Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Weer minder coronagevallen dan gemiddeld

Geplaatst opdonderdag 28 januari 2021 - 7:08

In dit liveblog lees je het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de rellen rondom de avondklok.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van donderdag 28 januari:

20:35 uur - Duitse koorliederen verspreiden meer druppels
Zingen in een koor kan gevaarlijk zijn in coronatijden, en blijkbaar vooral als je in het Duits zingt. Volgens een Japanse studie is het veel veiliger om in het Japans te zingen dan in bijvoorbeeld enkele Europese talen.

Door de 'zachtere' medeklinkers van de Japanse taal komen druppels uit de mond lang niet zo ver als bij de harde Duitse medeklinkers. Als je besmet bent met corona, kun je met die druppels iemand anders besmetten.

Van zingen was al vastgesteld dat daarbij ongeveer drie keer meer deeltjes in de lucht komen dan bij normaal praten. Uit zeker drie Japanse studies blijkt dat bepaalde talen aanzienlijk meer deeltjes uitstoten.

20:10 - elf corona-claims van ziekenhuispatiënten
Elf mensen hebben een financiële claim ingediend tegen hun ziekenhuis in verband met corona.

Dat meldt zorgnieuwswebsite Skipr. Het zijn vooral patiënten van wie een behandeling of operatie is uitgesteld, omdat mensen met corona voorrang kregen. Ook zijn er twee klachten van mensen die niet tevreden zijn over de behandeling.

De patiënten (of hun nabestaanden) zeggen dat ze gezondheids- en financiële schade hebben opgelopen en stellen de ziekenhuizen aansprakelijk.

De claims zijn de afgelopen maanden aangemeld bij de twee verzekeringsbedrijven van de ziekenhuizen, Centramed en MediRisk. Bij MediRisk zijn tot nu toe vijf claims binnengekomen. Centramed kreeg er tot nu toe zes, waarvan er drie zijn afgewezen.

19:45 uur - Gestolen GGD-info mogelijk al gebruikt
Gegevens van burgers die werden gestolen bij de GGD, zijn mogelijk vorig jaar al gebruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk kan ongeveer veertig eerdere meldingen terugkoppelen aan het maandag onthulde datalek bij de GGD, schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

Een voorlichter van de helpdesk legt uit dat het bijvoorbeeld gaat om mensen die door de GGD gebeld werden vanwege bron- en contactonderzoek en een dag later een verdacht telefoontje kregen van een ander nummer. Volgens het FD zijn de bekende meldingen vermoedelijk "het topje van de ijsberg". Kwaadwillenden kunnen de gegevens immers ook hebben misbruikt bij bijvoorbeeld identiteitsfraude en vormen van phishing. Dan is de link met het GGD-lek niet meer te achterhalen, aldus de krant.

Donderdag onthulde RTL Nieuws dat de GGD al maanden eerder door eigen medewerkers was gewaarschuwd voor kwetsbaarheden rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek is door leidinggevenden telkens weggewuifd.

17:55 uur - Minister wil nieuw advies over periode tussen vaccinaties
Het ministerie van Volksgezondheid wil "op de kortst mogelijke termijn" advies van de Gezondheidsraad over het aantal weken dat tussen de eerste en de tweede inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech moet zitten. Dat meldt persbureau ANP.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de formulering van de bijsluiter aangescherpt. In de bijgewerkte versie wordt nu expliciet aangeraden de tweede dosis na drie weken toe te dienen.

Nederland heeft onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot maximaal zes weken. Tot er een nieuw advies van de Gezondheidsraad ligt, houdt het ministerie vast aan die strategie, laat een woordvoerder donderdag weten.

17:27 uur - Nederland heeft bijna 12 miljoen doses besteld bij AstraZeneca
De farmaceut AstraZeneca lag vorig jaar ruim op kop in de race om als eerste een coronavaccin op de markt te brengen. Voor het kabinet was dat aanleiding om alvast een grote bestelling te doen. Nederland zou in de loop van dit jaar 11,7 miljoen doses van het middel AZD1222 krijgen, waarvan 4,5 miljoen al voor eind maart. Van dat optimisme is nu weinig over: AstraZeneca is afgetroefd door twee rivalen, kan waarschijnlijk minder leveren dan verwacht en tot overmaat van ramp is niet duidelijk of het middel wel genoeg werkt bij ouderen, terwijl dat nou juist de meest kwetsbare groep is.

De Europese toezichthouders voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, oordeelt vrijdag of AZD1222 voldoet aan alle voorwaarden. Daarna is het aan de Europese Commissie om te beslissen of het middel op de markt mag komen.

15:54 uur - Aantal gevaccineerde Nederlanders stijgt tot ruim 200.000
Iets meer dan 200.000 Nederlanders zijn inmiddels ingeënt tegen het coronavirus. De teller op het coronadashboard steeg donderdag naar 203.450 toegediende vaccins. Dat zijn er ruim 18.000 meer dan een dag eerder.

Het dashboard maakt niet duidelijk hoeveel mensen inmiddels twee keer gevaccineerd zijn en voorlopig dus beschermd zijn tegen het coronavirus. Die herhaalprikken begonnen woensdag. De meeste vaccins (140.205) zijn toegediend door de GGD'en. Dat is een toename van 11.894 ten opzichte van woensdag. Ziekenhuizen hebben inmiddels 46.416 prikken gezet, 6200 meer dan tot woensdag.

15:38 uur - Ziekenhuizen zien aantal coronapatiënten verder teruglopen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur opnieuw iets afgenomen, voor de derde dag op rij. In totaal zijn nu 2239 patiënten met Covid-19 opgenomen, 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit is het laagste aantal in ruim een maand.

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 644 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, 5 minder dan dinsdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 53 af tot 1595. In Duitsland ligt nog één Nederlandse coronapatiënt op de intensive care. Het waren er een dag eerder nog twee.

15:21 uur - Weer minder meldingen van coronagevallen dan gemiddeld
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4740 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets minder dan op woensdag, terwijl op donderdagen normaal gesproken juist aanzienlijk meer meldingen binnenkomen dan op andere dagen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 33.695 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op 4814 per etmaal. Dat gemiddelde daalt al geruime tijd.

14:58 uur - Europese Commissie wil uitvoer vaccins vooraf toetsen
Fabrikanten van coronavaccins in de Europese Unie moeten voortaan toestemming vragen om vaccins te exporteren naar landen buiten de EU, als het aan de Europese Commissie ligt. De commissie werkt volgens EU-bronnen aan een plan om dat in het vervolg te verplichten.

Een vaccinmaker zou de autoriteiten van het EU-land waar het bedrijf is gevestigd moeten melden wat het wil uitvoeren en waarnaartoe. Die geeft dan toestemming of weigert. Ook de commissie wil meekijken. De commissie is volgens de ingewijden vooralsnog niet van plan om de uitvoer stil te leggen.abrikanten van coronavaccins in de Europese Unie moeten voortaan toestemming vragen om vaccins te exporteren naar landen buiten de EU, als het aan de Europese Commissie ligt. De commissie werkt volgens EU-bronnen aan een plan om dat in het vervolg te verplichten.

14:36 uur - Ambulancepersoneel verrast politieagenten

14:18 uur - Duitsland wil grenzen dicht voor landen met veel coronamutaties
Duitsland gaat de grenzen dichtgooien voor personen uit landen waar veel coronamutaties zijn, zoals Groot-Brittannië, Portugal, Brazilië en Zuid-Afrika. De regering in Berlijn wil niet op Europese maatregelen wachten, meldden Duitse media donderdag.

Het is de bedoeling dat het inreisverbod uit gebieden met een hoog risico nog deze week wordt geregeld. Verantwoordelijk minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken wilde dat aanvankelijk Europees regelen, maar komt daar nu op terug. Steeds meer staten sluiten al hun grenzen. Ook in Duitsland is de vrees voor de besmettelijkere coronamutaties groot. Verder verwacht de Duitse regering op korte termijn geen Europese oplossing, luidt het in Berlijn.

14:07 uur - Duits vaccincomité: vaccin AstraZeneca niet voor 65-plussers
Het coronavaccin van AstraZeneca moet alleen worden toegediend aan mensen onder de 65. Met dat advies komt het vaccinatiecomité STIKO van het Duitse Robert Koch Instituut, de tegenhanger van het Nederlandse RIVM. Er zou te weinig informatie zijn om goed te beoordelen hoe effectief het middel precies is bij ouderen.

Het vaccin van AstraZeneca wordt al gebruikt in het Verenigd Koninkrijk, maar wordt nog beoordeeld door de toezichthouder van de EU. Dat Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) brengt daar waarschijnlijk vrijdag een advies over uit. Daarna moet de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, nog definitieve goedkeuring verlenen.

13:11 uur - Privacylek coronasystemen was al maanden bekend, GGD deed niets
De GGD is al maanden op de hoogte van de vele privacyproblemen rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek van medewerkers is door leidinggevenden telkens weggewuifd. Dat meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws voerde de afgelopen dagen gesprekken met tientallen mensen die voor de GGD werkzaam zijn met het inplannen van testafspraken en het bron- en contactonderzoek.

13:04 uur - België inspecteert fabriek in middelpunt vaccinruzie AstraZeneca
Belgische inspecteurs hebben de coronavaccinfabriek onderzocht die in het middelpunt staat van de ruzie tussen de Europese Commissie en fabrikant AstraZeneca. Die laatste beweert veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken met de Europese Unie doordat de productie in de fabriek in Seneffe hapert.

Ook Nederlandse onderzoekers namen woensdag deel aan de inspectie bij Novasep, dat het vaccin voor AstraZeneca maakt. De inspecteurs verwachten binnen "enkele dagen" verslag uit te brengen.

12:15 uur - Duitse weekcijfers coronavirus op laagste niveau in maanden
Duitsland boekt vooruitgang in de strijd tegen het coronavirus. Voor het eerst sinds eind oktober zijn in een week tijd minder dan 100 besmettingen op elke 100.000 inwoners vastgestelde.

Dat weekcijfer piekte in Duitsland op 22 december, toen het op 197,6 stond. Het staat nu op 98, meldt het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Nederland telde in de afgelopen week 199,9 positieve tests op elke 100.000 mensen. De laatste keer dat dit weekcijfer onder de 200 was uitgekomen, was begin december. Nederland bereikte het hoogtepunt ook op 22 december. In een week tijd werd het coronavirus toen vastgesteld bij 472 op elke 100.000 Nederlanders.

12:00 uur - Onderzoek naar coronavaccin bij nierpatiënten
Maastricht UMC+ onderzoekt de werking van coronavaccins bij nierpatiënten.

Die zijn door hun aandoening extra kwetsbaar voor het coronavirus, stelt Maastricht UMC+, maar of de beschikbare vaccins geschikt zijn voor mensen met nierfalen is niet duidelijk. Lees hier meer.

11:50 uur - België inspecteert fabriek in middelpunt vaccinruzie AstraZeneca
Belgische inspecteurs hebben de coronavaccinfabriek onderzocht die in het middelpunt staat van de ruzie tussen de Europese Commissie en fabrikant AstraZeneca. Die laatste beweert veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken met de Europese Unie doordat de productie in de fabriek in Seneffe hapert.

De Belgische regering gaf opdracht voor de inspectie op verzoek van de commissie, laat de eerste weten. De inspecteurs moeten vaststellen of de door AstraZeneca aangekondigde vertraging "inderdaad te wijten is aan een productieprobleem op de Belgische site".

Ook Nederlandse onderzoekers namen woensdag deel aan de inspectie bij Novasep, dat het vaccin voor AstraZeneca maakt. De inspecteurs verwachten binnen "enkele dagen" verslag uit te brengen.

10:45 uur - Minder aanhoudingen op 'rustige woensdagavond' dan dagen ervoor
Woensdagavond zijn flink minder mensen aangehouden vanwege rellen dan de dagen ervoor. De politie meldt dat 51 mensen zijn opgepakt in verband met dreigende rellen of het oproepen daartoe. De meeste mensen worden verdacht van opruiing. Dinsdagavond werden 131 mensen opgepakt en maandag waren dat er 184.

In Den Bosch, Bemmel en Leiden werden jongeren op straat opgepakt. Een 19-jarige inwoner van Den Bosch werd gearresteerd omdat hij een steen naar een politieauto gooide. In Bemmel werd een jongen opgepakt vanwege het vernielen van een boa-auto. Twee jongeren van 15 en een van 16 jaar oud in Leiden werden opgepakt met tien nitraten en wasbenzine bij zich.

In Amsterdam liep een politieauto schade op doordat er een nitraat onder was gelegd. Op het moment dat het vuurwerk ontplofte, zat er niemand in de auto. Daarvoor werd nog niemand opgepakt.

Politiechef Willem Woelders zegt dat er in een aantal steden, zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Groningen, nog groepen jongeren na 21.00 uur op straat waren. Zij werden aangesproken door agenten of buurtouders en gingen daarna naar huis. De aanpak om van tevoren al in te grijpen in samenwerking met gemeenten, werkt volgens Woelders.

09:45 uur - Pfizer/BioNTech: Ons vaccin werkt tegen nieuwe varianten
Pfizer en BioNTech zeggen dat hun vaccin ook werkt tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten. "Kleine verschillen" die zijn waargenomen tijdens onderzoek hebben waarschijnlijk niet tot gevolg dat het vaccin veel minder effectief is, melden de bedrijven in een gezamenlijke verklaring.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech wordt sinds vorige maand gebruikt in de EU. Daar bestaat grote bezorgdheid over de nieuwe coronavarianten, die worden gezien als besmettelijker. Pfizer en BioNTech zeggen dat uit het onderzoek naar voren komt dat geen nieuw vaccin nodig is om nieuwe varianten van het virus te bestrijden.

De bedrijven benadrukken dat ze in gaten blijven houden hoe effectief het coronavaccin in de praktijk is. Ze zeggen in actie te zullen komen als dat nodig is.

09:15 uur - 'Coronacrisis kost Nederland in twee jaar tijd 189.000 banen'
Door de coronacrisis verdwijnen er in Nederland in een periode van twee jaar waarschijnlijk zo'n 189.000 banen. Volgens berekeningen van uitkeringsinstantie UWV is vooral bij uitzendbureaus, in de horeca en in de industrie een grote afname van de werkgelegenheid te verwachten.

Uitgaande van de laatste ramingen het Centraal Planbureau (CPB) in november denkt het UWV dat het aantal banen in Nederland dit jaar uitkomt op bijna 10,6 miljoen. Daarmee zou de werkgelegenheid terugzakken tot het niveau van 2018.

Door de steunmaatregelen van de overheid bleef de impact van de crisis op de arbeidsmarkt afgelopen jaar nog beperkt. Toch nam het aantal banen in 2020 met 86.000 af. En deze ontwikkeling zet zich dit jaar verder door, met nog eens een verlies van 103.000 arbeidsplaatsen.

Er verdwijnen vooral banen in sectoren die direct getroffen worden door de coronamaatregelen of waar met veel flexibele contracten wordt gewerkt. De grootste afname is te verwachten bij uitzendbureaus, waar het UWV rekent op 76.000 minder arbeidsplaatsen. In de horeca gaan volgens de cijfers 59.000 banen verloren en in de industrie 39.000.

Maar er zijn ook sectoren waar meer werk zal ontstaan. In de zorg komen er waarschijnlijk 65.000 banen bij, in het openbaar bestuur 22.000 en in de sector informatie en communicatie 21.000.

De deskundigen van het UWV merken op dat het effect van de coronacrisis op de arbeidsmarkt al eerder goed zichtbaar is bij het aantal gewerkte uren. In getroffen sectoren worden nu al beduidend minder uren gewerkt. In 2020 nam het aantal gewerkte uren met bijna 4 procent flink af. Dit jaar volgt waarschijnlijk wel weer een toename, maar die is met een plus van bijna 2 procent toch beperkt.

Vooral in de sectoren horeca, bij uitzendbureaus en in de sector cultuur, sport en recreatie ging het aantal gewerkte uren vorig jaar hard omlaag.

08:15 uur - Nederlanders willen ook na coronacrisis meer thuiswerken
Nederlanders willen ook na de coronacrisis meer blijven thuiswerken. Het Centraal Planbureau (CPB) meldt op basis van eigen onderzoek dat werkenden verwachten gemiddeld acht uur per week thuis te werken als de kantoren weer opengaan. Als ze het aantal uren zelf zouden mogen kiezen, zou het gemiddeld om negen uur per week gaan.

Volgens het CPB werd er voor de coronacrisis gemiddeld 3,9 uur per week thuisgewerkt. Als werknemers een deel van de tijd kunnen thuiswerken, dan werken ze productiever, volgens het CPB. Daarom zou het volgens het planbureau ook voor werkgevers een goede oplossing kunnen zijn. Er moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, zoals een goede werkplek.

In bepaalde sectoren ligt de verwachting om meer thuis te kunnen werken een stuk hoger dan in andere vakgebieden. Mensen met een baan bij de overheid of binnen de financiële dienstverlening denken vaker thuis te kunnen werken, maar voor bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs is dit een stuk lastiger.

Tijdens de twee lockdowns werd een stuk meer thuisgewerkt dan daarvoor en in de zomermaanden. Zeker vanaf december nam het aantal thuiswerkers weer flink toe. De regering deed regelmatig oproepen om thuis te werken indien mogelijk om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het CPB vroeg een panel van bijna 3000 mensen naar hun verwachtingen en ervaringen.

08:00 uur - Ziekteverzuim zorgsector fors omhoog in coronajaar 2020
Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in coronajaar 2020 sterk gestegen, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Het verzuim lag ruim 11 procent hoger dan in 2019. Gemeten over het hele jaar waren dagelijks gemiddeld 63.000 medewerkers in de zorgsector niet inzetbaar.

Gemeten over de hele zorgsector kwam het verzuimpercentage in 2020 uit op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in het jaar ervoor. Dat is het hoogste percentage sinds 2004. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.

Onderzocht zijn ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). In totaal werken er circa 930.000 mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.

Het onderzoek werd gedaan bij ongeveer vierhonderd zorginstellingen.

07:00 uur - 'Crisis mag van jeugd geen verloren generatie maken'
De overheid moet snel de problemen aanpakken waar jongeren in de coronacrisis tegenaan lopen. De tijd van praten is voorbij, vindt Jongeren Denktank Coronacrisis. Met die boodschap overhandigt het samenwerkingsverband van jongerenorganisaties donderdag het adviesrapport 'En nu.. daden!' aan premier Mark Rutte.

De coronacrisis treft de jeugd onevenredig hard, stelt de denktank waar ook de Sociaal-Economische Raad (SER) bij betrokken is. Jongeren dreigen bijvoorbeeld te vereenzamen, ze lopen studievertraging op of slagen er niet in om een baan te vinden. Ook moeten ze belangrijke beslissingen zoals trouwen, gezinsvorming en de aankoop van een huis uitstellen. Daarnaast zijn veel jongeren bang dat een goede aanpak van klimaatproblemen langer op zich laat wachten, nu alle aandacht uitgaat naar de problemen op de korte termijn.

06:50 uur - AstraZeneca gaat 90 miljoen doses vaccin in Japan produceren
De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca gaat in Japan 90 miljoen doses van het coronavaccin produceren dat het ontwikkelde met de Universiteit van Oxford. Dat heeft het bedrijf toegezegd aan het Japanse ministerie van Volksgezondheid, meldt een regeringswoordvoerder.

Hoofdkabinetssecretaris Katsunobu Kato vertelde verslaggevers dat de regering er veel belang aan hecht dat er coronavaccins in Japan worden geproduceerd. AstraZeneca werkt samen met de Japanse farmaceut Daiichi Sankyo en andere Japanse partners om het land 120 miljoen doses te leveren.

Onlangs kwam AstraZeneca nog hard in aanvaring met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen omdat het bedrijf had aangekondigd minder vaccins aan Europese landen te kunnen leveren. In een interview met de Franse krant Le Figaro verzekerde de topman van het farmaciebedrijf dat het de vaccins niet elders tegen winst had verkocht. Inmiddels zouden de Europese Commissie en AstraZeneca weer op betere voet samenwerken.

06:45 uur - Venlo staat klaar voor gedupeerde ondernemers avondklokrellen
De gemeente Venlo gaat als het nodig is ondernemers helpen, die schade hebben opgelopen door de avondklokrellen.

"De gemeente laat geen ondernemer failliet gaan als gevolg van de rellen van afgelopen zondag", zegt burgemeester Antoin Scholten woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Lees hier meer.

06:30 uur - Kamer vraagt in debat om verdere uitbreiding steunpakket
Opnieuw debatteert de Tweede Kamer met de betrokken bewindspersonen over de uitbreiding van het steunpakket. Nu de lockdown nog langer duurt, heeft het kabinet opnieuw diep in de buidel getast. Maar de Kamer wil nog meer. Partijen vragen het kabinet regelingen te verruimen voor kleinere ondernemers, zelfstandigen en een groep starters die toch buiten de boot valt.

Zo bleek al dat veel partijen het voorstel van de VVD steunen om starters die eind 2019 zijn begonnen ook te compenseren. De startersregeling waar het kabinet na maanden aandringen mee kwam, wordt vermoedelijk uitgebreid.

Het kabinet kondigde een week geleden een verruiming van de bestaande steunpakketten aan ter waarde van zo'n 7,6 miljard euro. De regeling voor vaste lasten wordt flink uitgebreid, de loonkostensubsidie gaat iets omhoog en ook de voorraadvergoeding voor winkeliers wordt verhoogd en verlengd. Daarnaast komt er een garantiefonds voor evenementen en wordt de steun voor amateursport en studenten verlengd.

Toch willen vrijwel alle partijen meer. Ook belangenorganisaties stonden de afgelopen dagen al in de rij om aanvullende steun te vragen in de coronacrisis. De Kamer zal zich onder meer richten op het coronaverlof voor jonge ouders, iets dat het kabinet maar niet geregeld krijgt. De organisaties die zo'n regeling zouden moeten uitvoeren, kunnen dat niet aan, zeker niet met de bestaande coronasteun en de vele aanvragen voor reguliere uitkeringen, zoals de WW. Maar veel partijen nemen met die verklaring geen genoegen. Vooral de linkse partijen zullen erop aandringen een regeling op te tuigen voor werkende ouders wier kinderen thuiszitten.

06:15 uur - Politie verricht aanhoudingen om opruiing
In diverse steden heeft de politie woensdag verdachten aangehouden die via sociale media zouden hebben opgeroepen tot geweld. Een 38-jarige man uit Weert wordt ervan verdacht dat hij via sociale media berichten heeft verspreid waarin hij heeft opgeroepen geweld te gebruiken tegen de overheid en tegen overheidsmedewerkers. Hij is woensdagavond aangehouden.

Lees ook: Man (38) voor opruiing aangehouden in Weert

Een minderjarige jongen uit Zuidhorn (Groningen) is aangehouden omdat hij in een chatgroep opriep benzine mee te nemen naar de stad Groningen en winkels te plunderen, aldus de politie die de chatgroep op het spoor kwam na een tip. De chatgroep, met 425 leden, is uit de lucht gehaald.

In Drachten werden een jongeman van 19 en een minderjarige opgepakt die volgens de politie opriepen om in Drachten te gaan rellen. Een jongen van 17 jaar uit Oosterhout is aangehouden omdat hij zou hebben opgeroepen tot geweld, meldt de politie. Ook in Harderwijk zijn twee personen aangehouden. Een voor opruiing, de ander had een mes bij zich. In Utrecht zijn eveneens twee mannen van 20 en 23 aangehouden. Die riepen op sociale media op tot rellen in de stad.

Een 19-jarige inwoner van Best heeft zichzelf bij de politie gemeld nadat zijn foto was verschenen op internet. Hij is volgens de politie betrokken bij rellen in Eindhoven. Zijn rol bij de ongeregeldheden wordt onderzocht. De politie roept mensen, die tijdens ongeregeldheden strafbare feiten hebben gepleegd, op zich te melden.

06:00 uur - Veel Limburgers twijfelen nog over het coronavaccin
Limburgers zijn van alle Nederlanders het minst stellig in hun houding tegenover het coronavaccin. Meer dan 35 procent van onze provinciegenoten twijfelt nog in meer of mindere mate, of hij of zij de spuit gaat halen.

Dat blijkt in ieder geval uit een onderzoek van KiesKompas en LocalFocus. Lees hier meer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen