Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Weer minder dan 600 coronabesmettingen

Geplaatst opzondag 27 juni 2021 - 15:51

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van zondag 27 juni:

18:03 - Horeca tevreden over eerste weekend, maar ziet verbeterpunten
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is over het algemeen tevreden over het eerste weekeinde waarin de meeste zaken zonder coronabeperkingen weer open mochten. Dat zegt directeur Dirk Beljaarts van de branchevereniging. Wel zijn er ook verbeterpuntjes voor de horecaman. Zo waren er vrijdag problemen met het testen, waardoor sommige nachtclubs niet op volle capaciteit open konden.

"Daar hadden ze natuurlijk wel op gerekend qua inzet van personeel", aldus Beljaarts, die het vooral voor deze groep ondernemers zuur vindt. "Dit zijn de zaken die het langst dicht moesten blijven, dus je had gehoopt dat het bij de heropening soepel verliep."

Een ander punt bij het testen is dat bedrijven per dag moeten kiezen of ze open gaan zonder testen en dus extra afstand in acht nemen of mét testen waarbij die extra eisen vervallen. Dat levert problemen op voor bedrijven die een deel van de avond restaurant zijn, maar daarna bijvoorbeeld langzaam overgaan in een cafésetting en dansen mogelijk maken. "Dat kan nu niet, terwijl het zeker mogelijk zou moeten zijn om even een uurtje dicht te gaan en schoon te maken en dan volgens het andere regime open te kunnen gaan." Beljaarts pleit ervoor dat deze regel snel wordt aangepast.

Voor cafés is de zondag een belangrijke dag met de wedstrijd van het Nederlands elftal. "In veel steden mogen we gewoon grote schermen hebben en er is ook veel animo voor." De KHN-voorman hoopt dan ook op een mooi resultaat voor Oranje. "Dan kunnen we volgende week weer zo'n mooie avond tegemoet."

15:33 uur - Afgelopen etmaal 522 nieuwe coronabesmettingen, 1 coronadode
Voor de tweede dag op rij zijn minder dan 600 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zaterdagochtend en zondagochtend 522 meldingen van nieuwe coronagevallen. Een dag eerder waren dat er 563.

Het aantal positieve tests ligt ruim onder het weekgemiddelde van 625 besmettingen. Het laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Vorige week zondag meldde het RIVM 716 positieve tests, de zondag ervoor 1043 en nog een zondag eerder 1596.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 1. Een dag eerder werden er voor het eerst sinds september geen nieuwe coronadoden gemeld bij het RIVM. Dat betekent niet met zekerheid dat er die dag ook daadwerkelijk geen enkel persoon is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Wanneer een patiënt aan corona sterft, duurt het soms een tijdje voordat dit is verwerkt en geregistreerd.

In de afgelopen zeven dagen zijn 4377 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.

14:47 uur - AstraZeneca test aangepaste versie coronavaccin
Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca is begonnen met een test voor een aangepaste versie van zijn coronavaccin. In totaal moeten 2250 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen aan die test meedoen. Het gaat zowel om mensen die eerder al gevaccineerd zijn als mensen die nog niet eerder een vaccin kregen.

Het nieuwe vaccin is aangepast op basis van de Beta-variant van het coronavirus, die als eerste opdook in Zuid-Afrika. Dat had een iets andere versie van het zogenoemde spike-eiwit dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Veel andere varianten hebben volgens AstraZeneca vergelijkbare mutaties.

In de test krijgen mensen die al twee doses van het eerste coronavaccin van AstraZeneca of vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna ontvingen een nieuwe injectie. Dat gebeurt minimaal drie maanden na de tweede dosis. Mensen die nog niet gevaccineerd zijn, krijgen twee doses van het nieuwe vaccin met tussenpozen van vier of twaalf weken.

De eerste resultaten van de test worden later dit jaar verwacht. Daarna is AstraZeneca van plan om het vaccin als een extra boost goedgekeurd te krijgen.

13:22 uur - Prijzen vliegvakanties weer gedaald door onzekerheid over reizen
De prijzen van vliegvakanties zijn afgelopen week flink gedaald omdat veel Nederlanders nog afwachtend zijn met boeken. Reiswebsite Zoover meldt dat de prijzen met zo'n 13 procent daalden. De reisbranche heeft veel ruimte in hotels ingekocht met de verwachting dat Nederlanders zitten te springen om vakantie. De onduidelijkheid over vakantieregels en de onzekerheid over het verloop van de coronapandemie maakt mensen echter voorzichtig waardoor de boekingen achterblijven.

De daling is des te opmerkelijker omdat doorgaans de prijzen stijgen vlak voor de zomervakantie. Zelfs vorig jaar was dat het geval, ondanks dat er toen nauwelijks mensen op vakantie gingen. De reisbranche had daar dit jaar weer op gerekend, aldus Zoover, dat 10 miljoen prijzen van pakketreizen over de afgelopen drie jaar analyseerde.

Ook was de verwachting van de reisbranche dat mensen dit jaar meer uit zouden willen geven omdat ze vorig jaar geld hadden gespaard.

De laatste weken wordt vooral gezocht naar autovakanties naar landen als Frankrijk en Italië. Terwijl vorig jaar Nederland het populairste land was voor de vakantie, is dat nu weer Frankrijk. Bijna een derde van de zoekopdrachten bij Zoover betreft dat land, terwijl dat vorige maand nog minimaal was.

11:39 uur - Nederlanders mogen zonder test of vaccinatiebewijs naar Duitsland
Nederlanders die naar Duitsland gaan, hoeven zich niet meer aan te melden en ze hoeven geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer te tonen om het land in te mogen. Vanaf zondag geldt Nederland niet meer als risicogebied voor Duitsland, waardoor deze maatregelen zijn afgeschaft. In Duitsland zijn nog wel coronamaatregelen van kracht.

Friesland, Groningen en Zeeland werden eerder al op 'groen' gezet door de Duitse overheid. Die provincies zijn erg populair bij Duitse toeristen. Nu Nederland niet meer als risicogebied geldt, mogen Duitsers ook weer ons land binnen, zonder dat ze bij thuiskomst een negatieve coronatest moeten hebben of in quarantaine moeten. Duitsland gold al langere tijd niet meer als risicogebied voor Nederland.

Voor zondag waren de regels redelijk streng en moest er van tevoren een test worden afgenomen, met negatief resultaat, een vaccinatiebewijs zijn of een bewijs van genezing na een recente corona-infectie. Dat moest worden aangegeven via een digitale aanmelding. Als dat niet gebeurd was, was er een verplichte quarantaine van vijf dagen met een test op de vijfde dag of tien dagen, zonder test.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen