Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vorige week 660.000 mensen gevaccineerd

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 7:03

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 4 mei:

20:05 uur - Nederland herdenkt oorlogsdoden met twee minuten stilte
Met twee minuten stilte heeft Nederland dinsdagavond om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dat gebeurde onder meer tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, die dit keer vanwege de coronamaatregelen voor het tweede jaar op rij niet toegankelijk was voor een groot publiek.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn er traditiegetrouw bij. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de Dam vrijwel leeg was, mochten dit keer wel zo'n honderd genodigden de herdenking bijwonen. Onder hen zijn vertegenwoordigers van organisaties van diverse groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden.

18:48 uur - De Jonge: zorgen over versloffen gedrag na eerste versoepelingen
Zorgminister Hugo de Jonge waarschuwt dat "de eerste voorzichtige versoepelingen" ertoe leiden dat mensen het niet meer zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Daardoor duurt het volgens hem veel langer voordat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt. "We moeten eerst een daling zien en als we die willen bewerkstelligen zullen we ervoor moeten zorgen dat ons gedrag niet gaat versloffen", zei De Jonge dinsdag in Sittard, waar hij een bezoek bracht aan het Zuyderland-ziekenhuis.

De minister zei dat het nog "helemaal niet goed gaat. We raken wel over de piek in de ziekenhuizen heen, maar ze liggen nu nog hartstikke vol". Hij wees daarbij op de ruim 170.000 besmettelijke personen in Nederland. De kans dat je iemand tegen het lijf loopt die ziek is, is volgens De Jonge "fors aanwezig. Daarom moeten we voorzichtig zijn". Wat hij zag op Koningsdag en in de volle winkelstraten hoort daar niet bij. "Versoepelen is versloffen aan het worden en het risico daarvan is dat het langer duurt voordat we terug kunnen gaan naar het oude normaal."

Demissionair minister De Jonge bezocht het Zuyderland-ziekenhuis naar aanleiding van een open brief van het zorgpersoneel waarin ze opriepen haast te maken met vaccineren. Meer over het bezoek is hier te lezen.

17:45 uur - Vorige week 660.000 mensen gevaccineerd
Het vaccinatieprogramma krijgt weer meer tempo. Vorige week zijn 660.040 mensen gevaccineerd, aldus de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is meer dan in de weken ervoor. Het komt neer op ruim 92.000 prikken per dag. Alleen in de week van 5 tot en met 11 april kregen nog meer mensen een prik dan vorige week. Toen werden in zeven dagen tijd bijna 920.000 mensen gevaccineerd.

Bijna 570.000 mensen kregen vorige week een eerste prik. In totaal hebben nu ruim 4,4 miljoen een eerste vaccindosis toegediend gekregen. Verder kregen vorige week bijna 92.000 mensen een tweede inenting. In totaal hebben nu iets meer 1,2 miljoen mensen een herhaalprik gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.

Thuiswonende 55-plussers vormen de grootste groep gevaccineerden. In die groep hebben tot nu toe 2,4 miljoen mensen een eerste prik gekregen en van hen hebben bijna 800.000 ook al de herhaalprik gekregen.

17:14 uur - Corona: Limburg vijfde week op rij grootste brandhaard
Limburg is voor de vijfde week op rij de provincie met relatief de meeste coronabesmettingen.

Met 440,76 besmettingen per 100.000 inwoners verspreidde het virus zich in Limburg naar verhouding het snelst. De provincie Noord-Brabant volgt met 411,17 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers van de twee Limburgse GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees hier meer.

15:45 uur - 7830 nieuwe coronagevallen, boven het weekgemiddelde
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal uitgekomen op 7830, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7441 besmettingen per etmaal.

Vergeleken met maandag daalde het aantal geturfde positieve tests wel fors, met bijna 1400. Het cijfer van maandag viel echter veel hoger uit doordat in de voorgaande dagen minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 32. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 17 overlijdens geregistreerd.

15:35 uur - Minder coronatests uitgevoerd, percentage positieve test stijgt
Door de meivakantie hebben minder mensen zich laten testen op het coronavirus. Daardoor valt het aantal nieuwe gevallen iets lager uit. Maar dat geeft een vertekend beeld, want het percentage positieve tests stijgt.

Tussen vorige week maandag en zondag hebben 410.855 mensen een coronatest laten doen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Vooral jongeren lieten zich minder testen. Van al die tests was 11,7 procent positief, tegen 10,6 procent in de week ervoor. Uiteindelijk werden 52.087 besmettingen vastgesteld. Dat is 6 procent minder dan de week ervoor, toen 55.097 mensen positief testten.

14:50 uur - Lichte daling aantal opgenomen coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal mensen met Covid-19 dat ligt opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen is licht gedaald. Op dit moment verblijven 2613 coronapatiënten op de verpleegafdelingen en de intensive cares, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag. Maandag waren dat er nog 2642.

Maandag steeg het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, na twee dagen van daling. Vorige week nam het aantal iedere dag toe.

Op de ic's liggen nu 818 coronapatiënten. Er werden in totaal 47 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen. Dat zijn evenveel nieuwe opnames als maandag. Daar staat tegenover dat 54 mensen de ic's hebben verlaten, waardoor er 7 patiënten minder op de ic's liggen dan maandag.

14:11 uur - BioNTech-baas rekent op productie 3 miljard doses coronavaccin
Pfizer en BioNTech kunnen dit jaar bijna 3 miljard doses van hun coronavaccin produceren. Topman Ugur Sahin van het Duitse biotechbedrijf BioNTech heeft dat dinsdag gezegd. Eerder gingen de twee bedrijven nog uit van 2,5 miljard doses, maar sindsdien is de productie verder opgeschaald.

Sahin deed zijn uitspraken bij een digitaal evenement van de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens de directeur van het bedrijf uit Mainz verliep de uitbreiding "zonder al te veel technische problemen". Daardoor konden Pfizer en BioNTech ook blijven voldoen aan hun eerder afgesproken leveringsschema's. Door de grotere productie leveren de bedrijven vaccins voor de Verenigde Staten en de Europese Unie zelfs iets eerder dan was afgesproken.

14:07 uur - Ziekenhuizen nemen meer jongere coronapatiënten op
De gemiddelde leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuizen is gedaald in maart en april. Zowel op verpleegafdelingen als op intensive cares werden relatief minder ouderen opgenomen. Dat meldt Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE), die deze cijfers landelijk bijhoudt.

In maart en april was de gemiddelde patiënt met Covid-19 op een verpleegafdeling van een ziekenhuis ruim 63 jaar. In januari en februari was dit nog ruim 68 jaar. Op de intensive cares is een minder grote verschuiving te zien. De gemiddelde ic-patiënt met het virus was bijna 63 jaar in de eerste twee maanden van het jaar. In maart en april was dit gemiddeld tegen de 62 jaar.

14:04 uur - Meer teststraten uit voorzorg dicht vanwege harde wind
Een aantal coronateststraten van de GGD is dinsdag uit voorzorg gesloten vanwege de harde wind. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en heeft code geel afgegeven. Inmiddels zijn ook teststraten in de regio Utrecht gesloten. En de GGD Gelderland-Zuid heeft vaccinatielocatie Malden dinsdagmiddag gesloten. Iedereen die daar een afspraak had, wordt gebeld door medewerkers van de GGD om de afspraak te verzetten.

13:59 uur - Grand Prix van Monaco in Formule 1 staat 7500 toeschouwers toe
ij de Grote Prijs van Monaco in de Formule 1 op 23 mei zijn 7500 toeschouwers welkom. Dat heeft de regering van het prinsdom bepaald. De bezoekers dienen vooraf een negatieve coronatest te overleggen. "Het is belangrijk dat we de race houden met een beperkt aantal bezoekers alsook strenge hygiënevoorschriften", zei minister Pierre Dartout.

De race op het stratencircuit ging vorig jaar niet door vanwege de coronapandemie. Het jaar daarvoor was Lewis Hamilton (Mercedes) de snelste. Max Verstappen (Red Bull) eindigde als vierde.

13:40 uur - UEFA staat bij EK selecties van 26 spelers toe
Bondscoach Frank de Boer mag voor het komende EK een selectie van 26 spelers samenstellen. De UEFA heeft ingestemd met het verzoek vanuit meerdere landen om de vaste groep voor de titelstrijd met drie spelers uit te breiden. Normaal bestaat de selectie van een landenteam bij een eindtoernooi uit 23 man.

Voor elk EK-duel zullen echter per land maar 23 spelers op het wedstrijdformulier mogen staan. Daarmee blijft de UEFA binnen de bestaande reglementen.

De belangrijkste reden voor de UEFA om de EK-selecties uit te bereiden is de huidige coronacrisis. Met een grotere spelersgroep kunnen landen een eventuele uitbraak van het virus binnen de ploeg beter opvangen. Dat geldt tevens voor de eventuele maatregelen op quarantainegebied voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een positief getest persoon.

13:33 uur - Pfizer: coronavaccin levert 26 miljard dollar op
Farmaceut Pfizer denkt dit jaar 26 miljard dollar (21,7 miljard euro) te verdienen aan de verkoop van het coronavaccin dat het bedrijf samen met biotechbedrijf BioNTech op de markt heeft gezet. Daarmee is dat vaccin alleen al goed voor ruim een derde van de omzet die het Amerikaanse bedrijf dit jaar verwacht te behalen. Wel staan er hogere onderzoeks- en ontwikkelingskosten tegenover.

Voor dit jaar rekent Pfizer erop 1,6 miljard doses van het coronavaccin af te leveren. Daarnaast is het bedrijf al met landen aan het onderhandelen over deals voor na dit jaar. Zo zijn die al gesloten met Israël en Canada en lopen er gesprekken met andere landen.

13:32 uur - Golf van coronageweld in Duitsland
De Duitse autoriteiten hebben vorig jaar een golf van 'coronageweld' in Duitsland vastgesteld. Het ging om politiek gemotiveerde delicten tegen de politie, de Staat, gezondheidsinstanties en anderen. Daarbij raakten mensen gewond. De daders overtraden onder meer regels voor bijeenkomsten of deden aan opruiing. Zij uitten daarmee hun onvrede over de coronamaatregelen, melden Duitse media.

13:22 uur - RvS adviseert kabinet: geef geen valse hoop over versoepelingen
Het kabinet moet niet te hoge verwachtingen wekken over versoepelingen van de coronamaatregelen, want als versoepelingen toch niet kunnen doorgaan kan dat de "geloofwaardigheid en effectiviteit" van de coronaregels aantasten. Dat stelt de Raad van State (RvS) in haar advies over de tweede verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, waarin de coronamaatregelen zijn opgenomen.

Volgens de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet zorgt "een zo consistent en coherent mogelijk beleid" ervoor dat burgers en bedrijven de coronaregels blijven naleven. "De overheid moet hierover duidelijk communiceren", aldus de RvS. De raad wijst wel op het "spanningsveld" tussen het hoge aantal ziekenhuisopnames en de toenemende sociale en economische noodzaak van versoepelingen.

13:20 uur - Verdachte datalek GGD onder voorwaarden op vrije voeten
De rechtbank in Utrecht heeft de 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo dinsdag onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Z. wordt ervan verdacht dat hij persoonsgegevens stal uit het registratiesysteem van de GGD voor het testen op corona en deze te koop heeft aangeboden.

Z. verscheen dinsdag op een tussentijdse zitting in de zaak. Met hem staat de 23-jarige Amin L. uit Alblasserdam terecht. Hij kwam al eerder vrij. Beiden werkten vanuit huis voor een callcenter van de GGD en hadden daarom toegang tot het systeem. De twee verdachten kennen elkaar niet. Na hun aanhouding in januari, toen het datalek aan het licht was gekomen, zijn in het onderzoek nog vijf anderen aangehouden voor soortgelijke verdenkingen.

13:10 uur - Mensen uit nieuwe medische risicogroepen aan de beurt voor prik
Een nieuwe groep mensen met medische risico's komt in aanmerking voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen met bijvoorbeeld diabetes mellitus, mensen met een afweerstoornis en mensen met problemen aan luchtwegen, longen, hart of nieren. Deze mensen worden vanwege hun medische toestand elk jaar ook al uitgenodigd voor de griepprik.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen gaat. De uitnodigingen worden in de komende drie weken verstuurd, te beginnen op donderdag. De groep bestaat uit mensen die tussen 1961 en 2003 zijn geboren. Zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna. De mensen zijn geselecteerd door hun huisartsen en kunnen voor de prik terecht bij de GGD'en.

12:09 uur - 50 miljoen coronaprikken gezet in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk zijn meer dan 50 miljoen coronaprikken gezet sinds de vaccinatiecampagne begin december begon. De regering meldt dat ruim een kwart van de volwassen bevolking volledig ingeënt is.

Zo'n 34 miljoen mensen hebben hun eerste vaccinatie gehad, 15 miljoen hebben ook hun tweede dosis toegediend gekregen. Dit heeft volgens de regering al een "aanzienlijke impact" gehad op het Verenigd Koninkrijk, dat eerder zwaar werd getroffen door de pandemie. Het aantal positieve testen en sterfgevallen door Covid-19 is dit jaar exponentieel afgenomen.

11:58 uur - 'Nederland ging dit weekend weer flink de hort op'
Nederlanders gingen het afgelopen weekend weer meer op pad. Dat meldt parkeerapp Parkmobile op basis van de hoeveelheid parkeertransacties. Hoewel de coronamaatregelen nog steeds impact hebben op het parkeer- en reisgedrag van Nederlanders, lijken de eerste versoepelingen meteen effect te hebben, aldus Parkmobile.

Waar doordeweeks nog een gemiddelde landelijke daling van 0,1 procent aan parkeertransacties ten opzichte van de week ervoor te zien was, steeg dat aantal tijdens het weekend flink met 9,2 procent. Gemiddeld genomen steeg het aantal parkeertransacties in de hele week licht ten opzichte van een week eerder, namelijk met 1,9 procent.

11:00 uur - Dodenherdenking tijdens corona: 'Alleen, maar toch samen'
De jaarlijkse Dodenherdenking is ook dit jaar aangepast in verband met de coronamaatregelen. Op verschillende plekken in Limburg worden de oorlogsslachtoffers in kleine kring herdacht. "Alleen, maar toch samen."

Voorzitter Lex Spee van het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert legde dinsdagochtend om 8:00 uur een krans bij de Rumolduskapel. "Iedereen kan hier de hele dag bloemen komen leggen", zegt Spee. "Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen." Lees hier meer.

8:29 uur - Aantal teststraten uit voorzorg dicht vanwege harde wind
Een aantal coronateststraten van de GGD is dinsdag uit voorzorg gesloten vanwege de harde wind. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten en heeft code geel afgegeven. Het gaat om teststraten in Zuidland (GGD Rotterdam-Rijnmond), Beverwijk (GGD Kennemerland) en Vlissingen (GGD Zeeland).

6:42 uur - Weekcijfers RIVM: weer ruim 50.000 coronagevallen
Het coronavirus is nog niet echt op zijn retour in Nederland. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk weer meer dan 50.000 nieuwe gevallen vastgesteld, voor de vierde week op rij.

Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut iets meer dan 55.000 positieve tests, wat neerkomt op gemiddeld 7871 bevestigde besmettingen per dag. Dat cijfer was iets vertekend door een storing in de nacht van vorige week maandag op dinsdag.

6:35 uur - Minder bedrijfsopheffingen bij restaurants en cafetaria's
Restaurants en cafetaria's hebben in het eerste kwartaal zelf relatief minder vaak hun bedrijf beëindigd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal bedrijfsopheffingen van dit soort ondernemingen aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal stopten 100 restaurants waar meerdere mensen werkten. Het statistiekbureau telde hier een jaar eerder nog 140 bedrijfsopheffingen. Ook besloten 105 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen de deuren te sluiten. In het eerste kwartaal van 2020 gebeurde dit nog bij 135 ondernemingen.

6:21 uur - Groot deel terugkeerders uit buitenland gaat toch naar buiten
De meeste mensen die tien dagen in thuisquarantaine moesten na een buitenlandreis, gaan toch naar buiten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM en de vereniging voor GGD'en, schrijft zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Het vaakst deden zij dat om boodschappen te doen (68 procent) of een frisse neus te halen (57 procent). Toch is ook één op de drie betrokkenen gaan werken (31 procent), liet 18 procent de hond uit en was 36 procent om een andere reden buiten.

6:10 uur - CBS: coronasterfte in januari het hoogst sinds mei
Artsen stelden in januari bij 4400 mensen vast dat ze zeker of vermoedelijk zijn overleden aan Covid-19 en dat is het hoogste aantal sinds mei. Dat melden onderzoekers van het statistiekbureau CBS op basis van doodsoorzaakverklaringen.

Alleen vorig jaar april telden de statistici meer sterfgevallen die waren veroorzaakt door het coronavirus, namelijk zo'n 6400. In totaal zijn in Nederland van maart 2020 tot en met januari dit jaar bijna 24.500 mensen overleden aan Covid-19.

6:00 uur - OMT: wacht met Fieldlabs tot volgende versoepelingen
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om te wachten met nieuwe Fieldlab-evenementen tot de tweede stap in de versoepelingen kan worden gezet. Dat staat in de adviesbrief aan het ministerie van Volksgezondheid.

In het advies staat ook dat de strenge regels die nu al gelden voor de evenementen moeten blijven gelden. Zo moeten mensen een mondkapje op als ze zich verplaatsen tijdens een evenement, bijvoorbeeld naar een zitplek of het toilet. Daarnaast moeten alle bezoekers en medewerkers zich binnen 24 uur voor het einde van het evenement laten testen op het coronavirus. Vier uur voor aanvang zou dan nog een gezondheidscheck moeten volgen, om uit te sluiten dat iemand alsnog klachten heeft ontwikkeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen