Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Wateroverlast in Limburg

Geplaatst opdinsdag 13 juli 2021 - 19:25

Het KNMI heeft de weerwaarschuwing vanwege zware regenval in Zuid-Limburg opgeschaald naar code oranje. De waarschuwing geldt tot en met donderdagavond.

Eerder gold nog code geel voor heel Limburg.

Heuvelland en Parkstad
Dinsdagavond kregen vooral delen van het Heuvelland en de regio Parkstad het flink voor de kiezen. Het water drijft op sommige plaatsen door de straten, kelders staan blank, putdeksels komen omhoog en de A79 staat onder water en is afgesloten.

22:15 uur - Water stroomt woningen Maastricht binnen
Ook Maastricht heeft last van de heftige regenval. 'Ons huis staat blank', schrijft een Maastrichtse op Twitter bij de video die ze heeft gepost.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ook in de Maastrichtse wijk Wolder is de overlast groot. Auto's staan tot aan hun banden onder water.

wateroverlast water regen noodweer wolder maastricht (13 jul 2021)
Foto: Paula van den Hove

21:20 uur - Met de jetski over de A79
Het mag waarschijnlijk niet, of het moet een 'maasje' in de wet zijn, maar dinsdagavond werd warempel iemand gespot die van de wateroverlast op de afgesloten A79 gebruik maakte om een tochtje te maken met zijn jetski. Zuid-Limburg, je zal er maar wonen...

21:12 uur - Veiligheidsregio: meldkamer 112 overbelast
De centrale meldkamer van de hulpdiensten in Zuid-Limburg kan de meldingen van wateroverlast niet meer aan. De hulpdiensten wordt platgebeld via het noodnummer 112. Terwijl het noodnummer alleen bedoeld is voor situaties waarin er acuut (levens)gevaar is. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg kan wateroverlast doorgegeven worden aan het nummer 0900-0904.

19:12 uur - Weltervijver in Heerlen stroomt over
Een vijver die overstroomt door de regen: het kan tijdens de zware regenval in Zuid-Limburg. In Heerlen trad de Weltervijver in de wijk Welten buiten zijn oevers, twitterde NRC-journalist Joep Dohmen, zelf woonachtig in Heerlen.

19:00 uur - Water gutst door de straten van landelijk Ransdaal
In het landelijke Ransdaal gutste het water even voor 19:00 uur door de straten. Voormalige L1-verslaggever en -presentator Nils Rompen plaatste er een filmpje van op Twitter:

19:00 uur - In vijf gemeenten al 50 tot 70 millimeter regen
Tot zeven uur dinsdagavond viel er in vijf gemeenten in de regio Parkstad en het Heuvelland al 50 tot 70 millimeter neerslag. Het gaat om Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf.

18:40 uur - Dak ingestort van Kerkraads bedrijf
Van een bedrijf aan de Klarenanstelerweg in Kerkrade bezweek het dak onder de druk van het water. De ravage is groot.

Dak van bedrijf aan de Klarenanstelerweg in Kerkrade ingestort door wateroverlast (13 jul 2021)
Foto: Track'88

18:35 uur - Historische Oliemolen Heerlen anderhalve meter onder water
De zestiende eeuwse Oliemolen in Heerlen is door de hevige regenval van dinsdagavond anderhalve meter onder water komen te staan. De bewoners en iemand die in het gastenverblijf woonde, moesten door de brandweer uit het pand worden gehaald.

18:22 uur - A79 blank gezet door buien; snelweg afgesloten
De snelweg A79 tussen Heerlen en Maastricht kon na 18:00 uur ook het vele water door de hoosbuien niet meer verstouwen. De snelweg kwam blank te staan en werd afgesloten. Dat zorgde voor onwerkelijke beelden.

18:18 uur - Zondvloed gaat ook niet voorbij aan Welten
In de Heerlense wijk Welten was goed te zien dat de afvoerkanalen de vele regen niet aankon.

18:00 uur - Eygelshoven opnieuw getroffen door zware regenval
Vorige week werd het Kerkraadse stadsdeel Eygelshoven ook al getroffen door zware regenval. Vandaag is het opnieuw zo ver. Straten kwamen blank te staan door een hoosbui.

Video: Track'88

16:00 uur - Veiligheidsregio's waarschuwen voor hoge waterstanden rivieren, beken en plassen
Van dinsdag tot en met donderdag valt er (extreem) veel regen in met name het zuiden van de provincie. Alleen al op dinsdag kan er 80 tot 100 millimeter regen vallen in Zuid-Limburg. In Noord- en Midden-Limburg is dat minder. Woensdagavond wordt verwacht dat het Maaswaterpeil een piek bereikt. Mensen wordt geadviseerd de actuele waterstanden goed in de gaten te houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen