Overslaan en naar de inhoud gaan

Teruglezen: Vanaf 30 juni 'volle' evenementen mogelijk

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 6:29

In dit liveblog lees je dagelijks het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de gevolgen van de coronacrisis.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag 11 juni:

20:00 uur - Vanaf dinsdag quarantaineplicht voor reizigers uit VK
Wegens zorgen om een nieuwe coronavariant moeten reizigers die met ingang van dinsdag in Nederland aankomen vanuit het Verenigd Koninkrijk, verplicht in quarantaine. Dat land wordt, samen met Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal, aangemerkt als zeer hoog risicogebied. De reden is de "zorgwekkende" Indiase coronavariant die in die landen rondgaat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hiertoe besloten na advies van het RIVM.

Reizigers die uit die landen komen, moeten "beschikken over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring". Reizigers zonder zo'n verklaring kunnen een boete van 95 euro krijgen. Mensen die zich niet aan de thuisblijfplicht houden, riskeren een boete van 339 euro. De quarantaineplicht geldt voor tien dagen, tenzij de reiziger op dag vijf negatief test op het coronavirus.

19:37 uur - Verspreiding corona nertsenbedrijven blijft onduidelijk
Het blijft onduidelijk hoe het coronavirus zich op grote schaal tussen nertsenbedrijven heeft kunnen verspreiden. Een groot onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven, meldt het kabinet.

De uitbraak leidde ertoe dat er vroegtijdig een einde kwam aan de nertsenhouderij.

Van de 160 nertsenhouderijen raakten er 69 besmet met het coronavirus, waaronder ook 23 locaties in Limburg. Uit vrees dat het virus op de bedrijven zou blijven rondwaren, besloot het kabinet alle nertsenhouderijen sneller dan gepland te ruimen. Eind vorig jaar kwam er een einde aan de sector. Nertsenhouders zouden al verplicht worden te stoppen in 2024. Lees hier meer.

19:32 uur - Feest in huize Rieu vanwege toestaan evenementen
Niet alleen de festivalgangers hebben opgelucht gereageerd nu evenementen weer mogen worden georganiseerd. Ook André Rieu is in zijn nopjes.

De wereldberoemde violist plaatste vrijdag een video vanuit zijn kasteel in Maastricht waarin hij opgetogen reageert. In de video is te zien hoe Rieu, al bakkend in de keuken, het nieuws hoort dat er weer versoepelingen zijn. Daarna wordt alles weer in gereedheid gebracht, op geheel eigen wijze. Lees hier meer.

Video: L1

19:30 uur - Kabinet kijkt naar extra check quarantaineplicht na risicoreizen
Reizigers die in quarantaine moeten nadat ze zijn teruggekomen uit landen "waar zorgelijke virusvarianten veel voorkomen", worden mogelijk extra gecontroleerd. Het kabinet kijkt of een "stringentere controle en handhaving" van die quarantaineplicht mogelijk is na terugkeer uit landen met bijvoorbeeld een zeer besmettelijke coronamutant. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer, die deze week een voorstel op initiatief van D66 aannam om de vliegverboden te heroverwegen.

De vliegverboden werden opgeheven omdat er een quarantaineplicht is ingevoerd: reizigers uit gebied met zeer hoog risico moeten verplicht tien dagen in quarantaine, of op de vijfde dag na aankomst negatief testen op corona. Maar al snel bleek dat veiligheidsregio's onzeker waren over de handhaving en controle op deze thuisblijfplicht. De Kamer vroeg het kabinet daarom te overwegen vliegverboden toch weer in te voeren voor landen als India, waar zorgwekkende varianten van het virus rondwaren.

18:42 uur - Coronahelikopter kan aan de grond blijven nu druk op zorg daalt
Het aantal coronapatiënten is de laatste weken zo hard gedaald dat het niet meer nodig is om mensen door de lucht naar ziekenhuizen elders te vervoeren. De enige coronahelikopter heeft op 1 juni zijn laatste patiënt verplaatst. Op vrijdag is officieel besloten dat het toestel niet meer hoeft te worden ingezet.

De helikopter, de Lifeliner 5, was op 24 maart vorig jaar in gebruik genomen. Dat was tijdens de eerste golf. Het toestel vloog toen vanaf vliegbasis Volkel en verplaatste 66 mensen. Die gingen vooral vanuit het zwaar getroffen zuiden van het land naar het noorden en naar Duitsland. De spreiding moest voorkomen dat de zuidelijke ziekenhuizen overstelpt werden. Op 20 mei vorig jaar stopte de inzet, toen de eerste golf ten einde kwam.

In het najaar ontstond een nieuwe golf en kwam de helikopter weer in actie. Sinds 19 oktober zijn nog eens 138 mensen door de lucht verplaatst. De helikopter vloog toen vanuit Leeuwarden en de patiënten gingen het hele land door.

16:46 uur - Festivalbranche: onwerkelijk dat het zover is
De festivalbranche heeft opgelucht gereageerd op het besluit van het kabinet om evenementen vanaf 30 juni weer toe te staan zonder grote beperkingen. Het tussentijds testen bij meerdaagse evenementen wordt nog wel "een logistieke uitdaging", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), tegen het ANP.

Bezoekers hoeven geen mondkapje op en ook de anderhalve meter afstand kan worden losgelaten. Ze moeten zich wel vooraf laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. "Wij zijn geen voorstanders van verplicht testen, maar voorlopig is dat niet anders", zegt Schans. "Dat is iets tijdelijks. En we begrijpen dat het publiek dat ervoor over heeft."

Vanaf eind juli mag er nog meer en zijn ook meerdaagse evenementen toegestaan. Wel adviseert het RIVM dan om niet alleen vooraf, maar ook tussentijds te testen. Volgens Schans wordt dat nog wel 'een logistieke uitdaging'.

Of er festivals zijn die in problemen komen omdat ze tot eind juli maar 25.000 mensen mogen ontvangen, weet Schans niet. Lowlands is pas in augustus en Down The Rabbit Hole is van juli naar 27 tot en met 29 augustus verplaatst.

16:27 uur - Horeca blijft kritisch op coronatesten voor toegang
Het overgrote deel van de horecaondernemers zegt niet bereid te zijn om toegangstesten als voorwaarde voor toegang tot het horecabedrijf in te zetten. Ook als dit betekent dat er minder mensen welkom zijn. Dat komt naar voren uit een enquête onder leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De brancheorganisatie zelf zegt altijd al kritiek te hebben geuit op de toegangstesten. Volgens KHN ligt dit echter anders voor echt grote bedrijven zoals clubs, discotheken en evenementenlocaties waar veel mensen samenkomen. Omroep Brabant kwam met het bericht dat de horeca in die provincie niet aan testen voor toegang doet, omdat het teveel gedoe zou zijn. Het feit dat er opnieuw een extra barrière opgeworpen wordt voor een sector die al veilig bevonden was, stuit op onbegrip bij horecaondernemers, meldt KHN.

"We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude normaal en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Wij merken dat bij gasten het draagvlak voor de restricties van het kabinet met de dag afneemt en dat maakt het voor horecaondernemers hard werken om overal op toe te zien", zo klinkt het. Verder wijst KHN er andermaal op dat het bron- en contactonderzoek van het RIVM laat zien dat het aantal besmettingen in de horeca zeer laag is.

15:47 uur - Mensen kunnen vanaf 21 juni kiezen voor coronavaccin Janssen
Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar één prik te krijgen.

15:42 uur - 1417 nieuwe coronagevallen, laagste aantal sinds half september
Slechts 1417 nieuwe coronagevallen zijn afgelopen dag aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 september. Het aantal positieve tests ligt ook lager dan de 1450 die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag meldde en de 1473 van maandag, terwijl vrijdagen doorgaans juist de hoogste aantallen binnen de week hebben.

In de afgelopen week zijn 11.401 mensen positief getest, gemiddeld 1629 per dag. Ook dat is het laagste peil sinds september. Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad kregen 88 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Rotterdam heeft 84 bevestigde besmettingen. In Amsterdam werden 52 mensen positief getest. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal sinds 22 augustus vorig jaar. Daarna volgen Utrecht (51) en Venlo (23). Goeree-Overflakkee had 22 nieuwe gevallen, naar verhouding behoorlijk veel.

In maar liefst 88 gemeenten testte helemaal niemand positief. Daaronder zijn Leiderdorp, Veenendaal, Houten en Diemen. Verder waren er 60 gemeenten waar maar één nieuw geval aan het licht kwam, waaronder Nieuwegein, Aalsmeer, Wageningen, Kerkrade, Landgraaf en Meppel.

Het aantal sterfgevallen steeg met drie.

15:20 uur - Vanaf 30 juni 'volle' evenementen mogelijk met test of vaccinatie
Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben.

Het kabinet heeft dat vrijdag besloten.

14:45 uur - EU: met volledige vaccinatie niet in quarantaine op vakantie
Nederlandse vakantiegangers en andere EU-burgers die volledig zijn gevaccineerd tegen Covid-19 hoeven deze zomer niet in quarantaine of te worden getest als ze naar een EU-land reizen. De ambassadeurs van de 27 lidstaten zijn het hierover in Brussel eens geworden. 'Volledig' betekent twee prikken van AstraZeneca, Pfizer of Moderna en eentje van het Janssen-vaccin. De laatste inenting moet uiterlijk twee weken voor vertrek zijn gegeven.

Vanaf 1 juli gaat in de EU een systeem met een Covid-19-certificaat in werking waarmee een reiziger via een QR-code die hij in eigen land heeft gekregen kan aantonen dat hij volledig is gevaccineerd. Eén prik is niet voldoende om het certificaat te krijgen, aldus ingewijden. Wel kan een EU-inwoner het certificaat krijgen als hij kort voor vertrek een negatieve PCR-testuitslag heeft gekregen of is beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting.

14:30 uur - Weer meer dan vijftig coronabedden vrijgekomen
Ziekenhuizen behandelen nog 729 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur zijn 54 bedden op de speciale coronavleugels vrijgekomen. Het is de vierde dag op rij dat het totale aantal opgenomen patiënten met meer dan vijftig daalt.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 448 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 38 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de negentiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 281 mensen, 16 minder dan op donderdag.

De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten.

13:45 uur - Nieuwe bijwerking vastgesteld bij coronavaccin AstraZeneca
Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed al onderzoek naar de mogelijke bijwerking en concludeert nu dat er waarschijnlijk een verband is. De bijwerking moet daarom op de bijsluiter komen te staan.

Meer dan 78 miljoen mensen in Europa hebben het vaccin van AstraZeneca gekregen. Zes van hen hebben last gekregen van het zogeheten systemisch capillair leksyndroom. Het gebeurde vooral bij vrouwen en binnen vier dagen na vaccinatie. Drie van de zes mensen hadden al eerder last gehad van dezelfde klachten. Een van die drie is overleden.

11:14 uur - Eerste twintigers kunnen prikafspraak maken
De eerste twintigers zijn aan de beurt om een afspraak te maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen die in 1991 zijn geboren, kunnen vanaf vrijdag online de prikken inplannen. Hier zijn ook mensen bij die nu nog 29 zijn en later dit jaar hun dertigste verjaardag vieren. Deze groep krijgt, net als dertigers, het coronavaccin van Pfizer en BioNTech of het vaccin van Moderna.

De mensen uit 1991 krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken online. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

8:43 uur - Mogelijk honderden kinderen met ernstige naweeën Covid
In Nederland kampen op dit moment mogelijk enkele honderden kinderen met ernstige naweeën van hun coronabesmetting. "Onze inschatting is dat het in Nederland mogelijk om driehonderd à vierhonderd kinderen gaat die ernstige klachten houden na een Covid-19-infectie’’, zegt kinderarts Giske Biesbroek in het AD.

Het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC heeft sinds begin vorige maand een speciale polikliniek voor kinderen met langdurige klachten na een coronavirusinfectie. Het is de eerste 'post-Covid-poli' voor kinderen in Nederland. Net als volwassenen kunnen kinderen nog maanden last houden van klachten, zoals concentratieproblemen, benauwdheid of uitputting. Eerder werd het aantal kinderen met dergelijke problemen op negentig geschat, staat op de site van het ziekenhuis.

7:15 uur - Wereldwijd al meer coronadoden dit jaar dan in heel 2020
Dit jaar zijn er wereldwijd al meer mensen aan de gevolgen van Covid-19 overleden dan in heel 2020, het jaar dat de pandemie uitbrak. Dat heeft zakenkrant The Wall Street Journal uitgerekend op basis van coronagegevens die de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore bijhoudt.

In minder dan zes maanden zijn dit jaar wereldwijd meer dan 1,88 miljoen mensen aan corona overleden. Dat is iets meer dan het dodental van 2020. Volgens de krant tonen de cijfers dat de pandemie nog lang niet ten einde is en laten ze zien hoe het coronavirus zich ongelijkmatig verspreidt over de wereld, waarbij armere landen veelal pas later worden getroffen. Waar westerse landen momenteel de lage aantallen nieuwe besmettingen vieren dankzij massale vaccinatiecampagnes, hebben delen in Azië en Latijns-Amerika te kampen met een forse toename van het aantal besmettingen en doden.

6:10 uur - Iets meer sterfte dan normaal, waarschijnlijk niet door corona
Voor het eerst sinds eind april overleden vorige week meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lange tijd was het coronavirus de veroorzaker van hoge sterftecijfers, maar dat lijkt nu niet het geval. Onderzoekers hebben op dit moment geen zicht op een andere oorzaak en denken dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.

Vorige week overleden naar schatting bijna 240 Limburgers. Dat zijn er net zo veel als vorig jaar toen het aantal sterfgevallen zich weer begon te normaliseren na een enorme piek door corona. In 2019 kwamen er in dezelfde periode ongeveer twintig mensen minder te overlijden.

5:48 uur - Kabinet besluit hoe evenementen kunnen doorgaan
Het kabinet besluit vrijdag onder welke voorwaarden evenementen weer kunnen doorgaan, nadat de volgende stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Dan wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld en kunnen bijvoorbeeld festivals weer worden georganiseerd.

Volgens bronnen praten de ministers onder meer over het al dan niet handhaven van 1,5 meter afstand of het loslaten van die maatregel dankzij toegangstesten. Belangrijk hierin is het standpunt van de 25 burgemeesters die samen het veiligheidsberaad vormen. Zij spraken donderdag over de handhaving van coronaregels en de voorwaarden waaronder evenementen mogen worden georganiseerd.

5:45 uur - Twee coronagevallen op Amerikaans cruiseschip op Curaçao
Het is weer een van de eerste grote cruises voor Amerikanen sinds de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd alle cruiseschepen stillegde. Toch verloopt voor twee passagiers het reisje dat zaterdag begon op Sint Maarten minder onbezorgd dan gehoopt. Zij testten donderdag namelijk positief op het coronavirus, terwijl iedereen aan boord - zowel de 650 bemanningsleden als de 600 gasten - volledig gevaccineerd is. Het schip ligt momenteel aangemeerd op Curaçao.

De twee passagiers delen een kamer van de Celebrity Millennium, meldt de Amerikaanse cruisemaatschappij Royal Caribbean in een verklaring. Het tweetal moet voorlopig aan boord in quarantaine blijven. De testen werden afgenomen omdat komende zaterdag de cruise weer bij Sint Maarten eindigt. Het tweetal is volgens Royal Caribbean verder niet ziek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen