Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Winkels in België mogen weer open

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 6:21

Het aantal coronabesmettingen blijft schommelen. Ondanks die schommelingen, blijven strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 27 november:

  • Flinke stijging van aantal coronagevallen afgelopen etmaal
  • Basisscholen: sluiting is allerlaatste redmiddel
  • Limburgse deskundige speurt met WHO naar herkomst corona
  • RIVM-baas somber over versoepelingen coronamaatregelen

20:00 - Alle winkels in Rotterdam dicht vanwege drukte
Het is vrijdagavond zo druk geworden in het centrum van Rotterdam dat de burgemeester heeft besloten voortijdig alle winkels te sluiten. De gemeente zegt dat dit in overleg met de winkeliers is gegaan. "Voor iedereen geldt het dringende advies om het centrum te verlaten", twittert de gemeente Rotterdam.

Het is Black Friday, een dag dat er in veel winkels hoge kortingen gelden. Onder meer Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven riepen al op om niet meer naar het centrum te komen vanwege de drukte.

19:20 uur - Belgen mogen maar één knuffelcontact ontvangen met kerst
Een groot feest met familie en vrienden met Kerstmis zit er in België vanwege het coronavirus dit jaar niet in. Belgen mogen met kerst maar één knuffelcontact van buiten het huishouden uitnodigen. Alleenstaanden mogen op 24 en 25 december twee nauwe contacten tegelijk ontvangen, zijn premier Alexander De Croo en de regionale regeringen overeengekomen.

Wel gaan de niet-essentiële winkels per 1 december weer open. De avondklok blijft en voor de feestdagen komt er een algemeen vuurwerkverbod. Volgens De Croo blijft de situatie in het land nog steeds 'bijzonder gevaarlijk'.

18:40 - Horeca in opstand: 'We gaan op 12 januari open!'
De maat is vol voor de horeca. Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) openen 12 januari de deuren.

Dat blijkt uit een uitgelekt persbericht van lokale afdelingen van KHN, dat in handen van L1 is. De Limburgse afdelingen lijken zich aan te sluiten bij de horeca-opstand tegen de coronamaatregelen. Lees hier meer.

17:30 - Limburgse musea lijken coronatijd heelhuids door te komen
Bijna alle musea in Limburg maken een moeilijke periode door. Maar het voortbestaan blijkt voorlopig nog nauwelijks in gevaar. Hoewel enkele musea niet verder durven te kijken dan komende zomer.

Dat blijkt uit een inventarisatie van L1 onder de Limburgse musea. Eerder deze maand maakte de Museumvereniging bekend dat landelijk een tiental musea de deuren zouden moeten sluiten. In Limburg lijkt dit nauwelijks het geval. Lees hier meer.

16:47 uur - Winkels in België mogen weer open
In België mogen de niet-essentiële winkels heropenen vanaf dinsdag 1 december. Dat meldt de VRT. Ze zijn wel verplicht om drukte in de zaken te vermijden. Kappers en andere contactberoepen blijven gesloten.

16:20 uur - Fors meer gesnoept tijdens eerste lockdown
Consumenten in Europa hebben tijdens de eerste lockdown vanwege het thuiszitten 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dan gaat het om drank, zoute snacks en chocolade, becijferde onderzoeksbureau IRI.

IRI bekeek data van onder meer supermarkten en slijterijen in het voorjaar toen de meeste landen in lockdown waren. Ten opzichte van vorig jaar werden er gemiddeld 12 procent meer zogenoemde verwenproducten gegeten en gedronken in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland en Nederland. De stijging was het grootst in Spanje en het Verenigd Koninkrijk, daarna komt Nederland, gevolgd door Griekenland en Duitsland.

De groei van zoute snacks en alcohol komt door wat IRI de 'aperitivo-gelegenheid' noemt. Mensen gingen hun borrelavonden online proberen na te bootsen. De verkoop van wijn steeg in alle landen ten opzichte van vóór de lockdown, behalve in Frankrijk. Vanwege het afzeggen van evenementen daalde de omzet van wijn (een derde minder) en champagne (de helft minder) daar flink.

15:35 uur - Lager opgeleiden voelen coronacrisis het ergst
Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zullen de gevolgen voelen.

Mensen met een lagere opleiding hebben vaker chronische klachten, aldus het RIVM. Als ze dan besmet raken met het coronavirus, is de kans groter dat ze ernstig ziek worden. Bovendien kunnen ze hun werk minder vaak vanuit huis doen en bestaat het risico dat ze werkloos worden. Dat kan weer gevolgen hebben voor hun geestelijke gezondheid. "De combinatie van ontwikkelingen op dit gebied geeft een zorgelijk beeld, zeker als de pandemie nog lang aanhoudt", aldus het RIVM.

15:15 uur - De Jonge: kritische vragen over vaccin horen bij testfase
Het is logisch dat in deze fase van de ontwikkeling kritische vragen worden gesteld over de werkzaamheid van een mogelijk coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge.

Deze week rezen twijfels over de effectiviteit van het vaccin dat AstraZeneca ontwikkelt samen met de universiteit van Oxford. Waarschijnlijk is een nieuw onderzoek nodig. Het is het eerste vaccin waarover Nederland samen met andere Europese landen een contract sloot voor de levering van honderden miljoenen doses.

15:06 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets gedaald
Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op donderdag. Momenteel liggen 1769 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis, het laagste aantal sinds 19 oktober. Het zijn 12 patiënten minder dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 1257 naar 1251. Op de intensive cares liggen nu 518 mensen met het coronavirus onder de leden, tegen 524 een dag eerder.

ziekenhuis, ziek, ziekenhuisbed, reguliere zorg (stock)
Foto: iStock

14:27 uur - Slob vindt langere kerstvakantie 'niet zo'n verstandig idee'
Onderwijsminister Arie Slob vindt het "niet zo'n verstandig idee" om scholieren langer met kerstvakantie te sturen om zo het coronavirus de komende weken verder terug te dringen. Wel zou er bijvoorbeeld een week online onderwijs gegeven kunnen worden, oppert hij.

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, noemde een langere kerstvakantie deze week als optie om het aantal coronabesmettingen de komende maand sneller te laten dalen. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan.

14:21 uur - Flinke stijging van aantal coronagevallen afgelopen etmaal
Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900.

Het aantal sterfgevallen steeg vrijdag met 84. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag meldde het RIVM 75 sterfgevallen door het virus. Het waren er aanvankelijk 76, maar dat is vrijdag bijgesteld. Van ruim 9200 Nederlanders is nu vastgesteld dat ze aan het virus zijn overleden.

12:57 uur - Basisscholen: sluiting is allerlaatste redmiddel
Het verlengen van de kerstvakantie is 'een allerlaatste redmiddel', vindt de koepel van basisscholen, de PO-Raad. Die is geen voorstander van het plan en hoopt dat het niet nodig is, maar zal zich wel aan een eventueel besluit van het kabinet houden.

Volgens de PO-Raad heeft een sluiting van scholen 'veel impact op leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders'. Sommige leerlingen kunnen achterstanden oplopen. Rinda den Besten, voorzitter van de koepel, voegt daaraan toe: "Leraren moeten onder de kerstboom het afstandsonderwijs weer in de steigers zetten en schoolleiders hebben ook enorm veel te regelen, waaronder devices, thuiswerk en noodopvang voor leerlingen met ouders in vitale beroepen en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie."

Het kabinet overweegt om basisscholen en middelbare scholen begin januari een week langer dicht te houden. Dit moet het aantal coronabesmettingen terugdringen. Onder tieners neemt het aantal gevallen nog altijd toe, terwijl het onder volwassenen daalt.

12:52 uur - Overheid begint campagne over mondkapjesplicht
De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten.

Door middel van onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op social media wordt aan mensen uitgelegd wat er wel en niet onder een mondkapje wordt verstaan, en hoe je deze correct en veilig gebruikt.

De plicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes, waar onder meer winkels en de openbare delen van overheidsgebouwen onder vallen. Ook in het onderwijs, op stations en voor contactberoepen gaat de plicht gelden. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt, als iemand bijvoorbeeld om medische redenen geen kapje kan dragen.

Ook mag er van de plicht worden afgeweken als een werknemer anders acht uur lang met een kapje op zou moeten staan, zo legde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag uit in een debat. In dergelijke situaties mag 'je ruimte bieden als werkgever' om een 'face shield' te dragen. Het moet dan wel gaan om een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet 'zo'n half ding onder je kin', aldus De Jonge.

mondkapje, publieke binnenruimte, gebouwen, bezoekers, stock
Foto ter illustratie
Foto: iStock

12:12 uur - Commerciële teststraten weten soms niet genoeg van hygiëne
Commerciële coronatestlocaties hebben niet altijd genoeg verstand van hygiëne. Dat concludeert de toezichthouder, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na steekproefbezoeken aan de teststraten. De inspectie benadrukt dat het merendeel voldoet aan de richtlijnen.

Volgens de inspectie was er soms niet genoeg aandacht voor mogelijke 'kruisbesmetting', waarbij de geteste persoon het virus overdraagt aan de tester of andersom. Bovendien worden de zogenoemde antigeensneltesten vaak buiten afgenomen. Het testmateriaal moet daarvoor minstens 15 graden warm zijn, maar in de winter is dit lastig.

De inspectie heeft inmiddels contact gehad met ruim honderd van de ongeveer tweehonderd commerciële testers. Na de steekproeven gaat er strenger en gerichter gecontroleerd worden, kondigt de inspectie aan.

10:55 uur - Limburgse deskundige speurt met WHO naar herkomst corona
Marion Koopmans uit Steyl, viroloog bij het Erasmus MC in Rotterdam, maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronavirus. Het virus stak vorig jaar voor het eerst bij mensen de kop op in de Chinese stad Wuhan, maar waar het toen precies vandaan kwam is tot op heden nog niet helemaal duidelijk. Lees hier meer.

Marion Koopmans (12 mei 2020)
Foto: L1

10:36 uur - Duitsland passeert grens van een miljoen coronabesmettingen
In Duitsland is donderdag de miljoenste coronabesmetting vastgesteld, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Voor de vierde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland flink gestegen. Het RKI meldt vrijdag 22.805 nieuwe gevallen, ruim 500 meer dan een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd,

In het afgelopen etmaal overleden 426 mensen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19, tegen 389 een dag eerder. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus staat er tot nu toe op 15.586.

10:30 uur - Nederlandse banken verleenden 30,6 miljard euro aan coronasteun
De coronasteun van banken is verder toegenomen. Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus in maart inmiddels 30,6 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten ruim 169.000 ondernemers en meer dan 37.000 particulieren gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

"De cijfers lijken nu te weerspiegelen dat veel ondernemers de crisis nog relatief goed weten te doorstaan", zegt Chris Buijink, voorzitter van de NVB. "Het aantal klanten dat niet in staat is om weer aan zijn aflossingsverplichtingen te voldoen, is op dit moment zeer beperkt." De bankenvereniging maakt zich wel zorgen om de verborgen schulden die veel ondernemers momenteel opbouwen.

9:00 uur - Drive through eten inzamelen voor Voedselbank
Drie bedrijven gaan in december een drive through inzameling houden voor de Limburgse voedselbanken.

De bedrijven - actief in de horeca- en evenementenbranche - hebben vanwege de coronacrisis weinig om handen. Maar stilzitten kunnen en willen ze niet. Volgens de bedrijven - The PEPr Company, Event Management Group en Crewfood - willen ze hun kennis en kunde daarom op een andere manier inzetten, voor een goed doel dat daar erg veel behoefte aan heeft. De voedselbanken kampen namelijk met nagenoeg lege schappen en hebben een tekort aan lang houdbare producten. Lees hier meer.

Voedselpakket, Voedselbank, Voedselbanken, lang houdbare producten, inzameling (stock)
Foto: iStock

8:16 uur - Politie over koopjesfestijn Black Friday: 'Blijf thuis'
Winkelen rond koopjesfestijn Black Friday is door het coronavirus dit jaar anders dan normaal. Daarom vraagt de politie in Maastricht koopjesjagers het gezonde verstand te gebruiken en thuis te blijven.

Black Friday, een fenomeen dat vanuit Amerika is overgewaaid, houdt in dat producten met hoge kortingen over de toonbank gaan. Handig voor de portemonnee net voor de feestdagen, maar mogelijk riskant voor de gezondheid tijdens de coronacrisis.

Daarom roept de politie in Maastricht op om thuis te blijven. Niet alleen de politie doet dat. Ook Veiligheidsregio Limburg-Noord deed vorige week een oproep om op Black Friday en voor de feestdagen slim te winkelen. Lees hier meer.

7:12 uur - Corona Dendron College Horst: klas in quarantaine
Een groep scholieren van het Dendron College in Horst is afgelopen week positief getest op Covid-19. Volgens Omroep Horst aan de Maas zit de klas in quarantaine en is er overgeschakeld naar digitaal onderwijs vanuit thuis. Na de derde besmetting op zondag is er besloten om les te geven op afstand, zegt rector Zwanetta Por tegen de lokale omroep.

Bij de andere middelbare scholen in Horst is er geen sprake van uitbraken onder leerlingen.

Onderwijs op afstand
Foto: iStock

6:16 uur - CBS: aantal overlijdens daalt verder, nog wel hoger dan normaal
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat het aantal sterfgevallen vorige week daalde, maar nog steeds hoger was dan normaal. De tweede golf van sterfgevallen die vermoedelijk wordt veroorzaakt door het coronavirus heeft tot nu toe minder slachtoffers geëist dan de eerste, maar duurt wel langer.

Vorige week kwamen naar schatting 3350 mensen te overlijden. Dat zijn er 350 meer dan de afgelopen jaren normaal was rond deze tijd. Wel wordt de dalende trend van de afgelopen weken voortgezet. Een week eerder telden de statistici nog 3530 overlijdens.

6:15 uur - 'Openbaar vervoer moet dienstverlening 10 procent terugschroeven'
De dienstverlening van het openbaar vervoer zal met zo'n 10 procent moeten inkrimpen. Op die manier denken de ov-bedrijven in de toekomst te kunnen overleven in een sector die zwaar is getroffen door de coronamaatregelen.

Een woordvoerster van branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) bevestigt berichtgeving hierover van BNR. De ov-bedrijven krijgen tot en met volgend jaar juli 93 procent van de kosten vergoed door de overheid. Voor de overige 7 procent moeten ze zelf opdraaien en dat zorgt voor honderden miljoenen euro's aan verlies.

Om kosten te besparen moeten ov-bedrijven snijden in de dienstverlening als er geen geld vanuit de overheid bijkomt.

6:00 uur - RIVM-baas somber over versoepelingen coronamaatregelen
Directeur Jaap van Dissel van het RIVM is somber over versoepelingen van de coronamaatregelen in december. "Het gaat traag en moeizaam met de daling van besmettingscijfers. Hierdoor is de zorg nog te veel belast. Het wordt te onzeker om een voorspelling te doen. Ik ben er somber over dat we met elkaar kerst kunnen vieren", zei Van Dissel donderdagavond in Nieuwsuur.

Volgens Van Dissel kan de kerst ook werken als een katalysator als mensen te veel bij elkaar komen. "Een week later staat alweer oud en nieuw op het programma. Als we dat ook samen gaan vieren kan het virus zich alleen nog maar meer verspreiden."

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder deze week ook al om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen