Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: WHO waarschuwt stijging besmettingen ramadan

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 11:06

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van donderdag 1 april:

20:00 uur - Nederland bereid vaccins te lenen aan vijf 'achterlopers' in EU
Nederland en nog achttien andere EU-landen zijn bereid 30 procent van hun rechtmatige deel van de 10 miljoen vaccins die farmaceut Pfizer/BioNTech vervroegd levert, af te staan aan EU-landen die het moeilijk hebben met hun vaccinatiecampagne. Het gaat om 116.700 prikken die Nederland uit solidariteit wil uitlenen, bestemd voor Bulgarije, Kroatië, Estland, Letland en Slowakije.

19:30 uur - Ahoy tijdens Eurovisiesongfestival voor 60 procent gevuld
Tijdens het Eurovisiesongfestival in mei in de Rotterdamse Ahoy, bezet publiek ongeveer 60 procent van de stoelen. De overige 40 procent blijft leeg, zegt een woordvoerder van de organisatie. Daardoor kunnen zo'n 20.000 mensen minder dan normaal gesproken naar het liedjesfestival komen kijken, verspreid over negen shows. Donderdag werd bekend dat het Eurovisiesongfestival het volgende proefevenement van Fieldlab Evenementen wordt. Tijdens alle repetities, de halve finales en grote finale worden per show maximaal 3500 mensen toegelaten, werd eerder al duidelijk.

De capaciteit van Ahoy was al drastisch verlaagd omdat de organisatie begin dit jaar besloot de Green Room op de zaalvloer in te richten. In het geval dat er helemaal geen publiek aanwezig kon zijn, zouden de artiesten daardoor niet een lege zaal in kijken. Ook zouden de deelnemers dan beter afstand van elkaar kunnen houden.

17:45 uur - WHO waarschuwt voor stijging corona-infecties door ramadan
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een toename van coronabesmettingen in de Arabische regio door de islamitische vastenmaand ramadan, die midden april begint. Ook Pasen levert risico's op, aldus een directeur van de WHO.

De situatie wordt niet beter en in veel landen gaan de ontwikkelingen in een zorgwekkende richting, meent de WHO-baas voor het oostelijke Middellandse Zeegebied. Hij zegt te begrijpen dat Pasen en ramadan belangrijke gelegenheden zijn die gevierd moeten kunnen worden, maar hij roept iedereen op elkaar te beschermen.

15:41 uur - Coronagemiddelde loopt nog iets op
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt nog op, maar het gaat de laatste dagen niet zo snel. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7882 positieve tests geregistreerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), iets meer dan op woensdag en iets meer dan de vorige donderdag.

In de afgelopen zeven dagen zijn 52.071 nieuwe gevallen gemeld. Dat is het hoogste peil sinds begin januari. Gemiddeld zijn er 7439 positieve tests per dag geregistreerd. In de week tot aan woensdag stond het gemiddelde op 7413 gevallen, tot aan dinsdag was het gemiddelde 7400. In de afgelopen weken was het gemiddelde juist fors opgelopen.

14:25 uur - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen, veel nieuwe opnames
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald, ook al is het maar een beetje. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag.

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1639 coronapatiënten, veertien minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg wel, van 681 naar 688. Dat is het hoogste aantal sinds 14 januari.

Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. In de afgelopen 24 uur zijn 337 coronapatiënten op een verpleegafdelingen of intensive care beland. Vooral de ic's kregen het aanzienlijk drukker met 61 nieuwe opnames. Dat is het hoogste aantal sinds 30 december.

13:47 uur - RIVM: vaccinstudie VS positief, maar geen reden voor versoepeling
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) reageert verheugd op een Amerikaanse studie waarin wordt geconstateerd dat onder zorgmedewerkers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus nauwelijks nog besmettingen worden vastgesteld. "Dat is goed nieuws en in lijn der verwachting. Deze signalen hebben we ook gezien in andere studies, maar er is wel meer onderzoek nodig", zegt een woordvoerster van het RIVM.

In een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) werden 3950 zorgmedewerkers die waren gevaccineerd met de vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna nog wekelijks getest op corona. Een vaccin biedt geen 100 procent zekerheid, bleek nog eens. Er kwamen nog wel besmettingen voor, maar het risico daarop lag 90 procent lager na twee prikken. Dat is belangrijk, omdat tot nu toe niet helemaal zeker is of vaccinatie alleen voorkomt dat mensen echt ziek worden door het coronavirus, of ook de besmetting zelf kan voorkomen. Het CDC-onderzoek duidt op dat laatste.

13:00 uur - Autoverkoop daalt nog steeds door coronacrisis
Het aantal verkochte nieuwe auto's is in maart fors lager uitgevallen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal kentekenregistraties kelderde met 17,7 procent tot 24.186, melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. Daarmee voelt de autobranche de lockdownmaatregelen van het kabinet, die het aantal klanten per winkel erg beperken.

De daling laat zien dat de economische crisis voor autodealers allerminst voorbij is. In maart 2020 daalden de autoverkopen al met bijna een kwart nadat het coronavirus in Nederland om zich heen had gegrepen. Ten opzichte van die crisismaand blijft de autobranche nog altijd minder nieuwe personenauto's verkopen.

12:33 uur - Duitse politie bezorgd omdat mensen regels niet meer accepteren
De Duitse politie staat voor "moeilijke en gevaarlijke paasdagen", omdat mensen de coronabeperkingen niet langer accepteren. Dit vreest de voorzitter van de Duitse politievakbond (DPolG), Rainer Wendt. Hij sprak met de krant Neuen Osnabrücker Zeitung.

Wendt voorziet dat het ook met "een heel zware inzet" aan politiemensen moeilijke dagen worden, omdat de mensen "steeds nerveuzer en agressiever" worden. En op veel plaatsen in het land lijkt het erg mooi weer te worden. In München bijvoorbeeld zijn de verwachtingen zonnig met temperaturen boven de 20 graden. Voor het komende weekend is de politie daar bezig honderd tot tweehonderd extra politiemensen te regelen.

12:12 uur - Controles op wegblijven publiek bij The Passion
Het beveiligingsbedrijf van productiemaatschappij Mediawater gaat donderdagavond samen met handhavers van de gemeente Roermond toezien op het wegblijven van publiek tijdens de opvoering van The Passion. Vanwege corona is geen publiek toegestaan bij de opvoering.

Het beveiligingsbedrijf bewaakt het gebied waar het lijdensverhaal van Christus wordt uitgebeeld, terwijl bijzondere opsporingsambtenaren van de gemeente mensen die samenklonteren aan de afzettingen doorsturen, zei een woordvoerder van de gemeente donderdag. Lees hier meer.

11:40 uur - Duizenden vaccins versneld naar Curaçao wegens situatie op eiland
Nederland stuurt vrijdag versneld duizenden extra vaccins tegen het coronavirus naar Curaçao wegens de alarmerende situatie op het eiland. Door een stijging van het aantal coronabesmettingen neemt de druk op de zorg daar enorm toe. Minister-president Eugene Rhuggenaath noemde de situatie woensdag "heel ernstig".

Het gaat om een levering van 30.000 vaccins, die behalve voor Curaçao ook bestemd is voor Aruba, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

10:50 - Amerikaanse studie: na vaccinatie ben je nauwelijks besmettelijk
Wie zich laat inenten tegen corona beschermt niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gevaccineerden niet alleen zelf veel minder vaak ziek worden, maar ook dat ze het virus nauwelijks nog kunnen overdragen.

De studie is gedaan door het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM. In een periode van ruim drie maanden werden in zes staten in de VS 3950 zorgmedewerkers gevolgd, die waren ingeënt met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze namen iedere dag bij zichzelf een neusswab af, die via een PCR-test werd onderzocht.

Het bleek dat mensen die beide prikken van hun vaccinatie hebben gehad na twee weken 90 procent minder kans hebben om het virus over te dragen. Als iemand één prik heeft gehad is de kans 80 procent lager. Kort na de vaccinatie is er nog wel een grotere kans op besmetting van anderen.

10:36 - Gemeente Brunssum trakteert inwoners op cadeaukaart
Brunssumnaren krijgen deze week een cadeaukaart ter waarde van vijfentwintig euro in de brievenbus. Deze cadeaukaart kan besteed worden bij lokale ondernemers in hun gemeente. Het gemeentebestuur wil op deze manier ondernemers een hart onder de riem steken.

De cadeaukaart kan echter nog niet meteen verzilverd worden. "Winkels, horeca en andere bedrijven zijn op dit moment niet, of alleen beperkt open. Daardoor kunnen niet alle aangesloten ondernemers van de Cadeaukaart profiteren", laat de gemeente weten. Zo snel duidelijk is wanneer de lockdownmaatregelen opgeheven worden, ontvangen inwoners een tweede brief met daarin uitleg over wanneer, waar en hoe de Cadeaukaart besteed kan worden.

10:00 uur - Truckrun Horst vindt digitaal plaats
Het jaarlijkse truckrun-evenement in Horst krijgt een digitale variant. Op zondag elf april publiceert de organisatie een truckrunmovie. Normaal gesproken rijden op deze dag mensen met een beperking door verschillende plaatsen in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray mee als bijrijder.

"De truckrunmovie duurt ongeveer een kwartier en bestaat uit interviews met een chauffeur, deelnemer en diens begeleider. Daarbij zijn er ook beelden te zien van voorgaande edities", laat voorzitter Henk Thielen weten.

00:53 uur - Johnson & Johnson: 15 miljoen doses vaccin onbruikbaar na ongeluk
De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft 15 miljoen doses van zijn coronavaccin moeten weggooien nadat was gebleken dat die onbruikbaar waren als gevolg van een ongeluk in het productieproces, meldt The New York Times. De productie van het in Leiden ontwikkelde coronavaccin is nu vertraagd omdat de Amerikaanse toezichthouder extra controles moet uitvoeren op de productielijn in de fabriek in Baltimore.

Johnson & Johnson heeft bevestigd dat er een partij vaccins niet bleek te voldoen aan de kwaliteitseisen. De farmaceut liet verder weten dat de partij nog niet was gebotteld toen de productiefout werd ontdekt. Medewerkers van de fabriek in Baltimore zouden per ongeluk ingrediënten van twee verschillende vaccins hebben gemengd.

De fabriek is van Emergent BioSolutions, het bedrijf dat de productie van het Johnson & Johnson-vaccin in de VS uitvoert. De producent werkt ook samen met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, die het zogenaamde Oxford-vaccin ontwikkelde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen