Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Veiligheidsberaad gaan in de 'waakstand'

Geplaatst opmaandag 21 juni 2021 - 7:57

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit is het belangrijkste nieuws van maandag 21 juni:

20:40 uur - Kermis Panningen gaat door
De kermis van Panningen gaat in beperkte vorm dit jaar door. Dat heeft wethouder Paul Sanders laten weten. Door de coronamaatregelen was het de vraag of en hoe de kermissen in de gemeente door konden gaan. Er ging eerder wel een streep door de kermissen van Helden, Maasbree, Egchel en Kessel.

Vanwege de versoepelingen ziet de gemeente weer mogelijkheden om mensen naar de kermis te laten gaan. De kermis in Kepèl van vrijdag 9 juli tot en met woensdag 14 juli zal wel in een afgebakend gebied zijn. "We kijken hoe we het terrein compact kunnen maken", vertelt Sanders. "De kermis zal op het Raadhuisplein zijn en waarschijnlijk ook de Markt en Raadhuisstraat."

Ook moet er op de kermis anderhalve meter afstand gehouden worden. "Als je dat loslaat, moet je toegangstesten laten doen. Dat willen we niet." De kermis zal verder geen grote attracties voor volwassenen hebben. "We zijn een paar maanden geleden al begonnen met de voorbereiding voor 'stel dat de kermis er komt'", zegt de wethouder. "De ervaringen van twee kleinere kermissen vorig jaar hielpen daarbij."

De gemeente bekijkt op dit moment nog een vergunning voor een evenement met horeca. Met de huidige versoepelingen lijkt het erop dat ook de kermissen in Grashoek, Kessel-Eik, Meijel, Baarlo en Beringe door kunnen gaan.

19:21 uur - Turkije versoepelt nationale lockdown op 1 juli
In Turkije wordt de coronalockdown op 1 juli verder versoepeld. Meerdere beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen. Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook onder meer het openbaar vervoer gaat weer terug naar normaal. De lockdown gold al niet voor toeristen.

18:24 uur - India boekt vaccinatierecord met 7,8 miljoen prikken op een dag
In India hebben maandag 7,8 miljoen mensen een coronovaccin toegediend gekregen, een record. De afgelopen weken lag het daggemiddelde in het land van 1,4 miljard inwoners op ongeveer 3 miljoen. Een verklaring voor de stijging is dat alle volwassenen nu gratis een prik kunnen halen, terwijl voorheen in veel gevallen moest worden betaald.

In april en mei werd het zorgstelsel overweldigd door de grote toestroom van slachtoffers. De aantallen zijn de afgelopen weken fors omlaag gegaan. Veel deelstaten hebben de coronamaatregelen inmiddels versoepeld, waardoor wordt gevreesd voor een nieuwe golf.

17:28 uur - Burgemeesters Veiligheidsberaad gaan in de 'waakstand'
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad gaan maandag in de 'waakstand'. Onderling blijven zij elkaar actief op de hoogte houden. Mochten er in de zomer redenen zijn om maatregelen te nemen, dan willen zij snel ingrijpen. "Wij willen niet hetzelfde als vorig jaar toen wij na de zomer in allerijl weer moesten opschalen", zegt voorzitter Hubert Bruls.

15:31 uur - Minder dan zeshonderd nieuwe coronagevallen
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar 585 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 1 september, toen de tweede golf langzaam begon aan te zwellen. Door het lage aantal meldingen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daalt ook het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen zijn 6049 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat komt neer op 864 per dag en ook dat is het laagste peil in negen maanden tijd.

15:00 uur - Minister De Jonge: aantal prikken stijgt tot 14 miljoen
Nederland heeft inmiddels 14 miljoen prikken tegen het coronavirus gezet, maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag bekend. Dit zijn zowel eerste inentingen als herhaalvaccinaties.

De 13 miljoenste prik was vijf dagen geleden, de 12 miljoenste prik vier dagen daarvoor. De stijging betekent dat er zo'n 200.000 mensen per dag worden gevaccineerd. Dat is iets lager dan het tempo van vorige weken. Dat was ook al verwacht.

12:40 uur - Zelftesten gedoneerd aan Armoedefonds en Voedselbank
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doneert met ingang van maandag 2 miljoen coronazelftesten aan het Armoedefonds en Voedselbank NL. De testen worden verspreid via elf distributiepunten van Voedselbank NL en nog een distributiepunt van de Stichting Armoedefonds. Van daaruit gaan ze naar met name de minima.

Het ministerie hoopt zo de testbereidheid van ook deze mensen te vergroten.

11:20 uur - Tienduizend toeschouwers bij Olympische Spelen
In de stadions voor de Olympische Spelen in Tokio worden maximaal 10.000 toeschouwers toegelaten. Dat heeft het organisatiecomité besloten. Alleen Japanse fans krijgen toegang. Al eerder werd bekend dat buitenlandse toeschouwers vanwege de coronapandemie niet worden toegelaten.

8:00 uur - 'Meerderheid mensen probeerde fit te blijven tijdens pandemie'
De meerderheid van de Nederlanders is tijdens de coronacrisis bezig geweest met fit blijven. Dat concludeert de Hersenstichting na onderzoek. Bijna twee derde (65 procent) van de mensen is ondanks de beperkingen tijdens de lockdown toch fysiek actief gebleven door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.

Omdat bijvoorbeeld de sportscholen een tijd dicht waren, zijn mensen op zoek gegaan naar manieren om toch te blijven bewegen. Van de mensen die actief bleven, geeft 86 procent aan te zijn gaan wandelen en 55 procent is gaan fietsen. Onder jongere mensen zijn vooral hardlopen en skeeleren populair. Ruim 40 procent van de mensen die actief bleven, is zelfs méér gaan bewegen dan voor de crisis. Ruim driekwart (77 procent) van hen geeft aan dit ook na de pandemie vol te willen houden.

Voor het onderzoek werden 1072 mensen van 18 jaar of ouder bevraagd. De vragen werden ruim een maand geleden gesteld.

7:45 uur - Burgemeesters praten niet meer alleen over corona
De 25 burgemeester die samen het Veiligheidsberaad vormen hebben maandag in Utrecht voor het eerst in lange tijd weer een reguliere vergadering. Dat betekent volgens een woordvoerster dat de coronacrisis slechts één van de onderwerpen op de agenda is. Het beraad praat ook over andere onderwerpen die de veiligheidsregio's aangaan.

Er is volgens de burgemeesters op dit moment geen aanleiding om een hele bijeenkomst te besteden aan corona. Het beraad bespreekt wel de voortgang van de maatregelen nu er al veel versoepelingen zijn. De burgemeesters blikken ook vooruit naar de zomerperiode als er nog verder wordt afgeschaald. En naar het invoeren van weer strengere beperkingen in die tijd, als dat nodig zou zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus is bij het overleg.

7:30 uur - Honderden stierven doordat ic’s vol lagen met coronapatiënten
Duizenden mensen die iets anders onder de leden hadden dan corona, waren tijdens de pandemie slechter af dan de jaren ervoor. Zo stierven honderden mensen meer na ongevallen, doordat zij niet werden opgenomen op de ic. Van de nierpatiënten die dialyseren overleden er 15 procent meer.

Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek naar de impact van corona op de zorg dat is uitgevoerd door de Samenwerkende Kwaliteitsregistraties (SKR) die beschikken over de gegevens van meer dan tien miljoen patiënten in Nederland. In samenwerking met wetenschappelijke verenigingen is voor het eerst grootschalig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zorg in 2020.

7:00 uur - Deel bevolking heeft zich niet laten testen
Onderzoek wijst uit dat het grootste deel van de bevolking zich niet heeft laten testen in het afgelopen jaar. Jongeren en jongvolwassenen lieten zich het meest testen.

Het CBS heeft in opdracht van het ministerie VWS een onderzoek gedaan op basis van gegevens van de GGD naar wie zich tussen 1 augustus 2020 en medio april 2021 bij hebben laten testen door de GGD.

Daaruit blijkt dat 11,3 miljoen coronatesten bij 6,7 miljoen mensen zijn afgenomen. Het betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in deze periode bij de GGD'en ten minste één keer heeft laten testen.

Schermafbeelding 2021-06-21 om 07.27.35
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen