Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vrijdag besluit over aanscherpingen

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 9:22

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. De ziekenhuizen zitten zo vol dat het personeel onder grote druk staat. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Dit is het belangrijkste coronanieuws van woensdag 24 november.

  • Persconferentie van 3 december naar voren gehaald
  • Weer verplicht 1,5 meter afstand houden om coronavirus
  • Kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten

19:25 uur - RIVM heeft eerste ouderen uit 1937 uitgenodigd voor boosterprik
De eerste mensen met geboortejaar 1937 zijn uitgenodigd voor het krijgen van hun boosterprik. Een deel van de brieven voor deze groep veelal 84-jarigen is dinsdag en woensdag verzonden, meldt het RIVM. Alle mensen geboren in 1936 of eerder kregen de dagen daarvoor al een uitnodiging gestuurd.

Het is niet zo dat alle mensen uit 1937 nu al worden uitgenodigd. Het RIVM stuurt dagelijks naar ruim 50.000 mensen een brief, van oud naar jong. In totaal zou het gaan om 700.000 ouderen in de groep van 80 jaar en ouder die een uitnodiging moeten krijgen.

19:05 uur - Coronahelikopter vliegt vanaf donderdag weer
De speciaal voor corona ingerichte traumahelikopter Lifeliner 5 zal vanaf donderdag weer vliegen om coronapatiënten te verplaatsen. Dat meldt het Radboudumc. De helikopter vliegt vanuit Leeuwarden, in opdracht van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het medische team aan boord van de helikopter komt van het Radboudumc. Het toestel vervoert patiënten die op de intensive care liggen. De helikopter zal van maandag tot en met zaterdag vliegen. Hoe lang de Lifeliner 5 ditmaal wordt ingezet is nog niet duidelijk.

18:49 uur - Winkeliersvereniging INretail: paniek is slechte raadgever
Winkeliersvereniging INretail roept het demissionaire kabinet op bij de coronapersconferentie van vrijdag "intelligente besluiten aan te kondigen die echt helpen om besmettingsbronnen aan te pakken". "Paniek is wat dat betreft een heel slechte raadgever. Er is rust nodig voor verstandige beslissingen en het is belangrijk dat maatregelen steun krijgen van de hele samenleving. Het coronabeleid moet intelligent, effectief en werkbaar zijn voor iedereen", aldus een verklaring van INretail.

Volgens de brancheorganisatie maken winkels topprioriteit van veiligheid. "Met de coronamaatregelen die nu voor winkels gelden, blijft er draagvlak voor de manier waarop het kabinet de pandemie bestrijdt. Het kabinet moet aanstaande vrijdag daarom het bluswater richten op waar de brandt woedt en dat zijn niet de winkels."

18:10 uur - De Jonge: iedereen testen (1G-beleid) amper uitvoerbaar en duur
Als iedereen zich moet laten testen om binnen te komen bij bepaalde locaties, zoals in de horeca, is dat in de praktijk eigenlijk niet uitvoerbaar. Dit beleid - ook wel 1G genoemd - is ingrijpend, moeilijk te organiseren en ook erg kostbaar, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert daarmee op een verzoek van de Kamer om uit te zoeken hoe een 1G-beleid zou uitpakken. Onder meer de ChristenUnie wilde dat graag, als alternatief voor 2G waar hetkabinet op aankoerst.

17:21 uur - De Jonge: iedereen testen (1G-beleid) amper uitvoerbaar en duur
Als iedereen zich moet laten testen om binnen te komen bij bepaalde locaties, zoals in de horeca, is dat in de praktijk eigenlijk niet uitvoerbaar. Dit beleid - ook wel 1G genoemd - is ingrijpend, moeilijk te organiseren en ook erg kostbaar, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een verzoek van de Kamer om uit te zoeken hoe een 1G-beleid zou uitpakken. Onder meer de ChristenUnie wilde dat graag.

17:00 uur - 'Bang voor een hele zware lockdown'
Besmettingen nemen toe, scholen sluiten of toch het per geval bekijken? Ouders reageren.

15:50 uur - Burgemeester Maastricht pleit voor korte en harde lockdown
Een korte, harde lockdown en vervolgens 2G. Dat is wat betreft de burgemeester Annemarie Penn van Maastricht op dit moment de beste aanpak van de coronacrisis.

"Korte, harde klappen", antwoordt Penn, die tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Zuid is, op de vraag wat haar advies aan het demissionaire kabinet zou zijn. Lees hier meer.

15:21 uur - Nieuw dagrecord: 23.789 positieve coronatests
Een recordaantal Nederlanders is in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 23.789 meldingen van positieve tests.

Het oude record was vorige week donderdag gevestigd, met ongeveer 23.600 nieuwe gevallen in een dag tijd. Het is de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat is een record. Gemiddeld komt het neer op 22.417 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 55e dag op rij.

15:05 uur - Grote drukte bij telefoonlijn voor twijfelaars coronaprik
Meer dan vijfhonderd mensen hebben woensdag de Vaccinatie Twijfel Telefoon gebeld. Die speciale telefoonlijn voor mensen met twijfels over het nemen van een coronavaccinatie was voor het eerst geopend, van 08:30 tot 13:30 uur.

"De telefoon stond de hele ochtend roodgloeiend", vertelt initiatiefnemer Robin Peeters, internist in het Erasmus MC in Rotterdam. Sommige mensen hebben lang in de wachtrij gestaan. "Mensen bleken ook bereid om lang te wachten voor ze aan de beurt waren." De wachtrij is na 13:30 uur nog afgewerkt.

14:10 uur - Kabinet neemt vrijdag besluit over aanscherpen coronaregels
Het kabinet besluit aanstaande vrijdag of het overgaat tot het nemen van nieuwe coronamaatregelen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het Outbreak Management Team (OMT) woensdagavond bij elkaar komt en donderdag met een advies komt. Daarover praat het kabinet vrijdag. Die avond wordt dan ook een persconferentie van premier Mark Rutte en De Jonge verwacht.

13:40 uur - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen
Voor het eerst in bijna twee weken is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag iets afgenomen. Er liggen nu 2535 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 5 minder dan dinsdag, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met 22 tot 2030. Op de intensive cares liggen nu 505 mensen met corona, 17 meer dan een dag eerder. Eind mei lagen er voor het laatst meer dan 500 covidpatiënten op de ic's. In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 272 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden er 47 mensen opgenomen.

13:35 uur - RIVM heeft eerste ouderen uit 1937 uitgenodigd voor boosterprik
De eerste mensen met geboortejaar 1937 zijn uitgenodigd voor het krijgen van hun boosterprik. Een deel van de brieven voor deze groep veelal 84-jarigen is dinsdag en woensdag verzonden, meldt het RIVM. Alle mensen geboren in 1936 of eerder kregen de dagen daarvoor al een uitnodiging gestuurd.

Het is niet zo dat alle mensen uit 1937 nu al worden uitgenodigd. Het RIVM stuurt dagelijks naar ruim 50.000 mensen een brief, van oud naar jong. In totaal zou het gaan om 700.000 ouderen in de groep van 80 jaar en ouder die een uitnodiging moeten krijgen.

12:35 uur - ECDC: kerst kan coronahaard worden, dus snel maatregelen nodig
Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, winkelen en reizen, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.

12:27 uur - 'Schoolsluiting van twee weken ligt op tafel'
Een schoolsluiting van twee weken ligt op tafel. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. Het zou een noodgreep zijn om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde om de scholen open te houden omdat een nieuwe sluiting schade kan aanbrengen aan kinderen. Tijdens de twee weken dat de scholen dicht zijn, krijgen de leerlingen afstandsonderwijs.

10:18 uur - Vergadering OMT vooralsnog niet vervroegd
De volgende vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) blijft voorlopig voor vrijdag gepland staan. De bijeenkomst wordt vooralsnog niet vervroegd, laat een woordvoerder weten. Het team adviseert het kabinet over de coronamaatregelen.

Intensivist Diederik Gommers had opgeroepen om woensdag al te vergaderen. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, omdat volgens hem over tien dagen 'code zwart' dreigt te ontstaan.

10:17 uur Onderwijspersoneel wil voorrang bij boosterrprik
Onderwijspersoneel zou voorrang moeten krijgen bij het uitdelen van de boosterprik, vinden onder meer de PO-Raad, de VO-raad, universiteitenkoepel VSNU en de Algemene Onderwijsbond. Zij doen een "dringend beroep" hierover op de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid.

9:10 uur - Persconferentie van 3 december mogelijk vervroegd
De meeste bewindslieden die betrokken zijn bij het coronadossier komen woensdag weer bijeen. Mogelijk wordt daar besproken over extra maatregelen en of de voor 3 december geplande coronapersconferentie wordt vervroegd. Dat melden diverse Haagse bronnen aan het AD, die er 'sterk' rekening mee houden.

8:40 uur - Kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten
Het demissionaire kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten voor mensen met coronaklachten. Nu de GGDen het erg druk hebben en tegen de limieten van hun testcapaciteit aanlopen moeten zelftesten ervoor zorgen dat mensen sneller een test doen, en zo meer coronabesmettingen worden opgespoord.

Uiterlijk 3 december moet de inzet van de zelftesten een feit zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

7:24 uur - Coronabesmettingen Duitsland opnieuw naar recordniveau
Duitsland telt maar liefst 66.884 nieuwe coronabesmettingen, het hoogste tot nu sinds het begin van de pandemie. Binnen dezelfde 24 uur zijn ook 335 sterfgevallen geregistreerd.

Er waren afgelopen week gemiddeld 404,5 besmettingen op 100.000 inwoners, eveneens een nieuw record. Er belanden steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het gemiddelde van afgelopen week is 5,6 ziekenhuisopnames op de 100.000 inwoners.

3:30 uur - Weer verplicht 1,5 meter afstand houden om coronavirus
Het is weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Het kabinet heeft de maatregel die eind september verdween, opnieuw ingevoerd vanwege het nog altijd oplopende aantal coronabesmettingen.

De maatregel om 1,5 meter afstand te houden geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plaatsen als de bioscoop of het restaurant waar het coronatoegangsbewijs moet worden getoond, is afstand houden niet verplicht. Voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt de maatregel niet, net als voor sporten en andere hobby's waarbij afstand houden niet gaat. Bij contactberoepen als de kapper en bij autorijles geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden en een mondmasker worden gedragen.

3:00 uur - Uitbreiding regelingen op tafel tijdens debat over steunpakket
De Tweede Kamer bespreekt woensdag de steunmaatregelen die het kabinet weer in het leven heeft geroepen wegens de aangescherpte coronaregels. Een ruime meerderheid pleit inmiddels ook voor de terugkeer van de loonsteunregeling NOW als de maatregelen langer duren.

Het kabinet kondigde eerder aan in het derde kwartaal 1,3 miljard euro uit te trekken om bedrijven te ondersteunen na de recente coronamaatregelen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen