Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: 'Volledige lockdown als cijfers niet afvlakken'

Geplaatst opzondag 25 oktober 2020 - 19:43

De coronacijfers lopen op en de ziekenhuizen krijgen het steeds drukker. In de strijd tegen het coronavirus zijn strengere maatregelen ingesteld, waardoor we nu in een gedeeltelijke lockdown zitten.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 25 oktober:

20:37 uur - Kabinet wacht nog met nieuwe coronamaatregelen
Het kabinet wil de besmettingscijfers van de komende paar dagen nog afwachten voor het een definitief besluit neemt over mogelijk nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Het aantal positieve testen ligt inmiddels rond de 10.000 per dag.

Mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown zijn volgens het kabinet pas in de loop van deze week te zien. Het kabinet maakt deze week een tussenbalans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown.

Het is nog onduidelijk hoe een verscherping van de huidige lockdown er uit zal zien. Eerder is wel duidelijk gemaakt dat geprobeerd zal worden de kinderopvang en scholen zo lang mogelijk open te houden.

Het is nog steeds niet zeker of er dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komt. De pers wordt vrijwel zeker op die dag wel bijgepraat door het kabinet over de laatste ontwikkelingen.

19:42 uur - 'Volledige lockdown als cijfers niet afvlakken'
Nederland gaat waarschijnlijk in een volledige lockdown als aankomende week een afvlakking van het aantal coronabesmettingen uitblijft. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Maar vooralsnog kan er uit de laatste viruscijfers hoop worden geput, klinkt het. Het aantal besmettingen neemt nog wel toe, maar niet langer exponentieel. Dat zou er volgens bronnen op kunnen wijzen dat er een afvlakking op handen is. "We staan nu echt op een kruispunt", zo duidt een ingewijde de situatie.

De uitspraken volgen na een nieuw Catshuisberaad zondag waarbij negen ministers aanwezig waren, evenals het RIVM.

17:01 uur - 410 nieuwe besmettingen in Limburg, cijfer mogelijk vertekend
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de provincie Limburg 410 positieve coronatesten geregistreerd. Dit dagcijfer kan mogelijk een vertekend beeld geven, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag.

Ook is er in het afgelopen etmaal één nieuwe ziekenhuisopname en één nieuw sterfgeval bekend geworden bij het RIVM.

15:53 uur - Opnieuw kerkdiensten met meer dan 30 bezoekers
Ook vandaag blijken er kerken in Nederland te zijn die meer mensen toelaten dan het dringend geadviseerde maximum van dertig in een binnenruimte. Zo woonden vanochtend in Leerdam in de Sealthiëlkerk zo'n 230 mensen de dienst bij.

Daarbij werden volgens een woordvoerder de maatregelen zoals het houden van anderhalve meter afstand wel in acht gehouden.

14:40 uur - RIVM meldt 10.211 nieuwe besmettingen, cijfer wel vertekend
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 10.211 positieve coronatesten geregistreerd. Dit dagcijfer geeft waarschijnlijk wel een vertekend beeld, omdat zaterdag een gedeelte van de cijfers ontbrak. Die data zijn alsnog toegevoegd aan de rapportage van zondag, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eerder uit. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen. Door ict-problemen bij de GGD'en waren de cijfers zaterdag incompleet. Het RIVM meldde toen 8669 positieve testuitslagen, een getal dat een dag later iets was bijgesteld tot 8664. In werkelijkheid waren het er dus meer.

12:25 uur - 'Pas medio 2021 wijdverbreid vaccin'
De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci verwacht dat uiterlijk begin december duidelijk wordt of een van de coronavaccins die nu getest worden veilig en effectief is. Hij denkt dat de internationale toepassing van het vaccin pas halverwege 2021 mogelijk is.

11:55 uur - Zes gevallen van corona bij PSV, aanvoerder Dumfries ook besmet
PSV begint de uitwedstrijd tegen Vitesse zonder Denzel Dumfries. De aanvoerder heeft positief getest op het coronavirus. Naast Dumfries ontbreken met middenvelder Pablo Rosario en aanvaller Cody Gakpo nog twee belangrijke basisspelers. Zij testten woensdag al positief op het virus en deden daardoor donderdag niet mee in de ontmoeting met Granada (1-2) in de Europa League. Rosario en Gakpo mogen ook nu nog niet meedoen. PSV heeft nu zes positieve spelers. Naast Dumfries, Rosario en Gakpo zijn dat Timo Baumgartl, Maxime Delanghe en Joel Piroe.

11:00 uur - Politie betrapt feestende jongeren in sauna op wielen in Hengelo
Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag in het Overijsselse Hengelo een groep jongeren betrapt die feestvierden in een sauna op wielen. "Wij zijn hier echt van geschrokken. Er worden met de dag steeds meer mensen ziek en toch worden er feesten gehouden met alle gevolgen van dien", schrijft de Hengelose politie op Facebook.

09:00 uur - Gedwongen sluiting maakt Limburgse horeca creatief
Ondernemend Nederland heeft het zwaar te verduren tijdens de coronapandemie, ondanks de diverse steunmaatregelen van het kabinet voor het bedrijfsleven. Om de verspreiding van het verraderlijke coronavirus zoveel mogelijk terug te dringen, heeft de horecabranche net als in het voorjaar de deuren voor gasten opnieuw moeten sluiten. Niettemin maakt de noodgedwongen knip op de deur veel creativiteit los in de Limburgse horecasector. Lees hier meer.

Video: L1

08:45 uur - In recordtempo komen er weer 100.000 coronagevallen bij
Het duurde bijna zeven maanden voordat de 100.000ste Nederlander positief testte op het coronavirus. Het duurde iets meer dan drie weken om dat te verdubbelen. Minder dan twee weken later wordt de volgende mijlpaal al bereikt. Op maandag of dinsdag wordt voor de 300.000e keer een coronabesmetting vastgesteld. De teller stond zaterdag op meer dan 280.000 positieve tests.

08:30 uur - Grote politiemacht maakt einde aan illegaal feest bij Hilversum
De politie heeft een einde gemaakt aan een groot illegaal feest, waar in de nacht van zaterdag op zondag zo'n driehonderd feestgangers waren. Dat meldt De Gooi- en Eemlander. Even na 02.00 uur (zomertijd) stoomde een grote politiemacht naar de bossen tussen Annas Hoeve, spoorlijn Hilversum-Baarn en de A27.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen