Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Welke maatregelen gelden tijdens de feestdagen?

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 7:28

Het aantal besmettingen en coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Maar in de strijd tegen het coronavirus zijn nog steeds strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu nog in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 17 november:

  • Aantal coronabesmetting in Limburg weer afgenomen
  • Ziekenhuizen zien aantal coronapatiënten toenemen
  • Weer een persconferentie over coronaregels

18:40 - GGD-arts: 'Nu versoepelen leidt tot derde golf'
Een versoepeling van de coronamaatregelen zou onverstandig zijn. Dat zegt Volker Hackert van de GGD Zuid Limburg dinsdag in L1mburg Centraal. "Het aantal besmettingen daalt weliswaar, maar dit gaat niet snel genoeg. Als we nu weer gaan versoepelen, schieten de cijfers binnen de kortste keren weer omhoog."

Video: L1

18:03 - Peiling: bereidheid tot vaccinatie tegen corona neemt af
Terwijl twee coronavaccins volgens onderzoeksresultaten goed werken, ziet onderzoeksbureau I&O de bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus afnemen. Van de 1.140 mensen die meededen aan een peiling in opdracht van de NOS, antwoordde slechts 60 procent bevestigend op de vraag of zij zich willen laten vaccineren als een vaccin beschikbaar komt.

Van de respondenten die vaccinatie wel zien zitten, zei de helft zich "zeker wel" te laten inenten. De andere helft houdt het op "waarschijnlijk wel".

17:04 - Coronavirus bezorgt Inspectie SZW veel extra werk
Het aantal meldingen van misstanden op het werk bij de Inspectie SZW is door het coronavirus in de eerste negen maanden van 2020 bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

De Inspectie telde tot en met 8 november 12.599 meldingen. Daarvan hielden er 5874 direct of indirect verband met het coronavirus. Werknemers meldden onder meer dat op het werk onvoldoende afstand werd gehouden, dat zieke collega's toch aan het werk waren of dat thuiswerken niet werd toegestaan terwijl dat wel kon.

16:59 - Quarantainedagboek
Ik log toch nog maar een keer opnieuw in, staat er echt 'positief'? Normaal gesproken is positief een mooi woord, maar in het geval van corona is het foute boel. L1-medewerker Roos Verborg had corona en hield voor deze website een dagboek bij. Hoe verloopt zo'n quarantaine? Lees hier hier.

16:00 - Limburgse cijfers
De afgelopen zeven dagen zijn 2.134 Limburgers positief getest op het coronavirus. Voor de vierde week op rij neemt het aantal coronabesmettingen af in onze provincie.

Vorige week werden nog 2.409 nieuwe gevallen geveld. De weken daarvoor waren dat respectievelijk 2.632 en 2.988 besmettingen, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee lijkt het coronavirus zich in onze provincie steeds minder snel te verspreiden.

De verschillen tussen Noord- en Zuid-Limburg zijn net als de voorgaande weken groot. In Noord-Limburgse gemeenten sloeg het virus aanzienlijk harder om zich heen dan in het zuiden. Weert is met 317,32 besmettingen per 100.000 inwoners relatief gezien het zwaarst getroffen. Leudal (267,44), Horst aan de Maas (266,30), Venlo (246,57), Roermond (243,76) en Mook en Middelaar (229,39) volgen op ruime afstand. Lees hier het hele artikel.

14:50 - Weekcijfers
Het aantal positieve coronatests is afgelopen week verder afgenomen, maar lang niet zo sterk als de week daarvoor. In totaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.706 nieuwe besmettingen, 14 procent minder dan een week eerder. Toen rapporteerde het instituut 43.621 nieuwe gevallen, 32 procent minder dan de week daarvoor.

Het RIVM heeft afgelopen week 479 meldingen gekregen van aan corona gerelateerde sterfgevallen. In de vorige weekrapportage werden dat er 565. Deze meldingen lopen soms wat achter.

Volgens de laatste cijfers zijn vorige week 1496 mensen die besmet waren met het virus opgenomen op verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive cares werden 224 patiënten opgenomen. Vorige week lag het aantal opnames iets hoger: 1520 op verpleegafdelingen en 275 op de ic's.

14:30 - Ziekenhuizen zien aantal coronapatiënten weer iets toenemen
Ziekenhuizen hebben het afgelopen etmaal iets meer coronapatiënten binnengekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2146 coronapatiënten. Dat zijn er zestien meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Maandag nam het aantal opnames ook al iets toe na een geleidelijke daling in de dagen daarvoor. Toch maakte Ernst Kuipers, voorzitter van het LCPS, zich nog geen zorgen. Als de huidige daling doorzet, zullen ziekenhuizen rond de kerstdagen ongeveer negenhonderd coronapatiënten behandelen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1570 coronapatiënten, dertien meer dan maandag. De intensivecareafdelingen tellen nu 576 Covid-patiënten, drie meer dan een dag eerder. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal negentien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie vier ic-patiënten.

14:20 - Aantal landelijke positieve coronatests daalt voor vierde dag op rij
Het aantal geregistreerde positieve coronatests is voor de vierde dag op rij afgenomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4320 meldingen van nieuwe gevallen gekregen van de GGD'en in het land. Maandag rapporteerde het instituut nog 4867 besmettingen.

Dat is een gecorrigeerd aantal; in eerste instantie stond de teller op 4873. Zondag meldde het RIVM dat 5449 mensen een positief testresultaat hadden gekregen, zaterdag 5935.

Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen is wel toegenomen: tussen maandag- en dinsdagochtend kwamen hier 88 meldingen over binnen. De twee dagen ervoor waren het er 45. Niet al deze mensen zijn in de 24 uur ervoor overleden. Deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven.

Van alle gemeenten telde Amsterdam de meeste nieuwe besmettingen: 228.

13:00 - 'Achter aansluiten voor vaccin bij negeren coronamaatregelen'
Mensen die coronamaatregelen negeren moeten achter aansluiten voor een vaccin. Ook het hebben van een gezond gewicht zou voorrang moeten geven tot een vaccin, zo stelt Tilburg University op basis van onderzoek onder 1461 Nederlanders.

De Tilburgse sociologen legden aan een representatieve groep onder de bevolking twee fictieve personen voor, die verschillen in leeftijd, gewicht (BMI), (voormalig) beroep en het opvolgen van de coronamaatregelen. De deelnemers konden aangeven wie van de fictieve personen voorrang verdient voor het verkrijgen van een vaccin.

"Weinig verrassend is de bevinding dat het overtreden van de coronamaatregelen, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan naar een risicogebied, wordt afgestraft: bijna twee derde vindt dat mensen die zich niet aan de maatregelen houden achteraan moeten sluiten voor een vaccin", aldus de universiteit. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt dat een gezond BMI meer recht geeft op een vaccin. Volgens de onderzoekers zijn leeftijd en cruciale beroepen factoren van ondergeschikt belang. "Verplegers of onderwijzers worden niet sneller een vaccin gegund dan een administratief medewerker of een werkloze."

09:00 - 'Meer duidelijkheid nodig over mondkapjesplicht in ov'
Er moet meer duidelijkheid komen over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de handhaving ervan. Reizigers met bijvoorbeeld longproblemen die geen mondkapje kunnen dragen, krijgen nu soms toch een boete, signaleert OV ombudsman Bram Hansma.

Mensen die vanwege gezondheidsproblemen geen mondkapje kunnen dragen, krijgen nu tegenstrijdige signalen, aldus de OV ombudsman. Op de site van de rijksoverheid staat dat ze conducteurs, chauffeurs en buitengewoon opsporingsambtenaren (boas) simpelweg kunnen melden waarom ze geen mondkapje dragen. "In de praktijk blijkt dat deze mensen soms toch een boete krijgen. De ov-bedrijven zeggen namelijk dat een mondkapje voor iedereen verplicht is en dat op die regel geen uitzonderingen worden gemaakt. Terecht pleiten vervoerders voor duidelijkheid", meent Hansma.

mondkapje stapel mondkapjes
Wegwerpmondkapjes
Foto: iStock

7:20 - Opnieuw persconferentie
Grote nieuwe coronamaatregelen worden er niet verwacht, maar premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond weer een coronapersconferentie. Mogelijk dat de bewindslieden wel een voorschot nemen op de feestdagen in december.

Overigens zei Rutte eerder daar nog niets inhoudelijk over te kunnen zeggen, behalve over hoe de besluitvorming daarover zal gaan. Rutte gaf eerder ook aan niets te zien in een alcoholverbod tijdens de jaarwisseling, naast een vuurwerkverbod. Een ziekenhuis had dat geopperd, omdat elk jaar ook een paar honderd mensen bij de spoedeisende hulp belanden vanwege een alcoholvergiftiging.

Wel is duidelijk dat theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken donderdag weer open mogen. De extra maatregelen die eerder voor twee weken werden ingesteld, lopen woensdagavond om 23.59 uur af.

De persconferentie begint naar verwachting rond 19:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen