Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vermoedelijk Omicron bij passagiers Zuid-Afrika

Geplaatst opzaterdag 27 november 2021 - 8:02

De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus op de dag na het bekendmaken van nieuwe maatregelen en de groeiende bezorgdheid over de omikron-variant.

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 27 november:

22:10 uur - Omicron-variant duikt ook op in Italië en Tsjechië
Ook in Italië en Tsjechië is de Omicron-variant van het coronavirus vastgesteld. Tsjechië kondigde eerder op de dag aan een verdacht geval te onderzoeken en weet nu zo goed als zeker dat de besmetting een Omicron-variant betreft. De besmette vrouw was uit Namibië teruggekeerd met een tussenstop in Zuid-Afrika en Dubai.

In Italië gaat het om iemand die recent is teruggekeerd uit Mozambique. "De patiënt en de familieleden verkeren in goede gezondheid", meldt het nationale instituut voor volksgezondheid. De besmetting kwam aan het licht tijdens laboratoriumonderzoek in een ziekenhuis in Milaan.

De nieuwe variant uit zuidelijk Afrika is ook in België, Engeland en Duitsland vastgesteld en vermoedelijk ook in Nederland. In België gaat het vooralsnog om één geval en in zowel Engeland als Duitsland om twee besmettingen. Buiten Europa en Afrika zijn besmettingen vastgesteld in Hongkong en Israël.

21:40 uur - WHO vond het beter om nieuwe coronavariant geen Xi te noemen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bij de benaming van de nieuwe coronavariant Omicron twee letters uit het Griekse alfabet overgeslagen. Eigenlijk was de naam Nu aan de beurt, maar dat kon te gemakkelijk worden verward met 'new', het Amerikaanse woord voor nieuw.

Ook Xi, de volgende letter uit het alfabet, werd door de WHO overgeslagen, omdat het in China een veelvoorkomende achternaam is, zo zegt een woordvoerder tegen The New York Times. De Belgische viroloog Marc Van Ranst meldt tevens dat voor de WHO deze naam "diplomatiek delicaat lag", omdat de Chinese president Xi Jinping heet.

Volgens de WHO-woordvoerder is voor het geven van namen aan ziekten het beste om daarbij geen "culturele, sociale, nationale, regionale, professionele of etnische groepen" te kwetsen. Om niemand voor het hoofd te stoten en geen verwarring te scheppen, kwam de Wereldgezondheidsorganisatie daarom voor variant B.1.1.529 uit bij Omicron, de 15e letter uit het Griekse alfabet.

De WHO gebruikt Griekse namen voor sommige coronavarianten zodat ze in het dagelijks gebruik beter zijn te onderscheiden. Niet alle varianten die een naam hebben gekregen, zijn zo bekend geworden als de Delta-variant en de voorheen dominante Alfa-variant. Die heeft de WHO evenals Omicron ook als zorgelijk bestempeld.

21:20 uur - De Jonge roept terugreizigers Z-Afrika op tot testen en isolatie
Reizigers die sinds afgelopen maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika krijgen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de dringende oproep zich te laten testen en in quarantaine te gaan. De kans bestaat dat zij besmet zijn met de nieuwe, besmettelijkere Omicron-variant van het coronavirus. Vanaf zondag kunnen zij een afspraak maken via het speciale nummer 0800-5005, laat hij weten op Twitter. De personen hoeven niet verplicht in quarantaine, maar worden wel dringend aangeraden dit te doen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het gaat om reizigers uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Malawi, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Voor deze landen geldt inmiddels een inreisverbod voor niet-EU-burgers. Nederlanders kunnen nog wel heen en weer reizen naar zuidelijk Afrika. Bij terugkomst in Nederland moeten zij een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Het RIVM maakte zaterdag bekend dat de besmettelijkere variant vermoedelijk ook in Nederland is aangetroffen. De Omicron-variant zou zijn gevonden bij reizigers vanuit Zuid-Afrika. Van de in totaal 624 passagiers bleken 61 besmet met corona. Of de besmettelijkere variant bij hen is aangetroffen, maakt het RIVM naar verwachting in de loop van zondag bekend.

De besmette passagiers verblijven momenteel in een coronahotel nabij luchthaven Schiphol. Mensen met klachten moeten daar zeven dagen binnenblijven. Er is beveiliging aanwezig, liet een woordvoerder van de GGD Kennemerland vrijdagavond weten.

21:15 uur - Zwitserland scherpt inreisregels aan voor Nederland
Reizigers die vanuit Nederland naar Zwitserland gaan, moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen en moeten ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. De Zwitserse regering maakte de regels bekend vanwege de waarschijnlijke vondst van de Omicron-variant van het coronavirus.

De Zwitserse regels maken geen onderscheid in mensen die gevaccineerd zijn of niet. De impact van de recent ontdekte Omicron-variant is nog niet bekend, dus veel landen willen geen risico's nemen. Nederland heeft zelf ook een reisverbod ingesteld voor mensen uit zuidelijk Afrika, waar de variant het eerst is waargenomen.

Opvallend was dat Zwitserland eerder melding maakte van de vondst van de variant in Nederland dan het RIVM. Kort na de Zwitserse tweet bevestigde het RIVM dat er hoogstwaarschijnlijk mensen met de Omicron-variant vanuit Zuid-Afrika in Nederland zijn aangekomen.

20:10 uur - Coronavariant Omicron vermoedelijk ook in Nederland
Bij een aantal van de 61 uit Zuid-Afrika teruggekeerde reizigers die positief op corona hebben getest, is vermoedelijk de variant Omicron aangetroffen. Dat meldt het RIVM.

De resultaten van alle verdachte testmonsters worden zondag bekendgemaakt.

19:30 uur - Twijfels over coronamaatregelen bij ziekenhuis Maastricht
Is het voldoende? Dat is de grote vraag de dag voordat de nieuwe coronamaatregelen ingaan. Ze zijn bedoeld om het aantal besmettingen terug te dringen en op die manier de zorg te ontlasten. Bij het academisch ziekenhuis in Maastricht staat de zorg onder druk; en het crisisteam daar heeft twijfels over de maatregelen.

18:55 uur - Ook Omicron-variant in Duitsland
De Omicron-variant van het coronavirus is na België en Engeland ook in Duitsland vastgesteld. Uit tests is gebleken dat twee mensen de in Zuid-Afrika ontdekte variant onder de leden hebben, meldt het ministerie van Volksgezondheid in de zuidelijke deelstaat Beieren. De twee waren op 24 november met een vlucht uit Zuid-Afrika aangekomen, aldus minister Klaus Holetschek.

Een minister van de deelstaat Hessen had al gezegd dat de variant hoogstwaarschijnlijk Duitsland heeft bereikt. Bij het testen van een reiziger waren "meerdere mutaties" aangetroffen die worden geassocieerd met de nieuwe virusvariant.

18:00 uur - Ook inreisverbod vanuit Malawi vanaf zondagnacht
Er gaat ook een inreisverbod gelden voor niet-EU-reizigers vanuit Malawi. Demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) meldt dat het verbod ingaat om 00.01 uur in de nacht van zaterdag op zondag.

Visser schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het RIVM een verbod heeft geadviseerd vanwege de besmettelijkere Omicron-variant van het coronavirus. Nu mogen niet-EU-burgers al niet meer naar de Europese Unie reizen vanuit Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Mozambique, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Vooralsnog ziet het RIVM geen reden om meer landen aan deze lijst toe te voegen.

Nederlanders kunnen nog steeds naar zuidelijk Afrika en weer terug vliegen. Bij terugkeer naar Nederland moeten zij zich wel dubbel laten testen en minstens vijf dagen in quarantaine gaan.

16:00 uur - 22.089 nieuwe coronagevallen, ongeveer gelijk aan week geleden
Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 22.089 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorige week zaterdag, toen het instituut 21.778 nieuwe positieve testuitslagen meldde.

Afgelopen week kwamen er per dag gemiddeld 22.294 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat weekgemiddelde blijft al een aantal dagen redelijk gelijk.

Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests per dag die Nederland nu al ruim anderhalve week heeft.

In de gemeente Amsterdam werden afgelopen etmaal 949 nieuwe coronagevallen gemeld. In Rotterdam kregen 736 mensen te horen dat ze besmet zijn en in Den Haag 521 mensen. In Utrecht en Tilburg kregen respectievelijk 418 en 314 mensen een positieve testuitslag. Alleen op Ameland en Vlieland werden tussen vrijdag en zaterdag geen nieuwe coronabesmettingen bevestigd.

Het RIVM meldt over afgelopen etmaal 55 nieuwe overlijdens als gevolg van een coronabesmetting. Die mensen hoeven niet allemaal afgelopen 24 uur overleden te zijn, want soms duurt het een tijdje voor een aan corona gerelateerd heengaan aan het RIVM is doorgegeven. Het aantal geregistreerde overlijdens komt voor de vijfde dag op rij uit op 50 of meer.

14:30 uur - Instroom patiënten blijft hoog
Een dag voor de nieuwe maatregelen van het kabinet in werking treden, is de instroom van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen onverminderd hoog.

De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zaterdag 2624 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.

Medewerkers van de verpleegafdelingen verzorgen momenteel 2069 coronapatiënten. Dat is er, ondanks het hoge aantal nieuwe opnames, per saldo één minder dan een etmaal geleden. Dat komt doordat er meer mensen de verpleegafdelingen verlieten dan er nieuw werden opgenomen, bijvoorbeeld omdat ze werden ontslagen uit het ziekenhuis, of overleden. Ook kan het zijn dat patiënten werden overgebracht naar de intensive cares.

Op die afdelingen nam het aantal coronapatiënten dat een bed bezet houdt afgelopen etmaal toe met 27. In totaal behandelen ic-medewerkers op dit moment 555 ernstig zieke coronapatiënten. Er waren 51 nieuwe opnames, maar doordat er ook mensen overleden of de ic mochten verlaten, nam het aantal bezette bedden per saldo minder snel toe.

14:15 uur - Premier Rutte houdt zich in met uitspraken over ongevaccineerden
Als hij geen premier was geweest zou VVD-leider Rutte zich waarschijnlijk harder uitspreken over ongevaccineerden. Dat zei hij in een interview op het VVD-congres. "Ik denk dat ik dan verder was gegaan. Maar het punt is, dat kan ik zelfs hier niet zeggen."

Hij zei dat hij ervoor wil blijven zorgen dat ongevaccineerden niet afhaken . "Je moet ervoor zorgen dat je mensen blijft meenemen en dat ze niet gaan denken: waarom zou ik me nog laten vaccineren."

Coronaminister De Jonge gaat soms verder in zijn uitspraken. "Die is misschien iets minder in staat om zich in te houden", volgens Rutte. "Maar we denken er hetzelfde over."

13:25 uur - CBR zegt dat theorie-examens en motorrijlessen na vijf uur doorgaan
Met de nieuwe coronaregels kunnen rijschoolhouders vanaf zondag 17.00 uur geen autorijlessen en praktijktrainingen voor beroepschauffeurs meer aanbieden, maar rijlessen voor de bromfiets en de motor gaan in de avonduren gewoon door.

Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Examens, toetsen, rijtesten en cursussen zullen doorgaan bij het CBR, ook na 17.00 uur. Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de cursussen Alcohol en Verantwoord rijgedrag.

Een woordvoerster van het CBR zegt dat dit mogelijk is omdat het CBR bij de essentiële dienstverleners hoort. Praktijkexamens worden overigens gewoon tijdens kantoortijden afgenomen, want rij-examinatoren werken niet na 17.00 uur.

Bij aanvang van de coronacrisis vorig jaar lag het afnemen van theorie- en praktijkexamens lange tijd stil en konden zo'n 770.000 examens niet worden afgenomen. Het CBR begon daarna met een inhaalslag.

13:05 uur - Zuid-Afrika voelt zich gestraft door opsporen nieuwe variant
De Zuid-Afrikaanse regering voelt zich gestraft door de talrijke reisverboden sinds de ontdekking van de Omicron-variant van het coronavirus. In Nederland en andere EU-landen, de VS en tal van andere landen zijn reizigers uit zuidelijk Afrika voorlopig niet welkom uit vrees dat de variant nog besmettelijker is dan de Delta-variant.

"Deze laatste ronde van reisverboden komt neer op het straffen van Zuid-Afrika voor zijn geavanceerde DNA-onderzoekstechnieken en zijn vermogen om nieuwe varianten sneller te detecteren. Wetenschappelijke excellentie moet worden toegejuicht en niet gestraft", aldus de regering.

Critici vrezen dat landen voortaan zwijgen als ze op een variant stuiten. Dat speelde eerder al in India toen de daar ontdekte Delta-variant nog de Indiase variant werd genoemd. De WHO besloot daarop zorgelijke varianten te benoemen met een Griekse letter, om landen niet in een negatieve hoek te drukken.

12:45 uur - Marathonschaatsers mogen na 17:00 uur het ijs op
De marathonschaatsers in de topdivisie kunnen de komende weken gewoon hun wedstrijden blijven rijden. Alle amateursport ligt met ingang van zondag tussen 17.00 en 05.00 uur stil, maar de hoogste divisie van het marathonschaatsen wordt nu onder topsport geschaard. Vorig jaar was dat niet het geval en moesten de marathonschaatsers tijdens de lockdown in de winter aan de kant blijven, terwijl topsportcompetities wel mochten doorgaan.

Technisch directeur Remy de Wit heeft van sportkoepel NOC*NSF de bevestiging gekregen dat de topdivisie van het marathonschaatsen nu wel onder de uitzonderingen valt. "Ze worden geschaard onder de topcompetities en de topdivisies kunnen dus doorgang vinden", aldus De Wit. "Het is goed dat we nu zekerheid hebben."

12:00 uur - Paniek in trouwbranche neemt toe na aankondiging maatregelen
Na de aankondiging van nieuwe coronamaatregelen merkt de trouwbranche dat de paniek onder bruidsparen begint toe te nemen, zo ziet Stichting Trouwbranche Nederland. Vooral bruiloften die volgend jaar gepland staan worden geannuleerd.

"De meeste afmeldingen zijn van bruiloften in het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar. Die bruidsparen zijn nu het meest in paniek", zegt Frederiek Klop, weddingplanner en voorzitter van Stichting Trouwbranche Nederland. "De paren die hun bruiloft op kortere termijn gepland hebben staan, zijn al een paar weken bezig met een andere invulling om hun dag toch door te laten gaan."

Zo ziet Klop de laatste tijd veel creativiteit bij de bruidsparen. "In plaats van een diner en avondfeest trekken ze het naar voren, door een uitgebreide lunch te organiseren, of ze beginnen om 15.00 uur al met een feestje. Dat gaat natuurlijk heel goed als dat tot 20.00 uur mag, maar nu de eindtijd 17.00 uur wordt, is dat toch een stuk minder aantrekkelijk."

Klop spreekt van "veel verdriet, pijn en ellende, bij bruidsparen maar ook bij trouwlocaties en ondernemers".

10:35 uur - 'Effect maatregelen moeilijk te voorspellen'
De aangekondigde maatregelen van het demissionaire kabinet moeten het aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames afremmen. Maar of ze ook echt gaan werken is moeilijk te voorspellen, zeggen experts. Opnieuw komt het aan op gedrag: de maatregelen zullen vooral goed moeten worden opgevolgd om effect te zien.

"Ik ben altijd onaangenaam verrast als ik burgemeesters hoor zeggen dat de handhaving van de regels niet kan", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum. "Of het gaat werken, ligt voor een groot gedeelte bij werkgevers die hun personeel echt thuis laten werken en lokale autoriteiten die hun verantwoordelijkheid nemen."

Epidemioloog Quirine ten Bosch van de Wageningen Universiteit beaamt dit. "Dat de verspreiding van het virus moeilijk te voorspellen is, komt voor een groot deel doordat ons gedrag zo moeilijk te voorspellen is. Het zijn uiteindelijk de contacten die ervoor zorgen dat het virus zich verspreidt, dus die kun je niet los van elkaar zien. Rutte zei dat hij de contacten met 20 procent wil terugbrengen, maar of dit daartoe leidt?"

09:30 uur - 'Omikronvariant waarschijnlijk al hier'
Het is zeer aannemelijk dat er al Nederlanders besmet zijn met de nieuwe omikronvariant. Dat zei veldepidemioloog Amrish Baidjoe in het NOS Radio 1 Journaal. Hij reageerde op het nieuws dat 61 reizigers uit Zuid-Afrika positief testten bij terugkeer in Nederland. Of het in die gevallen om de nieuwe variant gaat is nog niet bekend.

Een vliegverbod helpt niet om de variant helemaal buiten de deur te houden, mocht die inderdaad besmettelijker zijn, zegt Baidjoe: "We zijn een ontzettend verbonden wereld. Dat betekent dat zo'n virus niet alleen uit zuidelijk Afrika, maar ook via andere routes binnen kan zijn gekomen."

Met reisrestricties win je wel wat tijd "maar de vraag is wat je met die tijd gaat doen", aldus Baidjoe. "Je wint er misschien twee weken mee." Als de variant besmettelijker is, zal de omikronvariant de deltavariant op den duur verdringen. Veel is echter nog wel onduidelijk over de omikronvariant, bijvoorbeeld of deze variant mensen ook zieker maakt.

08:50 uur - Ruim 5,7 miljoen kijkers voor persconferentie
Naar de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen hebben vrijdagavond in totaal ruim 5,7 miljoen mensen gekeken. De uitzending is daarmee iets beter bekeken dan die van 13 november, meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). Toen trok de persconferentie zo'n 5,4 miljoen kijkers.

De persconferentie, waarin demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge een avondlockdown aankondigden, werd zoals gebruikelijk live uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Volgens SKO keken de meesten naar NPO 1 (3.500.000). Naar de uitzending op RTL 4 keken 1.882.000 mensen en op SBS6 stemden 321.000 kijkers af.

De coronapersconferentie op NPO 1 was het best bekeken programma van de dag, gevolgd door The Masked Singer op RTL 4. Daar keken 2,4 miljoen mensen naar.

08:15 uur - Ook eerder aangekomen reizigers opgeroepen zich te laten testen
Reizigers die sinds afgelopen maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn aangekomen in Nederland, worden door de GGD opgeroepen zich zo snel mogelijk te laten testen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat positief geteste mensen in quarantaine moeten, dat meldt persbureau ANP.

Het gaat om reizigers die zijn aangekomen vanuit Botswana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Lesotho, Eswatini (Swaziland) en Namibië. Voor die landen geldt sinds vrijdag een inreisverbod voor niet-EU-burgers, vanwege de besmettelijkere Omicron-variant van het coronavirus.

8:00 uur - Tien procent Zuid-Afrika passagiers besmet
Van de 600 passagiers van twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika zijn er 61 positief getest op het coronavirus. Dat meldt de NOS. De twee vluchten landden gisterochtend op Schiphol. Alle inzittenden moesten worden getest, vanwege de nieuwe variant van het coronavirus die rondgaat in zuidelijk Afrika.

Het is nog niet duidelijk of het bij de 61 besmettingen gaat om de omikronvariant. Alle reizigers die sinds maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn gearriveerd, zullen door de GGD worden gevraagd zich zo snel mogelijk te laten testen.

Alle passagiers ouder dan 13 jaar die van Zuid-Afrika naar Nederland vlogen moesten bij het aan boord gaan een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud laten zien. Alleen EU-burgers werden toegelaten op KLM-vluchten.

Gisteravond zei de GGD nog rekening te houden met ongeveer 85 positieve coronatesten. Die inschatting werd gemaakt nadat 110 van de 600 testuitslagen bekend waren. Daarvan waren er 15 positief.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen