen Hoegen Hoeglöstegheid niet worden uitgeroepen op 30 januari zoals aanvankelijk gepland.

12:26 uur - LVK verplaatst feestweekend naar 2023
Er vindt dit jaar geen feestweekend rond de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) plaats. Het evenement dat eigenlijk in Venray zou plaatsvinden, is verplaatst naar volgend jaar.

Dat betekent dat er net als vorig jaar geen publiek bij de finale aanwezig kan zijn. De LVK-finale is carnavalszondag vanaf 20:00 uur live te volgen op L1 TV. Lees hier meer.

11:40 uur - Bisschop Harrie Smeets van Roermond gunt horeca opening
Bisschop Harrie Smeets van Roermond gunt de horeca dat ze snel weer open mogen. Dat zei hij zaterdagochtend in de kappersstoel bij de Roermondse kapsalon Vasco. Hij zei blij te zijn dat veel zaken weer opengaan, en gunt dat ook de horeca, "zonder er verder een oordeel over te vellen", voegde hij daaraan toe.

"Mensen die er hun boterham mee verdienen, hebben het niet gemakkelijk", zei hij. De bisschop had eigenlijk vlak voor de kerst al naar de kapper gewild. "Maar toen ging opeens alles dicht. Ik kan me indenken dat het heel vervelend is dat je een week voor de kerst dicht moet en dan veertien dagen later weer open kan."

11:25 uur - Woonboulevard Heerlen weer open
Ondernemers van de Woonboulevard in Heerlen zijn blij dat ze de deuren weer mogen openen. Er is zaterdagochtend nog geen sprake van een stormloop. Volgens een verslaggever ter plaatse stonden er wel opvallend veel Duitsers in de rij bij de IKEA.

Woonboulevard Heerlen weer open (22 jan 2022)
Foto: L1

10:48 uur - Aanmeldingen voor Kapsalon Theater stromen binnen
Artiesten, theaters en kappers staan in de rij om mee te doen aan de protestactie Kapsalon Theater. "We krijgen nogal veel aanmeldingen", laat initiatiefnemer Diederik Ebbinge zaterdagochtend weten via Twitter. Hij verwijst iedereen door naar de Instagram-pagina van Kapsalon Theater. "Daar wordt alles verzameld en verdeeld. Recht zo die gaat!"

Verschillende theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden. De actie is opgezet door Ebbinge en Sanne Wallis de Vries.

Theaters in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Apeldoorn en Emmen hebben al toegezegd mee te doen. Ook Jochem Myjer en Claudia de Breij lieten al weten zich klaar te maken voor de actie.

10:29 uur - Ruim half miljoen Franse coronapassen dreigen ongeldig te worden
Ongeveer 560.000 Franse coronapassen dreigen ongeldig te worden nu op zaterdag de nieuwe regels rond de vaccinatiepas ingaan. Fransen moeten zeven maanden na de tweede coronaprik een booster hebben gekregen om de vaccinatiepas geldig te houden.

Met de pas kunnen Fransen toegang krijgen tot onder meer horecazaken, culturele plekken zoals theaters en sportstadions. De pas die vanaf de zomer gebruikt werd is aangepast naar een vaccinatiepas met strengere regels. De oude pas werd vaak nagemaakt en de Franse regering hoopt dat dit met de nieuwe moeilijker wordt.

De Senaat bepaalde dat de regels alleen gelden als er meer dan 10.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen. Het zijn er nu ruim 20.000.

9:40 uur - Organisatie Sjtasiefestasie broedt op alternatief evenement
De kans dat de Sjtasiefestasie in Roermond gewoon door kan gaan, wordt door de coronamaatregelen steeds kleiner. De organisatie heeft de stekker nog niet uit het evenement getrokken, maar broedt wel op een alternatieve vorm van de Sjtasiefestasie.

"De kans op een normale Sjtasiefestasie wordt steeds minder realistisch, maar we zijn als organisatie bezig met een creatief idee om het evenement niet zomaar voorbij te laten gaan", zegt voorzitter Jules Geraedts Stichting Remunj. Lees hier meer.

8:51 uur - Jens stond een jaar geleden als eerste in de rij voor prik
Jens Colsters uit Beek kreeg op 15 januari 2021, precies een jaar geleden, als eerste in Zuid-Limburg een coronaprik. Het zou niet de laatste blijken. Intussen heeft hij zijn derde (booster)prik gekregen, samen met honderdduizenden andere Limburgers. Hoeveel zijn we opgeschoten na een jaar vaccineren tegen het coronavirus?

"Als straks weer een vaccinatie nodig is, dan doe ik dat gewoon", zegt Jens opgewekt. Bij hem valt geen enkele twijfel te bespeuren over nut en noodzaak van het vaccineren. Zijn eerste prik is vorig jaar groot uitgelicht. Lees hier meer.

8:10 uur - Ruim 5,7 miljoen kijkers zien persconferentie 'nieuwe stijl'
De eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet heeft vrijdag gemiddeld ruim 5,7 miljoen kijkers getrokken. Dat zijn er minder dan de laatste extra ingelaste persconferentie van 18 december. Deze was op een zaterdagavond en trok toen bijna 6,9 miljoen kijkers. De laatste reguliere persconferentie een week eerder was goed voor 5,2 miljoen kijkers.

Vrijdag keken met zo'n 3,4 miljoen de meeste mensen weer via NPO 1, meldt Stichting KijkOnderzoek. RTL 4 trok ruim 1,8 miljoen kijkers en via SBS6 keken 485.000 mensen.

De persconferentie zag er voor de vaste kijker dit keer anders uit. Minister Ernst Kuipers maakte zijn debuut en ondersteunde zijn verhaal met graphics. Daardoor moesten de gebarentolken wijken. Deze stonden nu niet langer tussen de twee sprekers in maar in een aparte ruimte.

7:44 uur - Winkels, kapsalons en sportscholen weer open
Winkels mogen vanaf zaterdag weer open. Wel moeten ze de komende tijd om 17.00 uur hun deuren weer sluiten en ook moeten klanten nog altijd 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Ook mag er maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

Daarnaast heeft het kabinet vrijdagavond ook voor andere sectoren versoepelingen aangekondigd. Zo mogen kappers, nagelstudios, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen weer tot 17.00 uur aan het werk.

Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn ook weer mogelijk. De deuren van de sporthallen, gymzalen en sportscholen zullen dus ook opengaan.

7:26 uur - Kinderen van 5 tot en met 11 vanaf volgende week gevaccineerd
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf volgende week een vaccinatie tegen het coronavirus krijgen. Daarvoor zijn dertig GGD-vaccinatiestraten speciaal ingericht, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Kamer.

Vanaf 18 januari vallen de eerste uitnodigingen voor vaccinatie van deze kinderen bij de ouders in de bus. Het gaat om zo'n 1,2 miljoen kinderen. De kinderen worden voorlopig alleen nog gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit medische risicogroepen worden al sinds vorige maand gevaccineerd tegen corona. Het gaat om 1350 kinderen. Er staan nog eens 1450 afspraken ingepland, aldus de bewindsman.

7:24 uur - Alle IKEA's gaan zaterdagochtend weer open
Alle IKEA's in Nederland zijn vanaf zaterdagochtend weer open, dus ook de vestiging op de Woonboulevard in Heerlen. De exacte openingstijd kan per filiaal verschillen, laat een woordvoerster weten. Tijdens de coronapersconferentie eerder op vrijdag werd bekend dat de lockdownmaatregelen voor winkels worden versoepeld.

IKEA kwam ter sprake tijdens die persconferentie. Een journalist wilde weten waarom IKEA wel open kan, maar een museum niet, omdat het beide commerciële doorstroomlocaties zijn waar mensen vaak wat verder naartoe moeten reizen. Doorstroomlocaties zijn plekken waar bezoekers lopend een route afleggen. "Die vraag snap ik heel goed", antwoordde minister president Mark Rutte. Volgens hem kan het bedrijf juridisch niet worden uitgezonderd wanneer het kabinet besluit de winkels weer te openen. "Dat gaat simpelweg niet."

7:00 uur - Ziekenhuizen kunnen weer gaan werken aan uitgestelde zorg
Ziekenhuizen gaan weer aan de slag om uitgestelde zorg in te halen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) trekt de zogenoemde fase 2d in. Dat is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er een tekort aan ic-bedden.

Fase 2d werd op 26 november afgekondigd omdat de ic's vol stroomden met Covid-patiënten. Alle handen waren nodig op de ic's. Fase 2d betekende dat alle ziekenhuizen hun planbare zorg en kritieke planbare operaties - indien mogelijk - uitstelden.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het ministerie gevraagd fase 2d in te trekken. Het is daardoor weer mogelijk "om te werken aan het leveren van de uitgestelde zorg. De aandacht gaat hierbij in eerste instantie uit naar de ic-afhankelijke kritiek planbare zorg (FMS-klasse 3)", aldus de minister.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen