Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Versoepeling lockdown opgeschoven naar 28 april

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 8:56

In ons liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus, de lockdown en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 11 april:

21:45 uur - Opnieuw oproep grote steden om terrassen te openen
De vier grote steden doen opnieuw 'een dringend appel' op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zondag laten weten.

"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan." De vier steden zeggen dat een 'beheerste openstelling van de buitenruimten' juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen,omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Ook is het nodig voor 'de geloofwaardigheid van het coronabeleid'.

19:45 uur - Hogescholen gaan uit van verdere opening op 26 april
De Vereniging Hogescholen gaat er vooralsnog van uit dat hogescholen de deuren op 26 april weer verder kunnen openen voor studenten, laat een woordvoerder weten. Zondag werd na overleg van het kabinet en deskundigen in het Catshuis duidelijk dat de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen een week worden opgeschoven naar 28 april. De vereniging gaat ervan uit dat dit niet voor de onderwijsinstellingen geldt.

De heropening van de hogescholen stond gepland op 26 april. Die versoepeling werd apart aangekondigd, los van de mogelijke andere versoepelingen vanaf 21 april zoals het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok. De verwachting van de Vereniging Hogescholen is dat de opschorting van een week daarom niet de hogescholen en universiteiten raakt. In een deze week nog verstuurd document aan de Kamer, waarin rekening werd gehouden met een slechter epidemiologische beeld, werd 26 april ook nog als openingsdatum genoemd, zegt de woordvoerder. De vereniging heeft ook nog geen tegenbericht ontvangen.

19:20 uur - Studentenvakbond: Onacceptabel als hoger onderwijs niet opengaat
Het hoger onderwijs moet op 26 april gewoon open, zoals beloofd. De hogescholen en universiteiten langer dichthouden, is onacceptabel. Dat zegt voorzitter Lyle Muns van de studentenvakbond LSVb zondag in reactie op het kabinetsbesluit om aangekondigde versoepelingen uit te stellen.

Of het uitstel ook geldt voor het hoger onderwijs, is nog onduidelijk. Hierover verwacht de LSVb dat maandag meer bekend wordt. Maar de LSVb houdt het kabinet aan zijn belofte, zegt Muns. "De sneltesten staan klaar om verspreid te worden. Het is hoe sneller hoe beter, want het schooljaar loopt op zijn einde. Op een gegeven moment is het zomervakantie en dan heeft het geen zin meer."

19:00 uur - KHN: uitstel opening terrassen klap in gezicht horecaondernemers
Dat het kabinet heeft besloten het openen van de terrassen een week uit te stellen is "uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers", aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie.

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat "door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen".

KHN zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen. De organisatie zegt dat recent onderzoek dit aantoont. En dat er ook mogelijkheden zijn om met de KHN-horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen.

17:45 uur - Versoepeling lockdown opgeschoven naar 28 april
De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten. Eerder deze week lekte uit dat het kabinet hoopte de coronamaatregelen op 21 april te kunnen verruimen. "Dat is nog net te vroeg", aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepelt als de piek van de derde golf is geweest.

Dat is de uitkomst van overleg tussen een deel van het kabinet en deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM zondag in het Catshuis. Er werd uitgebreid gesproken over het openingsplan van het kabinet. Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok.

Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden. Dinsdag leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een persconferentie uit hoe het precies verdergaat met het openingsplan.

17:00 uur - AstraZeneca negeert klachten Brussel over leveringen coronavaccin
De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca heeft nog steeds niet gereageerd op klachten uit Brussel over problemen bij de leveringen van coronavaccins. Het concern had tot enkele dagen geleden de tijd om te reageren, maar miste de deadline.

De Europese Unie en AstraZeneca liggen al een tijd met elkaar in de clinch over te late en te weinig leveranties. AstraZeneca heeft zijn contractuele verplichtingen over productie en levering van 300 miljoen doses voor Europa geschonden en blijft deze schenden, liet de Europese Commissie het bedrijf midden maart weten. Brussel vroeg AstraZeneca de contractbreuken binnen twintig dagen na de brief te herstellen. De deadline verstreek twee dagen geleden zonder enige reactie van het bedrijf, meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

15:55 uur - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer
Voor het eerst in dagen stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

In de drie dagen daarvoor waren er juist 67 bedden voorcoronapatiënten vrijgekomen. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan precies een week geleden toen er in totaal 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Verpleegafdelingen behandelen nu 1729 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 25 meer dan op zaterdag. De drie dagen daarvoor was er juist sprake van een flinke afname van in totaal 78, terwijl begin deze week het aantal coronapatiënten op die afdelingen juist met bijna tweehonderd toenam.

Intensive cares behandelen nu 788 coronapatiënten, een meer dan op zaterdag toen er drie bijkwamen. Op vrijdag daalde het aantal ic-patiënten nog met veertien.

15:30 uur - 8288 nieuwe coronagevallen geregistreerd
Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 8288 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6964 ligt, blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag naar buiten bracht.

15:15 uur - Paar honderd coronademonstranten op Museumplein
In Amsterdam hebben zich zondagmiddag opnieuw een paar honderd mensen verzameld op het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Zowel het aantal mensen als de sfeer is vergelijkbaar met eerdere zondagse coronademonstraties op het plein. Er is muziek en mensen lopen met parapluutjes en spandoeken met leuzen erop. Het eerste uur verliep rustig.

De politie heeft zich wel anders opgesteld dan eerdere zondagen. Normaal gesproken staan agenten om het Museumplein, nu hebben ze zich op andere plekken in de stad verzameld. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de andere tactiek die de zogenoemde koffiedrinkers hebben aangekondigd. Mogelijk verzamelen zij zich op meerdere verschillende plekken in de hoofdstad.

14:13 uur - Zuyderland sluit operatiekamers: 'Het geeft veel onrust'
Het Zuyderland Ziekenhuis sluit maandag vier van de veertien overgebleven operatiekamers omdat het niet meer mogelijk is om de personele bezetting voor de intensive care rond te krijgen. Het personeel is nodig om drie tot vier extra IC-bedden te bemannen omdat er op dit moment nog maar twee leeg zijn in het ziekenhuis.

"Dat is heel spannend in deze tijd. Het geeft veel onrust", vertelt David Jongen, voorzitter Raad van Bestuur Zuyderland. Op dit moment liggen er 90 coronapatiënten in het Zuyderland ziekenhuis waarvan 30 op de intensive care. Lees hier meer.

14:00 uur - Fieldlab: merendeel hield zich bij eerste proeven aan maatregelen
Het overgrote merendeel van het publiek hield zich tijdens de eerste twee proefevenementen van Fieldlab aan de gestelde maatregelen. Zo heeft 98,4 procent zich aan de instructies gehouden. Ook het aantal risicovolle contactmomenten (binnen 1,5 meter en langer dan 15 minuten cumulatief) tussen mensen was relatief beperkt. Dat concludeert Fieldlab, een gezamenlijk initiatief van de evenementensector en de overheid, na de onderzoeken in het Beatrix Theater in Utrecht. Dat gebeurde tijdens een zakelijk congres op 15 februari en een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers.

Tijdens het congres en bij de voorstelling zaten zo'n vijfhonderd mensen in de zaal die van tevoren een negatief coronatestresultaat moesten laten zien. Het ging om zogenoemde type 1-evenementen die plaatsvinden in een binnenlocatie, waarbij het publiek zich rustig gedraagt en zich voornamelijk op één plek bevindt. In de weken erna is ook getest tijdens voetbalwedstrijden, concerten en festivals met meer publiek en meer bewegingsvrijheid. Die resultaten zijn nog niet bekendgemaakt.

13:31 uur - Testmaatwerk met Duitsland: 'In grensregio is geen grens'
Een aantal gemeenten in Limburg is in overleg met de Duitse grensgemeenten om de regels rondom de testverplichting minder streng te maken. Daarvoor pleit onder meer burgemeester Petra Dassen-Housen van Kerkrade. Ook de Veiligheidsregio is hierbij betrokken.

Nederlanders die de Duitse grens over willen, moeten een negatieve test kunnen overleggen. "In Duitsland en Dan Haag realiseren mensen zich niet goed genoeg dat er in de grensregio eigenlijk geen grens is", zegt ze. "Omdat de samenleving hier zo verweven is, zou er een uitzondering moeten worden gemaakt op de testverplichting." Dassen wijst daarbij op het dorpje Dinxperlo in de Achterhoek. Daar is wél een uitzondering gemaakt. "Dat zou Herzogenrath met Kerkrade kunnen doen en Vaals met Aken." Lees hier meer.

12:05 uur - Wielrenster Van Dijk mist Amstel Gold Race wegens corona
Wielrenster Ellen van Dijk komt in elk geval de komende week niet in actie. De renster van Trek-Segafredo heeft positief getest op het coronavirus."Tot nu toe alleen last van min of meer gebruikelijke griepverschijnselen", laat ze via Instagram weten. "Ik hoop dat ik snel weer op de fiets kan zitten."

Wel gaf Van Dijk aan in elk geval de Brabantse Pijl van woensdag en de Amstel Gold Race (zondag) te missen. Van Dijk won in maart voor de vierde keer de Healthy Ageing Tour.

11:35 uur - Politie maakt eind aan feest in Naaldwijk, 40 aanhoudingen
Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een schuur aan de Opstalweg in het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Alle aanwezige feestgangers, pakweg veertig mensen, zijn aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken, zegt een politiewoordvoerster. Een 25-jarige man uit 's Gravenzande raakte gewond toen hij 2,5 meter naar beneden viel bij een poging zich te verstoppen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

Agenten hoorden rond 00.30 uur tijdens een surveillance harde muziek in de schuur en vermoedden een illegaal feest. Ze riepen versterking in. Bij het zien van de agenten waarschuwde de 62-jarige bewoner de aanwezigen, die in een tuinhuis vluchtten en weigerden de deuren te openen.

Op last van de burgemeester werd het feest beëindigd. Agenten forceerden de deur. Daarop ontstond er een dreigende sfeer in de kleine ruimte. De feestvierders wilden niet luisteren en dreigden de politie te lijf te gaan met stoelen. Daarop werden ze een voor een uit het huisje gehaald en aangehouden. "Het gaat om mensen in de leeftijd van 19 tot en met 29 jaar, voornamelijk uit Naaldwijk en omgeving", aldus de politie.

10:51 uur - Politie maakt eind aan feest in Naaldwijk, 40 aanhoudingen
Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een schuur aan de Opstalweg in het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Alle aanwezige feestgangers, pakweg veertig mensen, zijn aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken, zegt een politiewoordvoerster.

Agenten hoorden rond 00.30 uur tijdens een surveillance geluid in de schuur. Ze forceerden de deur toen geweigerd werd die open te maken. De feestvierders wilden niet luisteren naar de aanwijzingen van de politie en negeerden de coronamaatregelen. Daarop werden ze aangehouden. "Het gaat om mensen in de leeftijd van 19 tot en met 29 jaar", aldus de politie.

10:05 uur - RKI: 15 procent Duitsers heeft eerste dosis coronavaccin gekregen
Zo'n 15 procent van de Duitsers heeft inmiddels een eerste dosis coronavaccin toegediend gekregen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Volgens het RKI hebben 12,7 miljoen mensen in elk geval de eerste dosis ontvangen. Zo'n 4,9 miljoen mensen (5,9 procent) hebben beide prikken al gehad.

Het tempo van het Duitse vaccinatieprogramma is flink opgeschroefd sinds huisartsen mee zijn gaan inenten tegen het coronavirus. Afgelopen donderdag konden er meer dan 0,7 miljoen mensen in één dag worden gevaccineerd. In de meeste deelstaten zijn de huisartsen woensdag begonnen met prikken. Door de hele Bondsrepubliek doen er ruim 35.000 praktijken mee aan de vaccinatiecampagne.

9:13 uur - Trump: coronavaccin zou 'Trumpcine' moeten heten
De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat er een coronavaccin naar hem vernoemd zou moeten zijn, heeft hij gezegd bij een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Trump herhaalde daar zijn onbewezen claims over fraude bij de presidentsverkiezingen in november, en haalde nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, aldus The Washington Post.

Trump, die sinds zijn vertrek uit het Witte Huis en zijn Twitter-verbod na de Capitoolbestorming grotendeels in de luwte blijft, viel in zijn toespraak onder meer de Amerikaanse topepidemioloog Anthony Fauci aan. Volgens een toehoorder zou Trump hebben gezegd dat Fauci alleen maar geprezen werd vanwege diens kritische houding tegenover de toenmalige president.

Trump ging met de eer strijken van het ontwikkelen van een coronavaccin ("iemand zei dat ze het het Trumpcine moeten noemen"), en prees het coronabeleid van zijn eigen regering, overigens zonder verwijzing naar de ruim half miljoen Amerikaanse coronadoden.

8:53 uur - Ziekenhuizen stellen noodgedwongen hart- en kankeroperaties uit
Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden.

Er liggen nu bijna achthonderd coronapatiënten op de ic, het hoogste aantal sinds de eerste golf. Daar komen de honderden reguliere ic-patiënten bij. Vrijdag besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg het totale aantal ic-bedden verder te willen opschalen, van 1450 naar 1550 bedden.

Dat gaat ten koste van de andere zorg. Tot nu toe stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor problemen die geen acuut gezondheidsgevaar vormen voor de patiënt, zoals knie- en heupoperaties. Diederik Gommers, ic-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care: "Maar van operaties die je eigenlijk niet langer dan zes weken kunt uitstellen, zoals openhartoperaties of sommige kankerbehandelingen, hadden we gezegd: die willen we niet afschalen", zegt hij tegen de krant. "We zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken."

8:30 uur - Opheffen avondklok en openen terrassen op tafel in Catshuis
Een deel van het kabinet komt zondag in het Catshuis bijeen om met onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel te praten over de corona-aanpak. Volgens ingewijden liggen er versoepelingen op tafel, maar vanuit het Outbreak Management Team (OMT) klinken zorgen dat die te vroeg komen omdat de druk op de zorg toeneemt.

Deze week kwam naar buiten dat het kabinet per 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen, als de cijfers het toelaten. Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar college kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelden eerder of die versoepeling de eindstreep haalt. Zij wezen er ook op dat winkels nu al op afspraak

7:44 uur - Huisartsen zien angst bij 60-plussers voor vaccin AstraZeneca
Huisartsen zien dat veel mensen van zestig jaar of ouder afzien van het nemen van een coronavaccin van AstraZeneca. Omdat het vaccin niet is goedgekeurd voor mensen onder de zestig, zijn ze bang dat het bij hen ook bijwerkingen kan opleveren. Huisartsen vertelden dat zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Op een priklocatie van huisartsen in Zwolle vertelde huisarts Marco Blanker dat slechts 58 procent van de 60-plussers is komen opdagen voor een AstraZeneca-prik. Huisarts Bart Meijman, met een praktijk in Amsterdam Nieuw-West, sprak zelfs van een opkomst van slechts 40 procent in die doelgroep.

De Gezondheidsraad besloot afgelopen donderdag enkel 60-plussers nog dit vaccin te geven, nadat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA had geconcludeerd dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedklachten. Op dat moment was in Nederland één vrouw overleden door de bijwerking, een embolie. Daarnaast waren nog zeven meldingen bekend. Eerder werd al een vaccinatiestop voor het AstraZeneca-vaccin afgekondigd.

7:00 uur - Extra vaccins voor ziekenhuispersoneel
Het kabinet maakt versneld extra vaccins vrij voor het ziekenhuispersoneel. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Het moet voorkomen dat in de derde coronagolf nog meer personeel uitvalt.

Het besluit kwam zaterdagavond na overleg tussen ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark van Volksgezondheid, Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

De vaccins zijn bestemd voor medewerkers die in direct contact komen met patiënten en daardoor een groter risico lopen om besmet te worden met het coronavirus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen