Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Wereldwijd zorgen om Indiase variant

Geplaatst opmaandag 10 mei 2021 - 6:33

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 10 mei:

19:24 uur - De Jonge: coronabubbel rond Songfestival werkt
De coronabubbel rond het Eurovisie Songfestival doet zijn werk. In de afgelopen dagen zijn voor de deur van Rotterdam Ahoy duizenden tests afgenomen waarvan slechts een enkeling positief was. Dat zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maandag na afloop van een werkbezoek aan het songfestival.

18:55 uur - WHO: Indiase variant leidt tot wereldwijde bezorgdheid
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert de Indiase coronamutatie als een wereldwijde zorg. Volgens coronagezant Maria Van Kerkhove lijkt het erop dat de variant, die in december voor het eerst in India werd vastgesteld, besmettelijker is dan het 'gewone' coronavirus. Daarom is reden tot wereldwijde bezorgdheid, aldus de WHO. Volgens Van Kerkhove is de variant inmiddels al wijdverspreid in andere landen.

18:38 uur - Huisartsen willen met Prullenbakvaccin.nl verspilling tegengaan
Huisartsen en instellingen die vaccins over hebben, kunnen dat doorgeven op prullenbakvaccin.nl, een website die vandaag live is gegaan. Mensen die graag gevaccineerd willen worden maar nog niet aan de beurt zijn, kunnen zo toch alvast geholpen worden. Ook hoeven huisartsen geen vaccins weg te gooien, stellen de initiatiefnemers. Het gaat overigens om zeer beperkte aantallen, van vaccins die overblijven als een flesje is aangebroken.

18:15 uur - Nog weinig aanmeldingen voor prik medische risicogroepen
Mensen met bepaalde medische risico's kunnen sinds vorige week een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus, maar daar maken ze nog niet veel gebruik van. Van de 525.000 mensen die sinds donderdag zijn uitgenodigd, hebben ongeveer 180.000 een afspraak gemaakt. Het lage aantal zou met de meivakantie te maken kunnen hebben, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten na een bericht van de NOS.

15:56 uur - Ziekenhuisbaas Kuipers: bocht is gemaakt, maar ruimte is beperkt
De coronasituatie in de ziekenhuizen 'gaat de goede kant uit', zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "We hebben duidelijk de bocht gemaakt en zien de curve afbuigen", aldus de bestuurder van het Erasmus MC, die namens de hele acute zorgsector spreekt. De ruimte voor versoepelingen is wel nog altijd 'beperkt', voegt Kuipers eraan toe. Hij denkt dat het wel mogelijk zal zijn om volgende week een volgende stap te zetten, zoals het kabinet wil doen als de gunstige ontwikkelingen doorzetten.

In de afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten met 12 procent. De totale bezetting van ziekenhuisbedden door mensen met Covid-19, die altijd wat achterligt op de instroom, is in een week tijd met 6 procent gedaald. "Dit is een goed teken", stelt Kuipers tevreden vast. Hij vindt het een goede zaak dat het kabinet nog tot volgende week afwacht met een definitief besluit over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. "Je houdt dan een slag om de arm voor het geval dat de daling toch niet doorzet."

15:29 uur - 5910 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt flink
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 5910 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 5 april. Ook het gemiddelde duikt omlaag. Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat zich in de weekeinden minder mensen laten testen op het coronavirus.

In de afgelopen zeven dagen zijn 49.357 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat komt neer op gemiddeld 7051 per dag. Dat is het laagste cijfer sinds 2 mei, maar toen was er sprake van een storing. In de week tot aan zondag werden gemiddeld meer dan 7500 coronabesmettingen per dag vastgesteld.

15:02 uur - Kabinet besluit volgende week over versoepelingen per 19 mei
Het kabinet beslist naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week of versoepelingen vanaf woensdag 19 mei kunnen doorgaan. Dat zeggen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Het gaat om de tweede fase zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen.

Aanstaande dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden dan voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren. Dinsdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge die op een persconferentie bekend. Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic's.

14:56 uur - Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald, met 10 patiënten. Op dit moment liggen er 757 patiënten met corona op de ic's, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's afneemt.

Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten blijft nu al wel voor de derde dag op rij onder de 2500. Ook vergeleken met vorige week maandag en de drie maandagen ervoor is het totale aantal opnames gedaald.

13:48 uur - Grapperhaus: de piek in ziekenhuisopnames lijkt achter de rug
De cijfers van het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen "lijken toch wel een goede kant op te gaan", maar of dat betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn is nog niet te zeggen. Dat zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Het besluit wordt dinsdag pas definitief, aldus de bewindsman.

De volgende stap in de versoepeling van de coronamaatregelen wil het kabinet pas zetten als dat volgens het Outbreak Management Team verantwoord is. Volgens het meest recente OMT-advies van afgelopen dinsdag zou gekeken moeten worden of het aantal nieuwe opnames van Covid-19-patiënten op zowel de intensive cares als andere afdelingen met ten minste 20 procent is gedaald.

12:01 uur - RIVM krijgt nieuwe directeur coronavaccinaties
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een nieuwe programmadirecteur aangesteld die binnenkort de leiding krijgt over de coronavaccinaties. Marcel van Raaij, die van het ministerie van Volksgezondheid komt, neemt het op 15 juni over van Jaap van Delden, meldt het instituut.

Het vertrek van Van Delden heeft volgens het RIVM niets te maken met het geruchtmakende interview dat hij eind april gaf in AD. Daarin zei Van Delden onder meer dat het vaccin van AstraZeneca binnenkort niet meer nodig zal zijn. Vooral vanuit huisartsen kwam daar veel kritiek op.

11:56 uur - Alle Duitsers krijgen toegang tot Janssen-vaccin
Alle volwassen Duitsers krijgen toegang tot het coronavaccin van het Leidse Janssen. Dat betekent dat ook jongvolwassenen straks niet hoeven te wachten tot hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Zij kunnen zich op vrijwillige basis laten inenten na overleg met een arts over de mogelijke risico's.

Duitsland wil het vaccin wel hoofdzakelijk blijven toedienen aan mensen boven de 60 jaar. Dat heeft te maken met potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

10:59 uur - Coronamaatregelen blijven gelden, eisen Viruswaarheid afgewezen
Het kabinet hoeft de coronamaatregelen niet in te trekken. Actiegroep Viruswaarheid had dat in een kort geding geëist, maar de rechtbank in Den Haag heeft die eis afgewezen.

Volgens de rechter zijn de maatregelen wettelijk goed geregeld, er is "sprake van een voldoende wettelijke basis". Viruswaarheid zei dat er feitelijk sprake is van een noodtoestand zonder dat het kabinet een noodtoestand heeft uitgeroepen, en dat zou in strijd met internationaal recht zijn. Ook daar ging de rechtbank niet in mee.

10:45 uur - 'Indiase coronavariant gaat in België rond'
De meer besmettelijke Indiase variant van het coronavirus heeft in België niet alleen een leven geëist in een verpleegtehuis, maar grijpt ook elders in het land om zich heen. De mutant is waarschijnlijk wijder verspreid dan gedacht, zegt de Belgische viroloog Johan Neyts.

De nieuwe variant, die hevig huishoudt in India, is besmettelijker én mogelijk minder gevoelig voor de coronavaccins die in omloop zijn. De mutant dook de afgelopen dagen op in een verpleegtehuis in Borsbeek bij Antwerpen, terwijl alle bewoners daar al waren ingeënt. Een van de bewoners bezweek.

8:08 uur - RIVM doet onderzoek naar langetermijneffectiviteit coronavaccins
Het RIVM begint maandag met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel ervan is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt.

Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend.

8:05 uur - BioNTech gaat coronavaccins maken in Singapore
Farmaceut BioNTech, een van de producenten van een coronavaccin, wil ook in Singapore de vaccins gaan fabriceren. Daarvoor moet een productiefaciliteit komen die naar verwachting in 2023 in gebruik wordt genomen. Er moeten jaarlijks honderden miljoenen doses geproduceerd gaan worden, maar ook capaciteit komen om snel te kunnen inspelen op mogelijke virusuitbraken in de regio, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

7:41 uur - Longfonds: veel mensen nog niet volledig aan het werk na corona
Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.

De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. "De impact van corona op het dagelijks leven van deze groep mensen is enorm", stelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. "Long Covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte."

6:01 uur - 'Nederlandse vakantieparken moeten bedacht zijn op annuleringen'
Veel Nederlanders hebben voor deze zomer een vakantie in eigen land geboekt maar zouden liever naar het buitenland willen. Daarom moeten vakantieparken en hotels in Nederland rekening houden met annuleringen als andere landen de grenzen weer opengooien, stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

De economen van de bank verwachten echter dat dergelijke 'schaduwvakanties' niet direct tot problemen hoeven te leiden. Veel vakantieparken hebben bijvoorbeeld de annuleringsvoorwaarden al aangescherpt de laatste tijd. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer om de reis te annuleren.

5:42 uur - Middelen om leerachterstand door corona aan te pakken
Scholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten. Dat meldt het AD, die de minister sprak.

Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht vooruit te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Voor de aanpak is minimaal 700 euro per leerling beschikbaar. Scholen met veel leerlingen met achterstanden ontvangen extra financiering, hoeveel meer wordt volgende maand duidelijk.

5:40 uur - Coronasteun voor vaste lasten ook opengesteld voor grote bedrijven
Coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers, wordt maandag voor het eerst ook opengesteld voor grote bedrijven. Tot nu toe konden alleen kleinere mkb-bedrijven gebruik maken van deze steun.

Het gaat bij grote bedrijven om ondernemingen met meer dan 250 voltijdswerknemers of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. Het maximale subsidiebedrag voor hen is 600.000 euro. Dat zou dan een tegemoetkoming zijn voor het eerste kwartaal van dit jaar. Voor grote bedrijven in de detailhandel kan hier een opslag van maximaal 300.000 euro bovenop komen.

5:15 uur - Rechter oordeelt over voortbestaan coronamaatregelen
De rechter in Den Haag beslist maandag of de geldende coronamaatregelen van tafel moeten of niet. Actiegroep Viruswaarheid heeft dat vorige week geëist in een kort geding tegen de Staat. Volgens Viruswaarheid zijn de regels in strijd met grondrechten van burgers en internationale verdragen. Heel Nederland wordt door de maatregelen "in een detentieregime gehouden" betoogde Viruswaarheid tijdens de rechtszaak.

5:12 uur - Veiligheidsberaad vergadert digitaal
Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

5:00 uur - Bedrijfsartsen worstelen met aanpak coronaklachten werknemers
Bedrijfsartsen hebben grote moeite om werknemers met langdurige klachten na corona (Long Covid) goed te adviseren. Door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over deze nieuwe ziekte weten bedrijfsartsen soms niet goed hoe ze gezondheidsklachten moeten interpreteren en welke behandeling kan helpen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) tegen onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Uit een peiling van de NVAB, die is ingevuld door ruim vierhonderd bedrijfsartsen, blijkt 80 procent van hen behoefte te hebben aan kennis en onderbouwing hoe om te gaan met werknemers met Long Covid.

Ook zijn er werkgevers die Long Covid als ziektebeeld niet erkennen of die geen begrip hebben voor het lange ziek zijn. Bijna een kwart van de bedrijfsartsen ervaart druk van de werkgever om werknemers met Long Covid eerder het werk te laten hervatten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen